Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zetka w gałązkach, czyli o spełnianiu marzeń własnymi ręcami - budowa Z7 35

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...

Oby, oby! :D Zawsze to weselej w domu :)

Ja wczoraj wyekspediowałam kotka maluszka do nowego domu - to był ostatni z trójki bezdomnych. Trochę żal mi było, bo zdążyłam się z nim zżyć, a mały okazał się wyjątkowym pieszczochem - domagał się brania na ręce i spał ze mną. No ale ciężko przygarniać wszystkie zwierzęta, 4 to już dużo, a nowy dom jeszcze nie wybudowany.

Bez nazwy.jpg

Ze spraw budowlanych... Decyzja o odrolnieniu się uprawomocniła, wczoraj podjechałam do geodezji po pieczątkę. Czekam jeszcze na poprawione przez architekt strony projektu i uprawomocnienie decyzji o lokalizacji zjazdu na działkę. Jak dobrze pójdzie, to końcem przyszłego tygodnia składam projekt domu i zgłoszenie budowy :D

Przesłodkie to małe kociaste :yes:

Ze spraw budowlanych... Decyzja o odrolnieniu się uprawomocniła, wczoraj podjechałam do geodezji po pieczątkę. Czekam jeszcze na poprawione przez architekt strony projektu i uprawomocnienie decyzji o lokalizacji zjazdu na działkę. Jak dobrze pójdzie, to końcem przyszłego tygodnia składam projekt domu i zgłoszenie budowy :D

Trzymam kciuki, żebyś już koniec papierologii miała i zaczęła się fizycznie udzielać.

• 3 weeks później...

27 lipca złożyliśmy w starostwie projekt i wniosek o pozwolenie na budowę. Niestety! Chciałam na zgłoszenie, pani urzędniczka między słowami dała do zrozumienia, że lepiej, żebyśmy nie brnęli w "kiełbasę przedwyborczą w postaci nowych przepisów"... Mąż też wolał PnB, więc w tych okolicznościach uzbrajam się w cierpliwość i odliczam 65 dni :-x

W międzyczasie czytam dzienniki innych samorobów i tworzę plan działania :rolleyes: A działka trawą zarasta :lol2:

27 lipca złożyliśmy w starostwie projekt i wniosek o pozwolenie na budowę. Niestety! Chciałam na zgłoszenie, pani urzędniczka między słowami dała do zrozumienia, że lepiej, żebyśmy nie brnęli w "kiełbasę przedwyborczą w postaci nowych przepisów"... Mąż też wolał PnB, więc w tych okolicznościach uzbrajam się w cierpliwość i odliczam 65 dni :-x

W międzyczasie czytam dzienniki innych samorobów i tworzę plan działania :rolleyes: A działka trawą zarasta :lol2:

Ale Cię dawno nie było.

Może to i lepiej "po staremu" :confused:

Papierologia to papierologia, a to "po nowemu" to tylko "zamienił stryjek..".

No to odliczamy, może nie będą Was trzymać "przepisową" ilość dni tylko się sprężą???

Jakby to powiedzieć, "szkoda, że nareszcie :D", 3mam za Ciebie kciuki, ja po 3 tygodniach miałem już PnB gotowe (w tym 3 dni na poprawki), obyś tylko nie trafiła na "okres urlopowy" w dziale.

Jakby to powiedzieć, "szkoda, że nareszcie :D", 3mam za Ciebie kciuki, ja po 3 tygodniach miałem już PnB gotowe (w tym 3 dni na poprawki), obyś tylko nie trafiła na "okres urlopowy" w dziale.

Dzięki. Póki co skorzystam z zamieszczonego w Twoim dzienniku przez Przemka K. opisu wykonania giętarki do strzemion :D Bezczynność mnie męczy ;)

Za koparkę 150-200 zł :jawdrop: toż to rozbój, ja za małą płaciłem 80 zł, a za większą 100 zł . A co do dźwigu, jeśli weźmiesz taki o wysięgu w poziomie ponad 30 m i udźwigu 50 ton, to zapłacisz jeszcze więcej.

Wszystko zależy od wielkości koparki- my pierwszą mieliśmy za 80zł/ h ale ślimaczył się jakby 3 dni miał kopać( zrobił mniej niż 1/3 wykopu w 12 godzin), drugi przyjechał sprzętem za 140zł i jedno jego grzebniecie= 4 wcześniejszego. Kilka godzin ogarnął cały wykop.

Musicie się dopytać ile czasu wykop zajmie lub na m3 się umówić- wówczas będzie miarodajne porównanie:) to tak z własnego doświadczenia

A futra cudowne! Tyle kilogramów do przytulania i kochania! Uwielbiam te wstawki forumowiczów o zwierzakach, w końcu nie samą budową człowiek żyje ;)

Witam Cię serdecznie na moim wątku :) Dziękuję za pochwalenie futer :cool: Urlop minął mi na tematach zupełnie nie związanych z budową, bo wniosek leży w starostwie i czeka na odleżyny ;) Niestety starszy psiak mi się pochorował i to on jest u mnie tematem nr 1 ostatnimi czasy - jaskra w jednym oku, zaćma w drugim, niedoczynność tarczycy i złogi żółci w woreczku żółciowym. 7 razy dziennie zakrapianie oczu, 2x leki żółciopędne i 2x euthyrox... jest o czym pamiętać :rolleyes:

Wszystko zależy od wielkości koparki- my pierwszą mieliśmy za 80zł/ h ale ślimaczył się jakby 3 dni miał kopać( zrobił mniej niż 1/3 wykopu w 12 godzin), drugi przyjechał sprzętem za 140zł i jedno jego grzebniecie= 4 wcześniejszego. Kilka godzin ogarnął cały wykop.

Musicie się dopytać ile czasu wykop zajmie lub na m3 się umówić- wówczas będzie miarodajne porównanie:) to tak z własnego doświadczenia

Dziękuję Madziula za cenne wskazówki :hug: Liczę, że już wkrótce będziemy szukać pana koparkowego ;)

Asieńko, dziękuję za wizytę ma moim placu boju. Jak to stwierdził mąż, "fajnie jak ktoś przyjedzie i pochwali" :D Mam nadzieję, że nie rozczarowały was nasze nudne klocki lego ;) . Jak zawsze służę lokalną radą i zapraszam częściej ;)

Rozczarowały? Kasia, no proszę Cię, jesteśmy wprost zachwyceni! Też chcemy klocków lego ;) Będę sprawdzała dokładnie jak to z tym klejeniem gazobetonu jest :)

Jeżeli nie przeszkadzaliśmy za bardzo, to chętnie jeszcze Was odwiedzimy, zwłaszcza, że przejeżdżamy obok 2 x dziennie ;)