mały biały domek 12.10.2016 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Dziękuję, pochwalę Zresztą podgląda ten wątek, to pewnie sam przeczyta A wiesz, że ja o Twoim domu też myślę, że jest "swojski"? Bardzo mi się podoba i z zewnątrz i we wnętrzach, mamy podobny gust Lubię różne style w domach, również nowoczesne, eleganckie, ale u kogoś Ja wolę mieć właśnie swojsko i dziękuję za komplementy Wobec tego czekam na Twoje urządzanie wnętrz to będzie uczta dla mego oka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 12.10.2016 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Dziękuję, pochwalę Zresztą podgląda ten wątek, to pewnie sam przeczyta Niech Ojciec Natura się nie czai, tylko ujawni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 12.10.2016 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 No przecież, że się ujawnił na dachu siedzi, nie widzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 13.10.2016 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Śmy byli odwiedzili wczoraj Taurona. 1:08 min. i dowiedzieliśmy się, że: - jeśli coś już robią w stacji trafo koło nas, to prąd będziemy mieli do pół roku, - jeśli nie rozbudowują transformatora, to prąd będziemy mieli za jakieś 1,5 roku Teraz grzecznie czekamy na sms z informacją, że można przyjechać podpisać umowę o przyłączenie. A potem to już będzie - jak w "Zemście" Rejent Milczek powtarzał - wola nieba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana1s 13.10.2016 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Asiu oni chyba sobie jaja robili;)To przecież jakaś paranoja...wokół jest prąd to czemu tak długo czekać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 13.10.2016 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Cooooo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 13.10.2016 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Asiu oni chyba sobie jaja robili;) To przecież jakaś paranoja...wokół jest prąd to czemu tak długo czekać? Bo jak znam życie to stacja trafo jak Matka pisze jest za słaba i trzeba ją rozbudować to słowo klucz w WT od Taurona czy innych dostawców warto złożyć wcześniej nawet przed dokumentami na PnB taki wniosek i w razie stwierdzenia że wymaga to modernizacji rozbudowy czy jak to tam nazwają podpisać umowę wcześniej minus taki że może być za wcześnie bo od czasu wykonania przyłącza jest określony czas w jakim trzeba zacząć pobierać prąd, nie tyle pobierać co podpisać umowę o dostawę i nawet nie pobierając płacić abonament.... Ale nie ma co się martwić po SMS wszystko będzie na piśmie teraz sprawdzi pan w dziale technicznym tam wiedza jest mniej tajemna niż w BOK u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 13.10.2016 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Bejaro dziękuję, wyczerpująco opisałaś sytuację Nie podpisaliśmy w zeszłym roku umowy, no bo nie chcieliśmy płacić za prąd budowlany. Za to teraz sobie poczekamy nie wiadomo ile. Mamy nadzieję, że jest ktoś budujący się w okolicy, kto już popchnął sprawę ze stacją. W takim razie spokojnie czekam na sms Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TsunamiM 13.10.2016 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 mother_nature jak się cieszę, że prąd mam już z głowy... Ale jak czytam, że u Ciebie będą problemy, to wciąż mam ciarki i włosy mi się jeżą na karku... Trzymam kciuki, żeby poszło sprawnie, bo 1,5 roku to wieczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulla1986 14.10.2016 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 O jejku ja również trzymam kciuki żeby sprawy z Taurenem potoczyły się w dobrym kierunku ja również cieszę się że mam to za sobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 14.10.2016 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 No przecież, że się ujawnił na dachu siedzi, nie widzisz? Ale w temacie tylko podgląda. Taka Hiszpańska Inkwizycja, której nikt się nie spodziewa Prądowcy są straszni... Czasem faktycznie się wydaje, że bez znajomości w energetyce nie ma co budować, bo można się tak naczekać, że człowiek się zestarzeje zanim wprowadzi... trzymam kciuki, żeby jednak to żwawo ruszyło, bo Wy już limit problemów z instytucjami wyczerpaliście! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia 1719513981 14.10.2016 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Znam TO! My podpisaliśmy umowę z zakładem energetyczny chyba na wiosnę 2012 roku a przyłącze zrobili nam 23 grudnia 2013 roku (po kilku aneksach do umowy oczywiście bo ciągle termin nam zmieniali). Akcja z przebudową linii to ich sztandarowa gadanina! Nasza sprawa skończyła się dopiero w chwili gdy poszliśmy do radcy prawnego, który wystosował dwa fajne pisma (zainkasował przy tym chyba ze 200 zł - najlepiej wydana kasa ). Nas próbowali szantażować, że jeżeli nie zgodzimy się na nowy transformator przed domem (oczywiście zgoda w formie aktu notarialnego) to nigdy nie będziemy mieli tego prądu - tak dosłownie powiedział miły Pan w elektrowni! Mina im zrzedła jak zobaczyli wypociny tego naszego radcy. Przyłącze było w ciągu kilku dni od chwili gdy złożyliśmy te pisma w elektrowni. Może i sa w pewnym sensie monopolistą ale niech sobie nie myślą, że ludzie to idioci i będą się na wszystko zgadzać. Powodzenia. Kciuki trzymam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 17.10.2016 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Pogoda zrobiła nam niespodziankę i w sobotę było ciepło oraz słonecznie. Dzięki temu domek zaczął zyskiwać obróbki blacharskie. Wybrałam kolor RAL 3005 - red wine, po polsku ciemna wiśnia Blacha matowa. http://www.blaszaki.pl/images/ral/RAL%203005%20ciemna%20wisnia.jpg Trzeba było też zabezpieczyć ściany szczytowe, bo padał przez nie deszcz do środka domu. W tym celu wykorzystaliśmy folię budowlaną 300. Na razie zabezpieczone tyle co widać na zdjęciach, boczki i szczyt dostaną osłonki w późniejszym terminie Docelowo ściany szczytowe będą drewniane, planujemy położyć poziomo deski elewacyjne i zabezpieczyć impregnatem nadającym szary kolor W tym tygodniu ciąg dalszy dostarczania naszym kombi dachówki na budowę Może uda się przymocować kolejne blachy. Niestety dzień coraz krótszy i po pracy coraz mniej można zrobić... Znam TO! My podpisaliśmy umowę z zakładem energetyczny chyba na wiosnę 2012 roku a przyłącze zrobili nam 23 grudnia 2013 roku (po kilku aneksach do umowy oczywiście bo ciągle termin nam zmieniali). Akcja z przebudową linii to ich sztandarowa gadanina! Nasza sprawa skończyła się dopiero w chwili gdy poszliśmy do radcy prawnego, który wystosował dwa fajne pisma (zainkasował przy tym chyba ze 200 zł - najlepiej wydana kasa ). Nas próbowali szantażować, że jeżeli nie zgodzimy się na nowy transformator przed domem (oczywiście zgoda w formie aktu notarialnego) to nigdy nie będziemy mieli tego prądu - tak dosłownie powiedział miły Pan w elektrowni! Mina im zrzedła jak zobaczyli wypociny tego naszego radcy. Przyłącze było w ciągu kilku dni od chwili gdy złożyliśmy te pisma w elektrowni. Może i sa w pewnym sensie monopolistą ale niech sobie nie myślą, że ludzie to idioci i będą się na wszystko zgadzać. Powodzenia. Kciuki trzymam :o Dobrze, że trafiliście na dobrego radcę. Mam nadzieję, że u nas nie będzie problemów, z pewnością nie zgodzę się na lokalizację transformatora na naszej działce! Wystarczy, że mam badziewny słup TPSA przeszkadzający przy wjeździe i szpecący teren. Gdyby jednak było u nas pod górkę, to pozwolę sobie dopytać Cię Sylwio o szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia 1719513981 17.10.2016 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Moja droga budowlana to jedna wielka męką na każdym froncie. Co by nie było to zawsze był problem. Przeszłam wiele oj wiele i służę pomocą i dobrą radą. Łał! w szoku jestem, że obróbki też sami robicie:jawdrop: za to mój mąż się nie chciał brać oj nie chciał. A jaka decyzja z rynnami w końcu? Fajnie, że słońce u was świeci u mnie w sobotę na zmianę deszcz wiatr znowu deszcz i dla odmiany... wiatr! Przynajmniej moje nowe nabytki roślinne w sadzie (ma już 7 drzewek) dobrze się podlały! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 17.10.2016 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Blacha wybrana i kupiona w jednym sklepie, przewieziona przez ten sklep do drugiego sklepu, gdzie wg instrukcji ją przycięli i wygięli Budowanie w dzisiejszych czasach jest o wiele łatwiejsze, niż kiedyś. No i zasługa mojego męża, że potrafi to ogarnąć, narysować, zlecić. Zazdroszczę sadzenia drzewek! Też bym już chciała, niestety muszę zaczekać jeszcze. Pochwal się, co kupiłaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia 1719513981 17.10.2016 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Z fajnych usług można skorzystać. Nie słyszałam o czymś taki w moich kręgach mieszkaniowych:cool: że się tak wyrażę Jeżeli można coś zrobić samodzielnie to trzeba z tego korzystać. Jeżeli chodzi o moje drzewka to kurde nawet zdjęcia żadnego nie zrobiłam bo tak wiało i lało, że marzyłam tylko o tym żeby zniknąć z tego pola! W sobotę zasadziłam dwie wiśnie i pigwę (mąż mój uwielbia sok do herbaty to niech tam ma:D zasłużył w końcu). No i mam też cztery "stare" drzewa w naszym sadzie (zasadzone w 2012 roku) gruszkę, czereśnię, brzoskwinię (za zimno na nią na moich terenach jednak) i jabłoń w tym roku miała pierwsze 13 jabłek:lol2:. O i taki to mój sad:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulla1986 17.10.2016 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Motherku super naprawdę was podziwiam za tą samodzielność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liliputek 17.10.2016 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Motherku super naprawdę was podziwiam za tą samodzielność ja równiez bardzo elegancka dachówa co do tauronu to się nie wypowiem... mój mąż tam chodzi i chodzi... i jeszcze nigdy nie dostał się do okienka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 18.10.2016 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Obróbka super się skomponowała z dachówką Kurczę jak tak czytam Wasze wpisy o prądowniach, to aż ciary przechodzą po plecach. Pocieszę Was - niedługo o tym zapomnicie i tego życzę z całego serca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 19.10.2016 05:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Dzięki Dziewczyny Na razie robimy co jeszcze można zrobić i nie myślimy o prądowni Po co się martwić na zapas. Wczoraj wysłałam pismo do gminy z prośbą o nadanie numeru domu. Poniedziałkowa próba złożenia wniosku na dzienniku podawczym spełzła na niczym, bo wydrukowałam PnB bez klauzuli prawomocności Tak że wczoraj do wniosku dołączyłam już wydruk z kolejnymi pieczątkami i powinno być ok Jak przyjdzie decyzja, to tabliczki planuję wykonać samodzielnie. Pomierzyłam otwory okienne i ustaliłam parametry okien: - pcv, białe, szprosy naklejane - 3 szyby, ciepła ramka, 3 uszczelki (+ MD), szczelność 4 klasy (przepuszczalność powietrza). Super, gdyby miały podwyższoną dźwiękoszczelność. Co do okuć, to nie mam specjalnych wymagań. O czymś zapomniałam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts