Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zetka w gałązkach, czyli o spełnianiu marzeń własnymi ręcami - budowa Z7 35

Recommended Posts

Rzygacze też są be dla męża. Ten typ tak ma ;)

Rzygacze...zdecydowanienie, al rain chains może :)

copper-rain-chain-with-basin.jpg rain-chain-at-discovery-point.jpg aluminum_scallop_rain_chain_large.jpg

Nie muszą być takie ozdobne. U sąsiadki sązwyczajne najtańsze łańcuchy. Ważne, żeby były mocno obciążone, zamocowane w podłożu i nie bujały się na wietrze.

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Natura gdzie Ty?

Na budowie ;)

Ściągamy szalunki.

W sobotę padał deszcz, więc byliśmy bezrobotni. Zrobiliśmy zatem rundę po okolicznych składach budowlanych w celu wyboru dachówki. Najbardziej spodobała mi się Koramica czerwona marsylka z glazurą. Niestety cena już mniej atrakcyjna, a w dodatku dachówka jest w trakcie podwyżki i niektóre składy wstrzymują się z wycenami.

Tak więc wracamy do punktu wyjścia, czyli marsylka Tondachu, o której pisałam na str. 21 dziennika

http://www.tondach.pl/userfiles/image/products/stresni-krytina/stresni-tasky/2112000070_500x500.png

Kolor taka ciemna wiśnia z brązem, w zależności czy dachówka sucha, czy mokra ;)

mother_nature w sprawie dachówki uderz jeszcze do Dekke, oni mają czasem naprawdę konkurencyjne ceny w stosunku do składów budowlanych. My dostaliśmy spory rabat, no i cena byla niższa niż w składzie w naszych okolicach.

Oki, dobrze wiedzieć :) Dzięki!

A nie myślałas o płaskiej?

Mój mąż myśli ;) Zobaczymy, co z tego wyniknie ;)

jj.jpg

pendrak, wrzuć proszę zdjęcie :yes: No i właśnie, jak to się stało, że Twój mąż to klepnął?

.

Wrzucam fotkę, niestety mam tylko jedną z telefonu, reszta została uwięziona na aparacie, a ładowarka do niego gdzieś przepadła, najskuteczniejszy sposób na samca to pinterest, znajduję fajną fotkę, na której jest jak chcę i zwykle daje się przekonać, nawet jeśli mówi, że na pewno będzie źle, to jak już zobaczy na przykładzie, to zwykle zmienia zdanie ;).

[ATTACH=CONFIG]363710[/ATTACH]

Wrzucam fotkę, niestety mam tylko jedną z telefonu, reszta została uwięziona na aparacie, a ładowarka do niego gdzieś przepadła, najskuteczniejszy sposób na samca to pinterest, znajduję fajną fotkę, na której jest jak chcę i zwykle daje się przekonać, nawet jeśli mówi, że na pewno będzie źle, to jak już zobaczy na przykładzie, to zwykle zmienia zdanie ;).

Kobieto! Ty oprócz białych rynien masz jeszcze szprosy i to w układzie, który chcę u siebie :lol2: Szukaj ładowarki, upraszam się o więcej zdjęć http://emots.yetihehe.com/1/prosi.gif

A może blacha wyjdzie taniej?

Mowie o jakiejś cudneeeeeej blaszce na rąbek na ten przykład :)

Nienienie żadnej blachy! Pamiętaj, że to naszymi inwestorskimi ręcami będzie kładzione, więc ma być szybko, łatwo i równo ;)

A właśnie, co do "równo" to mąż po przeczytaniu internetów stwierdził, że jednak rezygnuje z płaskiej dachówki, bo ceramiczne są krzywe, a on nie chce się wk***ać przy każdym spojrzeniu na dach.

mother_nature mąż dobrze mysli ;) trzeba mieć dużą dozę ciepliwości przy układaniu płaskiej dachówki i po układaniu najlepiej nie mieć super wzrosku, albo nie patrzeć ;) z daleka wygląda super, z bliska nie. Nasza ekipa uzyła bardzo wiele słów powszechnie uznawanych za wulgarne, jak opisywała kładzenie tej dachówki :D

taką blachę ładną z rąbkiem, Mari??? bo blachodawkę kładzie się łatwo. ale taką ładną, to chyba trzeba mieć jakiś sprzęt, zaginarki itp

właśnie ja do konca nie wiem, ale nam mówiono, że to musi być ekipa od kładzenia płaskiej blachy na rąbek... to znaczy tak mówiły 2 ekipy, które budują domy. Aczkolwiek do końca nie drążyłam tematu... Podobno taką blachę docinają dokładnie pod dany dach.

Na budowie ;)

Ściągamy szalunki.

W sobotę padał deszcz, więc byliśmy bezrobotni. Zrobiliśmy zatem rundę po okolicznych składach budowlanych w celu wyboru dachówki. Najbardziej spodobała mi się Koramica czerwona marsylka z glazurą. Niestety cena już mniej atrakcyjna, a w dodatku dachówka jest w trakcie podwyżki i niektóre składy wstrzymują się z wycenami.

Tak więc wracamy do punktu wyjścia, czyli marsylka Tondachu, o której pisałam na str. 21 dziennika

http://www.tondach.pl/userfiles/image/products/stresni-krytina/stresni-tasky/2112000070_500x500.png

Kolor taka ciemna wiśnia z brązem, w zależności czy dachówka sucha, czy mokra ;)

bardzo smutno i ponuro wygląda ten kolor :eek:

Potwierdzam, że do blachy bez odpowiedniego sprzętu, czyli gientarki nie ma co podchodzić. Mój Przyjaciel, który zna się na dachach jak nikt inny coś o tym wie. Dachówka bardzo ładna do białych elementów nie znajdziesz lepszego koloru. W moich okolicach prawdziwa dachówka to rzadkość - wszyscy kładą dziadową blachę. Ale cóż kwestia gustu.

Pomyśl tylko o szprosach raz jeszcze.... Kiedyś pracowałam w firmie, która sprzedawała stolarkę okienną i przy dziwnych wymiarach okien + balkon na jednej ścianie trzeba było się dobrze nagłowić żeby wszystko zgrać żeby było ok. Nigdy nie mieliśmy żadnej wpadki ale od tamtego czasu jak widzę szprosy na domu to analizuje ich błędne rozmieszczenie a uwierz mi często się to zdarza niestety.