Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zetka w gałązkach, czyli o spełnianiu marzeń własnymi ręcami - budowa Z7 35

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na naszej wiosce jest tak, że część pasa ulicznego jest własnością prywatną. Granica działki kończy się dokładnie w miejscu, gdzie zaczyna asfalt. A droga wąska, ledwo 2 samochody się mijają. Tak więc moją własnością jest rów biegnący wzdłuż drogi. Same rarytasy! :sick:

mieliśmy termin chyba na sierpień 2017, a skrzynkę założyli na początku marca 2016 :) Specjalnie dają takie odległe terminy, tym bym się nie martwiła. Co do transformatora nie zazdroszczę, ale skoro w rowie a nie na użytkowanej części działki jeszcze jakoś można przełknąć, chociaż buczy to non-stop, ale cały tysiąc? Śmiać się czy płakać? :sick: Trzymam kciuki, żeby udało się to jakoś obejść

Kwestie prądu póki co przemilczam, jak będą konkrety, dam znać.

Kamilu, zerknij sobie na tą listę: http://oknotest.pl/pro-quality-ranking-okien-pcv

Generalnie poszukiwanie okien najlepiej zacząć od określenia swoich oczekiwań, ja zrobiłam to po lekturze tego tekstu: http://oknotest.pl/okna-energooszczedne/okna-energooszczedne-ocena-i-wybor i jeszcze paru innych z tego portalu. No i Forumowicze podrzucili kilka porad :)

Koło siebie masz Kwidzyńską Fabrykę Okien, zorientuj się jak z jakością u nich, co oferują i poproś o wycenę.

Moje wyceny były do 10 tys., AdamS najdroższy, jakieś 5 tys. więcej.

Pendrak poka poka :) Szprosy mogę oglądać na okrągło :D

Witaj Agnieszko :)

Miło mi, że domek przypadł Ci do gustu :) Przebrnięcie tego dziennika pewnie było nie łatwym zadaniem, trochę się nazbierało różnych opowieści ;) Zapraszam częściej.

Przypomniałam sobie, że wciąż mam niezaktualizowany spis treści... Trzeba będzie się wziąć do roboty.

Kwestie prądu póki co przemilczam, jak będą konkrety, dam znać.

18 miesięcy to jest standardowy i ustawowy termin w czasie jakiego prąd musi zostać podłączony - przy czym to też jest czas w którym ty musisz podpisać z nimi umowę choćby na prąd budowlany.

Mi skrzynkę postawili w 4 miesiące, a to tylko dlatego, że trafo musieli postawić - trafostację od momentu pierwszej prośby o nią (pierwszy wniosek) do momentu postawienia postawili w 9 miesięcy a to tylko dlatego, że była 1 prośba o prąd - ja byłem 3.

Więc terminy zależą lokalnie od firmy która to będzie robić (najczęściej to jakiś podwykonawca) i warto podzwonić do Taurona - w umowie powinien być nr telefonu do osoby technicznej która tą sprawą się zajmuje.

Tak na marginesie zapytam (być może retorycznie) skąd mieliście do tej pory prąd?

Taaak... z podwykonawcami to dopiero jest problem. Z prądem się nam udało, bo okazało się że podwykonawca to "znajomy znajomego", ale teraz czekamy na gaz i tutaj z kolei jest tak, że podwykonawca ma jakąś większe osiedle, które bardziej mu sie oczywiście opłaca, więc robi je w pierwszej kolejności, a pojedyncze domki czekają...

Taaak... z podwykonawcami to dopiero jest problem. Z prądem się nam udało, bo okazało się że podwykonawca to "znajomy znajomego", ale teraz czekamy na gaz i tutaj z kolei jest tak, że podwykonawca ma jakąś większe osiedle, które bardziej mu sie oczywiście opłaca, więc robi je w pierwszej kolejności, a pojedyncze domki czekają...

z gazem z tego co wiem, termin może być na świętego nigdy - tutaj nie ma ograniczenia - dlatego ja sobie dałem spokój, jak mi gazownia powiedziała, że 18 miesięcy to nie termin max jak na prąd, tylko realny.

No i z gazem warto się z sąsiadami dogadać, bo wtedy jest i taniej i szybciej (o dziwo więcej a szybciej :p)

Na razie jest tak, że pan wyznaczony do kontaktu ze strony energetyki nie wie nic i musimy czekać na powrót jego kierownika, który wyjechał na szkolenia. Generalnie my nie podpiszemy umowy dopóki nie będą znane szczegóły, a nie ma szczegółów, bo nie podpisaliśmy umowy ;) Błędne koło ;)

Całe szczęście, że z gazu zrezygnowaliśmy.

Witam! Pamietam jak kilkanaście miesięcy temu pisałaś w wątku założonym przeze mnie o podłączeniu prądu do blaszaka ;). SSO (ktorego gratuluję) pojechaliscie na agregacie? Składaliscie już wniosek o warunki przyłącza? Od chwili podpisania umowy mają czas półtora roku na wykonanie przyłącza. Termin maksymalny, gdy w grę wchodzi rozbudowa sieci, podwykonawcy itp. Powodzenia, z prądem, w przeciwieństwie chocby do gazu czy wody nikt Wam łaski nie robi - muszą podłączyć i mają na to dokładnie okreslony czas. :)

hej Mother :hug:

widzę, że okna wybierasz, szprosy wiedeńskie są drogie, ale warte swojej ceny, pamiętasz jak długo u mnie na wątku temat okien się przewijał i też wycena szprosów mnie prawie zniechęciła, zwłaszcza że dopiero przy podpisywaniu umowy wyszło, że mamy zły kosztorys obliczony, z perspektywy czasu absolutnie nie żałuję decyzji, pieniądze już wydane i nie powracam do tego, mam nadzieję, że będziesz zadowolona z wyboru

kurde z Tauronem to bardzo nieciekawie, jeszcze transformator, sprawdziłaś innych dostawców ?

trzymaj się cieplo :hug:

buziaki!

Próbowaliśmy wersję na prąd rekreacyjny, ale jak nam pan elektryk podliczył koszty, to nawet on stwierdził, że się nie opłaca.

O warunki występowaliśmy w zeszłym roku, były potrzebne do PnB. Nie podpisywaliśmy wtedy umowy o przyłączenie, bo nie chcieliśmy taryfy budowlanej.

No i teraz też tej umowy nie podpiszemy, zanim nie ustalimy gdzie to trafo chcą wcisnąć. Z rozmowy wynikało, że na razie sami nie mają pomysłu, zobaczymy co kierownik powie ;)

hej Mother :hug:

widzę, że okna wybierasz, szprosy wiedeńskie są drogie, ale warte swojej ceny, pamiętasz jak długo u mnie na wątku temat okien się przewijał i też wycena szprosów mnie prawie zniechęciła, zwłaszcza że dopiero przy podpisywaniu umowy wyszło, że mamy zły kosztorys obliczony, z perspektywy czasu absolutnie nie żałuję decyzji, pieniądze już wydane i nie powracam do tego, mam nadzieję, że będziesz zadowolona z wyboru

kurde z Tauronem to bardzo nieciekawie, jeszcze transformator, sprawdziłaś innych dostawców ?

trzymaj się cieplo :hug:

buziaki!

Witaj :hug: Fajnie, że znów znalazłaś trochę czasu dla forum :)

Szprosy będą, ale nie od razu. Dzięki temu zaoszczędzimy parę zł.

Niestety jako dystrybutora, mamy tu wyłącznie Tauron. Potem prąd mogę sobie kupować u kogo zechcę, ale jeśli chodzi o podpięcie do sieci, no to tylko przez nich...

Póki co jestem dobrej myśli, jest jeszcze możliwość negocjacji.

Dziękuję za odwiedziny!

Buźka :hug: