Niechaj 19.10.2016 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 To czekamy na numerek;)co do okien, to może jeszcze coś z tej listy:kolor uszczelek:P, kryte zawiasy, sposoby otwierania, dodatkowe atrybuty szyb, antywłamaniowe bajery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 19.10.2016 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 To czekamy na numerek;) co do okien, to może jeszcze coś z tej listy: kolor uszczelek:P, kryte zawiasy, sposoby otwierania, dodatkowe atrybuty szyb, antywłamaniowe bajery Mikrouchył i zewnętrzny uchwyt do tarasowych w przypadku przesuwnych wg mnie przydatny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 19.10.2016 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 To czekamy na numerek;) co do okien, to może jeszcze coś z tej listy: kolor uszczelek:P, kryte zawiasy, sposoby otwierania, dodatkowe atrybuty szyb, antywłamaniowe bajery Dodatkowych atrybutów szyb nie chcę, antywłamaniowych bajerów też nie, ale pozostałe cechy bardzo istotne! Dzięki! Mikrouchył i zewnętrzny uchwyt do tarasowych w przypadku przesuwnych wg mnie przydatny. To ja w swej naiwności myślałam, że mikrouchył jest w standardzie Rezygnuję z przesuwnych tarasówek, będą rozwierno-uchylne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulla1986 19.10.2016 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2016 Bardzo fajny w oknach jest ruchomy słupek więc pomyśl też o tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisa222 20.10.2016 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 Bardzo fajny w oknach jest ruchomy słupek więc pomyśl też o tym Córa takie ma.... więc jakby co to służę fotkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 20.10.2016 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 No tak, ruchomy słupek jeszcze Musi być! Wychodzi na to, że zapomniałam o istotnych elementach, które mam w obecnych oknach Macie klamki z zamkami? Bo rozważam jednak tą "antywłamaniowość". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 20.10.2016 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 No tak, ruchomy słupek jeszcze Musi być! Wychodzi na to, że zapomniałam o istotnych elementach, które mam w obecnych oknach Macie klamki z zamkami? Bo rozważam jednak tą "antywłamaniowość". Ja mam tylko tarasowych i nie wiem czy przydatna antywłamaniowość ale ja miałam zamknięte na klucz przez całą budowę nikt mi ni zabrudził profili ani nie porysował a słyszałam nawet że budowlańcy mają swoje klamki okienne i otwierają kiedy chcą ciągną węże noszą materiały,więc nie montując klamek też istnieje takie ryzyko, miałam tez awarię klamki już mieszkaliśmy , bo podniosło drewno tarasowe pod HSM klamka się kręciła zanim naprawiliśmy to zamykaliśmy na zamek i tym sposobem uniknęliśmy braku możliwości zamknięcia okna. Mam też profil łączony w rogu pod kontem prostym ale przy białych to nie ma takiego znaczenia no i kwestia gustu. Wiem że sami nie zniszczycie ale tynki będziecie zlecać a z wylewkami nie wiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 20.10.2016 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 Wylewki też zlecimy. Zmartwiłaś mnie tą samowolką budowlańców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 20.10.2016 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 Wylewki też zlecimy. Zmartwiłaś mnie tą samowolką budowlańców Ale samowolkę ukrócisz wstawiając zamek takiej klamki nie da się już wyjąć a na pewno nie da się otworzyć okna... Małe okna otwierali więc na okuciach szczególnie był pył gdzie smar najwięcej ale się domyło bo tam nie było kamyków śrubek krzyżyków czy innych cudów które walają się na podłodze, mnie uczulili okienni aby nic nie dostało się pod okno bo się niszczy tarasowe najbardziej. Sami przez okno z kotłowni normalne wyciągaliśmy węża do wody i trochę rama ta w środku się porysowała trzeba było nakleić piankę czy styro w tym miejscu nie martw się na zapas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 20.10.2016 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 klamki z zamkami można zawsze dokupić później - koszt jednej białej 12-16zł, kupowaliśmy w zeszłym roku do pokoju Młodej, żeby sama nie mogła otworzyć No właśnie - ruchomy słupek - myślałam, że to oczywistość, a jednak nie no i mam stałe słupki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TsunamiM 20.10.2016 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 mother, ja po współpracy z firmą od tynków i wylewek nauczyłam się, że naprawdę, żeby być zadowolonym trzeba siedzieć przy wykonawcach przez cały czas i dosłownie patrzeć im na ręce. Tynkarze otwierali nam HS-a, choć jasno powiedzieliśmy, by tego nie robili. Mieli to gdzieś, bo trzeba wietrzyć i było im duszno. Moja rada też jest taka, żebyście zliczyli wszystkie użyte worki tynku u Was na budowie. My tego