mother_nature 27.05.2016 15:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 Obiecałam wrzucić zestawienie wydatków, zatem: Koszty: beton 12 m3 - 2200 zł (w zaokrągleniu)ściągnięcie humusu, kopanie ław, prace przy utwardzeniu dojazdu, pomoc - 650 złfolia do ław - 47 złbednarka+ złącza - 92 złstal na całość budynku - 1262 złstrzemiona na ławy - 202 złdrut wiązałkowy - 50 zł (tyczenie fundamentów - 900 złpapa – 94 złdysperbit – 190 złbloczki betonowe – 1910 złcement, piasek – 460 złstyropian fundament – 1743 złklej do styropianu pianka – 174 złfolia kubełkowa – 156 złrury, kolanka itp. – 420 zł---------------------------------------------------------------------------Razem koszt wykonania fundamentów: 9965 zł Dotychczasowe koszty naszej inwestycji: 26 tys. zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TsunamiM 27.05.2016 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 Łooo stal na cłość 1262 zł My wydaliśmy 7500 zł! :/ My przez drugi długi majowy weekend też mamy znowu materiałowy przestój. Nie lubię! Czytałam u siebie, że problem z ytongiem. Po naszej stronie Krakowa też był. Porotherm jest wszędzie silki nie widuję w ogólę, solbet też się pojawia, ale on jest słabszy od H+H. :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 01.06.2016 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Wczoraj zamówiłam ytong, przyjeżdża w przyszłym tygodniu. Cena bez szału, 6,55 zł netto ale była to najkorzystniejsza oferta. Od poniedziałku jesteśmy na 2 tygodniowym urlopie i chcemy szaleć ze ścianami Przymierzaliśmy się w składzie do bloczka i jest lżejszy niż ten fundamentowy, tak więc może szybko pójdzie W dalszym ciągu fundamenty są niezasypane, mam nadzieję, że ten stan zmieni się jutro, najpóźniej w piątek. Postanowiliśmy nie spieszyć się z chudziakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 01.06.2016 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Pamiętaj dobrze zmierzyć wysokość ściany pod okno kuchenne. U mnie nadbudowywali, bo miałabym parapet niżej niż blat. Na szczęście Ytong pozwala na różne poprawki nawet już jak się postawi ściany. Ograniczeniem są tylko nadproża. Jakiej wielkości bloczki kupiliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 01.06.2016 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Tak, już trułam mężowi o tej wysokości pod oknem nieskończoną ilość razy Bloczki 24x20x60 z czego 24 cm to szerokość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 01.06.2016 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Czyli od poniedziałku ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 01.06.2016 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 A ile w taki razie kładziecie ocieplenia? My mamy bloczki coś koło 40 cm. Te 24 mamy jako ściany wewnętrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 01.06.2016 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Ocieplenia będzie 20 cm o ile dobrze pamiętam. W projekcie jest 12/15 cm. Ściany wewnętrzne projektowane są jako 12 cm, zewnętrzne 24 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 01.06.2016 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Chyba to jakoś cienko. Tak mi się wydaje. Robilaś wywiad na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thoreg 01.06.2016 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 24 cm to standardowa grubość na ściany nośne, z silikatów można zejść nawet do 18 cm. 12 cm na działówki to też standard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 01.06.2016 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Thoreg, dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 01.06.2016 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Ale mnie nie chodzi o nośne czy działowe, tylko o to jak to jest z ociepleniem. Czy bloczek 24 + 20 ocieplenia to wystarczy? Natomiast działowe 12 to ja mam tylko tam, gdzie nie przewiduję wieszania czegokolwiek. Bloczek jest miękki i nasze doświadczenie jest takie, że jak chce się np. szafkę kuchenną powiecić na ścianie, to lepiej tego na 12 nie ryzykować. No, i jeszcze akustyka ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 01.06.2016 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Pisząc o grubości stosowanego ocieplenia należałoby od razu wspomnieć o lambdzie styropianu, bo przecież produkt produktowi nie równy. OZC robione było pod dane z projektu i zaproponowane ocieplenie było wystarczające, my jednak i tak ocieplamy solidniej. Z wieszaniem szafek na gazobetonie to taka sama historia jak z podłogówką i puchnącymi nogami Jeżeli zrobi się to niewłaściwie, to będzie problem z użytkowaniem. Działówki można także budować z silki - twardsze, mniejsza akustyka, ale gorzej w nich prowadzi się instalacje. Coś za coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 01.06.2016 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 A jak powiesiłabyś rząd szafek kuchennych o wymiarze głębokość 32 cm x wysokość 120 cm x długość 220 cm na ytongowej ściance 12 cm? W szafkach masz szkło, zastawę stołową i inne najczęściej same ciężkie rzeczy. Ja już widzę jak mi to wszystko pewnego dnia leci na podłogę. Pozostaje raczej, zanim postawi się jakąkolwiek ściankę, zdecydować co na niej będzie i czy będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 01.06.2016 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Pozostaje raczej, zanim postawi się jakąkolwiek ściankę, zdecydować co na niej będzie i czy będzie. Dokładnie tak Dlatego jest pewna dowolność w wyborze materiału na ściany - silikat lub gazobeton. Choć mąż wszędzie chce działówki zrobić z 12 cm ytonga i twierdzi, że bez problemu ciężkie szafki na nim zawiesi. Ja jednak czuwam i gdy już dojdziemy do tego etapu, będę chciała w kuchni ścianę działową z silki. Reszta szafek zawiśnie na 24 cm ytonga. W innych pomieszczeniach nic tak ciężkiego wisieć nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 01.06.2016 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Moje szafki kuchenne wiszą na ścianie zewnętrznej. Nie mieliśmy odwagi obciążać działowej (tu 24 cm). To zresztą było zgodne z moim nielubieniem wiszących szafek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 01.06.2016 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 użytkuję 12letnie szafki kuchenne zawieszone na 12cm ytonga mają ok 60x70cm ale fakt - nie ma w nich szkła, raczej lekkie rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 01.06.2016 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Lekkie to co innego, chociaż u mnie spadł nawet obraz, choć zawieszony na dwóch zakołkowanych hakach. Fakt, że spory jest 150 x120 cm. Po prostu wisiał kilka lat i przestał wisieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 01.06.2016 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Ja np działowe planuję zrobić z silkatów akumulują ciepło nie przepuszczają tak dźwięku i oczywiście są znacznie mocniejsze. Ale nie przesadzał bym, że szafki zlecą po montażu na betonie komórkowym, w końcu i na karton gipsie ludzie wieszają szafki. Ogólnie do wszystkiego są odpowiednie rozwiązania do ciężkich rzeczy odpowiednie (lepsze) kołki do BK albo iść dalej i kotwy chemiczne tego nie wyrwiesz chyba że z połową bloczka Ściany nośne w Z7 to piękny etap budowy rośnie w oczach dosłownie z dnia na dzień 2 tyg to zbyt wiele na same ściany tzn nie popędzam was ale zakładam, że szybciej je postawicie więc warto od razu wieniec planować. Ja już dach zbijam http://s1.fotowrzut.pl/BPZMFJBWC6/1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 02.06.2016 05:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 To moja obecna kuchnia, niestety jedyne zdjęcie jakie mam to z montażu Duże szafki, część z przeszkleniami, w środku trzymam zastawy i szkło, wiszą na karton-gipsie Ściany nośne w Z7 to piękny etap budowy rośnie w oczach dosłownie z dnia na dzień 2 tyg to zbyt wiele na same ściany tzn nie popędzam was ale zakładam, że szybciej je postawicie więc warto od razu wieniec planować. Ja już dach zbijam http://s1.fotowrzut.pl/BPZMFJBWC6/1.jpg Wow! Jakie tempo! Bardzo jestem ciekawa Twoich własnoręcznie wykonanych wiązarów, bo cena bardzo atrakcyjna. 2 tyg. na ściany to za dużo? Hmmm... dobrze wiedzieć Stal mamy, więc można by zbrojenie do wieńca skręcać, ale w takim razie musimy zamówić strzemiona, bo wolę gotowe niż własnoręcznie robione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts