Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zetka w gałązkach, czyli o spełnianiu marzeń własnymi ręcami - budowa Z7 35

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moim zdaniem najważniejsze, żeby dzielić się opiniami.

Dzięki Wam i forum wiele spraw u mnie się wyklarowało, wprowadziłam poprawki, na pewne tematy zmieniłam zdanie, znalazłam inspiracje. Oglądam, poznaję, dokształcam się a także pośmieję :D To forum jest jak mój dru.. znaczy trzeci dom :lol2:

W moim rodzinnym domu spadła szafka kuchenna ze ściany ceglanej po ok. 10 latach, odkąd ją zawiesili. Były w niej talerze, także była bardzo ciężka.

Myślę, że najważniejszy jest sposób zamontowania i wiadomo co parę lat możnaby sprawdzić czy dziura się nie wyrabia, żeby przypadkiem nie mieć takiej szafki któregoś dnia na głowie... :)

U nas ścianki działowe 12cm, choć planowałam zamontować drabinkę gimnastyczną u dzieci w pokoju i teraz zastanawiam się czy nie zrobić tej działówki na 24 cm... :)

Obsuwy ciąg dalszy :x

Mąż w pracy walczy z serwerem, który odmówił posługi, zatem w tym tygodniu totalny przestój na budowie.

Koparkowy wolny dopiero we wtorek i mam nadzieję, że wtedy zasypiemy fundamenty. Może będzie też chudziak wylewany :confused: Stwierdziłam, że nie mieszam się w to, skoro inwestor chce, to niech leje, ja mam za zadanie sprowadzić ytonga na plac w odpowiednim momencie :popcorn:

W przyszły weekend mój brat się żeni, czeka nas podróż do Krynicy ;)

Ciekawe jaka pogoda będzie i ostatecznie ile tych ścian zdążymy na urlopie wymurować :rolleyes:

http://www.gify.net/data/media/319/brutalny-emotikon-ruchomy-obrazek-0430.gifhttp://www.gify.net/data/media/641/zawod-emotikon-ruchomy-obrazek-0016.gif

Wybaczcie długą nieobecność, stale coś się u nas dzieje i czasu brak na internety.

Wczoraj wróciliśmy z uroczystości weselnych brata a dziś od rana murowaliśmy ściany.

W zeszłym tygodniu było tak:

IMAG0198m.jpg

IMB 023m.jpg

IMB 024m.jpg

Zasypaliśmy fundamenty od zewnątrz i od środka, dzięki czemu zniknęły wszystkie górki gliny i pospółki.

W czwartek przyjechały żółtki :D

IMB 029m.jpg

Mąż wziął się za murowanie pierwszej warstwy z ytonga a ja walczyłam na działce z podkaszarką i z gigantyczną trawą.

Piątek poświęciłam już na pakowanie i przygotowania do wyjazdu na ślub. W przyszłym tygodniu pokażę Wam w jakim cudownym drewnianym domu mieszkaliśmy przez weekend i w jakiej pięknej okolicy :)

Generalnie zeszły tydzień na budowie zakończył się tak:

IMB 033m.jpg

Natomiast po dzisiejszym dniu stan jest następujący:

IMC 095m.jpg

IMC 096m.jpg

Wspólnie rozrabiamy klej - ja działam wiertarką, mąż sypie proszek, następnie ja rozprowadzam klej na bloczkach a on dokłada kolejne. Dzięki temu szybciutko ściany rosną i jutro muszę zamówić resztę ytonga, żeby nie było przestoju ;) Czeka nas jeszcze wycieczka do gminy do pana od wodociągu, bo namieszał, że ho ho - o tym napiszę później ;)

A tu będą drzwi tarasowe - póki co widoczek na góry, dopóki sąsiad się nie pobuduje ;)

IMC 097m.jpg

Wszystkiego dobrego Wam życzę, zaległości w Waszych dziennikach będę nadrabiać za tydzień, za co z góry przepraszam http://www.e-gify.pl/gify/emotikony/emotikony_duze/milosne/milosc26_(www.e-gify.pl).gif

Gratuluję rozpoczęcia kolejnego etapu.

Teraz nabierzecie dodatkowej pewności siebie. Po zakończeniu stanu zero człowiek się zastanawia gdzie jest ta cała praca, którą wykonał. Pierwszy etap wypompowuje mnóstwo sił witalnych, natomiast murowanie ścian domu dodaje nam skrzydeł :D.

POWODZENIA

Pozdrawiam

Tomasz