nie zaznaczyliśmy wcześniej, bo mądry Polak po szkodzie, ale zdziwiło mnie, że tynkarze zrobili sobie na działce ognisko i spalili wszystkie worki. Może nie chcieli zostawić po sobie syfu, a może nie chcieli byśmy te worki przeliczyli? Tego się już nie dowiemy. Wylewkarze nie upomnieli się o plastyfikator, ani o włókna do zbrojenia wylewek i teraz też nie mamy pewności czy je w ogóle użyli (a przyszły w dostawie, czekały na nich w domku gospodarczym i tam też po ich wykonanej pracy zostały). Teraz oczywiście zapewniają, że użyli, ale czy aby na pewno? Szczególnie, że oni po sobie śmieci zostawili i były tam tylko worki z cementu. Ogólnie jestem tak złą na firmę super-tynki, że nie zamierzam im wystawić dobrej opinii. Trafiło na nas. Wykonują masę inwestycji, większość jest zadowolona, do czasu aż się trafi na kogoś niezadowolonego. I na nas trafiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 20.10.2016 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 Ale samowolkę ukrócisz wstawiając zamek takiej klamki nie da się już wyjąć a na pewno nie da się otworzyć okna... Małe okna otwierali więc na okuciach szczególnie był pył gdzie smar najwięcej ale się domyło bo tam nie było kamyków śrubek krzyżyków czy innych cudów które walają się na podłodze, mnie uczulili okienni aby nic nie dostało się pod okno bo się niszczy tarasowe najbardziej. To jest solidny argument, żeby mieć klamki z zamkami! Sami przez okno z kotłowni normalne wyciągaliśmy węża do wody i trochę rama ta w środku się porysowała trzeba było nakleić piankę czy styro w tym miejscu nie martw się na zapas Dziękuję, to też bardzo przydatna informacja klamki z zamkami można zawsze dokupić później - koszt jednej białej 12-16zł, kupowaliśmy w zeszłym roku do pokoju Młodej, żeby sama nie mogła otworzyć No właśnie - ruchomy słupek - myślałam, że to oczywistość, a jednak nie no i mam stałe słupki No to nie majątek przy moich 7 oknach Czytałam o Twoich słupkach... Na szczęście masz ich niewiele. mother, ja po współpracy z firmą od tynków i wylewek nauczyłam się, że naprawdę, żeby być zadowolonym trzeba siedzieć przy wykonawcach przez cały czas i dosłownie patrzeć im na ręce. Tynkarze otwierali nam HS-a, choć jasno powiedzieliśmy, by tego nie robili. Mieli to gdzieś, bo trzeba wietrzyć i było im duszno. Moja rada też jest taka, żebyście zliczyli wszystkie użyte worki tynku u Was na budowie. My tego nie zaznaczyliśmy wcześniej, bo mądry Polak po szkodzie, ale zdziwiło mnie, że tynkarze zrobili sobie na działce ognisko i spalili wszystkie worki. Może nie chcieli zostawić po sobie syfu, a może nie chcieli byśmy te worki przeliczyli? Tego się już nie dowiemy. Wylewkarze nie upomnieli się o plastyfikator, ani o włókna do zbrojenia wylewek i teraz też nie mamy pewności czy je w ogóle użyli (a przyszły w dostawie, czekały na nich w domku gospodarczym i tam też po ich wykonanej pracy zostały). Teraz oczywiście zapewniają, że użyli, ale czy aby na pewno? Szczególnie, że oni po sobie śmieci zostawili i były tam tylko worki z cementu. Ogólnie jestem tak złą na firmę super-tynki, że nie zamierzam im wystawić dobrej opinii. Trafiło na nas. Wykonują masę inwestycji, większość jest zadowolona, do czasu aż się trafi na kogoś niezadowolonego. I na nas trafiło. Zapisuję sobie Twoją wypowiedź. Suwanki u nas nie będzie, ale nie toleruję samowolki i łamania wcześniejszych ustaleń z inwestorami. Też bym nie chciała, żeby mi okna otwierali. Chyba docelowe drzwi wejściowe pozakładam dopiero po tynkach i wylewkach, niech się wietrzą panowie ile chcą, ale nie oknami. Nie wiem czy da się robotników upilnować w kwestii ilości zużytego materiału - zawsze mogą wcisnąć, że musieli równać nierówne ściany czy coś w ten deseń. Chyba faktycznie trzeba by stać nad nimi non stop... Najgorsze, że nie ma innej tak polecanej firmy od tynków w naszym rejonie, widać te pozostałe są jeszcze "lepsze" Ale do wylewek poszukam kogoś innego! No i co to znaczy, żeby robotnicy sobie śmieci na działce palili?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulla1986 20.10.2016 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 Współczuje przejść z tynkarzami u nas na szczęście nie było takich problemów tynkarze nie otwierali okien bo były wszyskie zaklejone folią w celu zabezpieczenia a drzwi docelowe koniecznie zamontuj po wszystkich "mokrych" pracach a żeby panowie chodzący z różnymi maszynami po prostu ci ich nie uszkodzili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia 1719513981 21.10.2016 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 I moje parę groszy co do kwestii okiennych... Na własnym przykładzie wiem, że u mnie sprawdziły się dodatkowe zaczepy antywłamaniowe w drzwiach balkonowych (mam zwykły balkon dwuskrzydłowy z ruchomym słupkiem). Podczas włamania złodziejom nie udało się go sforsować. Do