Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zetka w gałązkach, czyli o spełnianiu marzeń własnymi ręcami - budowa Z7 35

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A mamy inne wyjście? :rotfl: Żeby tylko cały rok nie chciał być taki beznadziejny... Jeszcze nie było całego tygodnia słonecznego :(

Bo teraz jest to zapowiadane ochłodzenie, ponoć ma się ciągnąć do weekendu majowego, z przymrozkami.

Potem ma być ciepło, ale lato coś cienkie zapowiadają na ten rok (choć nie bardzo wierzę w długoterminówki).

Początek macie ciężki faktycznie wiem co znaczy budować w deszczu bo też przy bloczkach z tydzień deszczu miałem w końcu odpuścić musiałem nie szło robić zaprawa pływała szkoda roboty było.

Ważne że idzie w górę nie jest źle :) jeszcze trochę i posadzka i ściany a jak tam bloczki już znaleźliście w przyzwoitej cenie ?

Ja obecnie skręcam wieniec po pracy, jak krew z nosa idzie strasznie dużo strzemion bo wieniec robię razem z nadprożami nad okna fundamenty to pikuś przy zbrojeniu wieńca :D

Asiu cudne masz psiaki :) deszczem się nie przejmuj, nie może wiecznie padać, wreszcie się wypogodzi i szybko zapomnisz o oczkach wodnych, chyba, że zakładasz :) Będzie lepiej, głowa do góry :przytulać:

Dzięki za wsparcie :hug: Oczek wodnych nie planuję, suka by tam non stop nogi moczyła ;)

No i doczekałam się :D

Super Wam idzie.

U mnie też tak mokro, aż się boję co będzie jak będziemy kopać ławy:sick:

Ale damy radę, a teraz napawam się widokiem Waszych dokonań:D

Czy ja wiem, czy tak super? Dziś nowa nadzieja we mnie wstąpiła, bo prognozy się poprawiły. Może weźmiemy 2 dni urlopu, żeby troszkę podgonić.

Początek macie ciężki faktycznie wiem co znaczy budować w deszczu bo też przy bloczkach z tydzień deszczu miałem w końcu odpuścić musiałem nie szło robić zaprawa pływała szkoda roboty było.

Ważne że idzie w górę nie jest źle :) jeszcze trochę i posadzka i ściany a jak tam bloczki już znaleźliście w przyzwoitej cenie ?

Ja obecnie skręcam wieniec po pracy, jak krew z nosa idzie strasznie dużo strzemion bo wieniec robię razem z nadprożami nad okna fundamenty to pikuś przy zbrojeniu wieńca :D

Kamilu nie dołuj mnie :p Chyba poszukam gotowych strzemion na wieniec ;) Nadproża też chcemy z wieńcem lać.

Bloczków na razie nie szukałam, póki co szukam styro na fundamenty, zdecydowałam się na Termoorganikę, będzie Gold albo Termonium, zobaczę jakie ceny dostanę. Chcemy dać 5 cm do wewnątrz i 10 cm na zewnątrz fundamentów.

Miłego dnia Kochani!

Same strzemiona szybko się robi dzień góra dwa dni pracy i to nie ciężkiej a jednak jest ich sporo potrzeba więc i trochę się zaoszczędzi robiąc samemu, ale skręcenie tego w cały wieniec to masakra.

Spokojnie tym się na razie nie martwcie najpierw fundament na spokojnie skończcie będzie dobrze :)

Strzemiona do ław mieliśmy kupione, jedyne robione przez nas własnoręcznie to były do słupów. No i... wolę kupić ;) Gotowe są ładne, proste, z drutu karbowanego, co pozwala na mocniejsze skręcenie a konstrukcja jest stabilna. Te do słupów to nam wyszły tak sobie i źle się z nimi pracowało.

Moje wczorajsze poszukiwania styropianu w przystępnej cenie nie trwały długo, drugi telefon i trafiłam :)

Postanowiliśmy wziąć 2 dni urlopu i przyspieszyć, marzy nam się "wyjście z ziemi" ;) Wszyscy nam powtarzają, że jak już z niej wyjdziemy, to będzie łatwiej :lol2:

Do wymurowania zostało nieco mniej niż 2 ściany, tak więc od jutra do soboty walczymy na budowie od rana do zmroku.

Mężuś w międzyczasie szaleje i robi mózg do sterowania domem. Wiem tylko, że korzysta z maliny i w ramach testu malina nam już łączy kocioł z telewizorem, internetem, dyskiem, termometrem, a będzie jeszcze sterowanie oświetleniem, alarmem i kto wie czym jeszcze. Zleciłam już opracowanie krótkiego wpisu do umieszczenia w tym wątku, bo dla mnie to czarna magia, ale stwierdził, że na razie wszystko w powijakach, jak będzie więcej, to napisze ;)

To jest malina, taki mini komputer z Linuxem

http://cdn.liliputing.com/wp-content/uploads/2014/07/raspberry-pi-model-b-plus_02.jpg

Do tego jest Domoticz - system zarządzania inteligentnym domem, steruje wszystkim i jeszcze na wykresach pokazuje. Można zdalnie włączać/wyłączać urządzenia, samodzielnie lub zaprogramować. Czujniki mogą odczytywać i przesyłać dane, np. temperaturę, wilgotność a nawet sygnalizować, kiedy kwiatki mają za sucho, czy że okno jest otwarte ;)

Tyle wiem, jak chcecie więcej, to będę męża cisnąć.