środka weszli przez okno 150 cm x 150 cm (też były zaczepy antywłamaniowe) ale dopiero po złamaniu słupka dzielącego okno na pół. Moje zdanie odnośnie klamek z kluczykiem jest takie, że faktycznie może się to sprawdzić przy ekipach budowlanych i w pokojach dzieci ale poza tym jeżeli w oknie nie ma bezpiecznej szyby tj. P4 albo chociaż P2 to nie ma to żadnych dodatkowych atutów. Złodzieje którzy byli u mnie spokojnie mogli wybić sobie szybę i wejść do środka. Może nie otworzyliby balkonu na oścież gdybym miała klamkę z kluczykiem ale nie powstrzymałoby ich to przed włamem. Bajer w sumie nie jest drogi więc możesz to przemyśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 21.10.2016 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 Wzięłam klamki z zamkiem. Tzn. umieściłam w specyfikacji. Mam już pierwsze wyceny. W domu będzie także alarm zamontowany, powinno wystarczyć. No i są jeszcze psy Do sypialni zdecydowałam się na szybę z podwyższonym parametrem izolacyjności akustycznej. Lubię spać w ciszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia 1719513981 21.10.2016 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 Widzę, że nie tracisz czasu;) no i dobra;) Też mamy alarm i w końcu śpię spokojnie. Mądry polak po szkodzie. Tak zwlekaliśmy z tym alarmem, że w końcu sytuacja sama nas do tego zmusiła. W sumie zwłoka była bez sensu bo mieliśmy wyprowadzone kable i właściwie wszystko było gotowe.... ale cóż. Szkoda jedynie, że nasi złodzieje okradli nas dwa razy w ciągu czterech dni i pomiędzy pierwszym włamem a drugim nie zdążyliśmy nawet zdecydować się na docelową firmę ochroniarską daj znać jak te wyceny się kształtują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 21.10.2016 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 Kluczyk w zamku nie jest barierą antywłamaniową ja pisałam ze nam się sprawdziły i nie tylko przy tynkach ekipy nie chodziły po oknach znaczy dolnej listwie czy progu wykończeniowcy też np na papierosa czy wylewać brudy z mycia po gipsie farbie nie wynosili śmieci odciętych kafelek czy ścinek podłóg. Przy rozwieralnym oknie tarasowym istnieje też możliwość uszkodzenia nawet przeciągiem. Alarm to jedyna metoda my założyliśmy od razu po oknach nawet elektryki nie było tylko jeden kabel zasilający właśnie alarm i chyba dwie czujki taki prowizoryczny drzwi też były tymczasowe.I było spoko do momentu robienia ocieplenia wtedy syrena już była docelowa instalacja ale wisiała syrena na kablach bo odkręcili i nie zdążyli przykręcić styro był ale tynku docelowego nie- widać było że chodzili dookoła okien nie wiem czy manipulacja przy oknach czy w innym miejscu spowodowała uruchomienie alarmu ale skończyło się tym że urwali dyndającą syrenę i ukradli .... Może myśleli że przestanie wyć? ale mamy w domu drugą. Było przed czwartą rano monitoring akcja wiadomo uciekli... Przedtem i potem żadnych prób nie było bo na tego kalibru złodziei wystarczy taki straszak. Kilka lat temu jednej nocy obrobili kilka domów na osiedlu gdzie mieszkałam wcześniej wszędzie tam gdzie nie było alarmu i zaciągniętych rolet a właściciele byli w domach stały na podjazdach samochody wchodzili na dół zabierali dokumenty portfele i np lapki. A metoda wejścia jedna rozwiercali w odpowiednim miejscu ramę okna i wszystkie okucia puszczały policja mówiła że wiedzieli dokładnie jak to zrobić i prawdopodobnie musieli mieć do czynienia z oknami... Tam gdzie rolety zaciągnięte nie ruszali bo nie było widać czy np w srodku nie świeci się światło. Macie psy więc ok taki numer nie przejdzie,ale antywłamaniowe szyby np w tym przypadku nie zdały by egzaminu... Najlepszy alarm i coś co narobi hałasu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 25.10.2016 06:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 Taki aktualnie jest stan naszej budowy Zdjęcie zrobiłam wczoraj po południu. Dzień był wyjątkowo piękny i słoneczny ale tu już powoli zachodziło słońce. Jak widać, część ofasowań jest zrobiona, ale to jeszcze nie wszystko. Jakiegoś patentu wymaga też skos przy daszku tarasowym, gdzie teraz widać przycięte dachówki. Inwestor ponoć ma już temat rozpracowany Ile jeszcze uda się zrobić w tym roku, zależy wyłącznie od pogody i naszych sił. W każdym razie plan na ten rok zrealizowany: mamy SSO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TsunamiM 25.10.2016 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 Gratulacje! Śliczny domek. Ja wciąż wierzę, że listopad będzie piękny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 25.10.2016 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 Pięknie! Ten kolor dachu jest stworzony do fotografowania jesienią Zaplanowałam zimę tak, że w grudniu będzie śnieg i mróz przez 2 tygodnie, a poza tym ma być tak jak dzisiaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts