drops76 08.12.2014 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 Witam, zastałem taką oto sytuację jak na zdjęciu. Ponieważ wysokość światła drzwi mi nie odpowiada, zostało tam obecnie <200cm chciałbym wykuć fragment zaznaczony na czerwono. Jak widać jednak opiera się na tym belka idąca prostopadle. Pod tym fragmentem można by było dostawić wsparcie (otwór drzwi jest bardzo szeroki więc mu to nie zaszkodzi). Na czerwono zaznaczony obszar do wykucia, na niebiesko do dostawienia wsparcia. Pytanie tylko czy tak można, czy może mam się pogodzić w wejściem jak w chacie hobbita? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.12.2014 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 Tak jak pokazujesz nie można. Drzwi wcale nie wyglądają na szerokie , ile ten otwór 90cm ?Wklejenie takiego filarka też nie wiele pomoże, masz pod nim fundament? Jak chcesz wycinać to montując powyżej stalowe nadproże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drops76 08.12.2014 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 Dzięki za odpowiedź, jestem laikiem w tych sprawach (jak widać). Otwór jest szeroki, ma ok 110-120 cm niestety nie mam teraz dokładnych wymiarów. Będę w takim razie rozmawiał z fachowcami o wstawieniu tam stalowego nadproża. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 08.12.2014 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 ... wysokość tej belki, powiązanie z słupem żelbetowym ( po lewej ) i dość duże oparcie na ścianie po prawej stronie - wynika z obliczeń konstrukcyjnych tego miejsca w budynku.- zanim cokolwiek zrobisz : uzgodnij rozwiązanie z projektantem konstrukcji , który wykonywał obliczenia statyczne do projektu budowlanego !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 08.12.2014 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 To można by było ruszyć, ale .. nie ruszysz, ponieważ tam na 100% idzie dolne zbrojenie nadproża.Oparcie tego elementu jest stąd takie przepastne, ponieważ widzimy tu najmocniejszy materiał konstrukcyjny na ściany ..czyli BK.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drops76 08.12.2014 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 Dzięki za odpowiedzi, widzę, że raczej nic z tego nie będzie, co ciekawe w projekcie na papierze wszystko jest inaczej, ktoś tam coś popierd.. pomylił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drops76 08.12.2014 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 To może jeszcze na deser dam drugie zdjęcie. Stojąc tak jak na pierwszym robimy kilka kroków do tyłu (kilka metrów). Widać, że ta belka na drugim końcu nie ma żadnego podparcia, zlewa się z drugą która jest rozłożona już na dobrej wysokości na ścianach widocznych na 1 planie. Czy więc z drugiej strony (pierwsze zdjęcie) nie mogłoby być tak samo? Również zlewa się tam z masywnym elementem rozłożonym wyżej od tego nieszczęsnego który chciałem przyciąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.12.2014 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 Oczekuj mniej więcej tu rysy. Kiedy ? Po tynku po dociążeniu stropu posadzkami i innymi. Obstawiam że będzie na 100%. Nie miałeś tu rdzenia/słupa w projekcie ? Nie możesz wyciąć poprzedniej belki ze względu na zbrojenia dołem które trzymają tą poprzeczną. Najłatwiejsze wyście nadproże stalowe dobrane przez projektanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtusp 09.12.2014 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Tak intuicyjnie po usunięciu dolnego zbrojenia, wydaje się że w tak dużym(wysokim, szerokim) elemencie naprężenia rozciągające nie przekroczą wytrzymałości na rozciąganie. A nawet po spękaniu betonu charakter pracy zmieni się na łukowy(duża wyniosłość łuku) i nadal będzie bezpiecznie pracować. Ale mało wiemy o tym elemencie. Więc bezpieczniej zastosować typowe rozwiązanie. Wykonać bruzdy pod przyszłe nadproże stalowe z dwóch stron drzwi. Włożyć odpowiednie ceowniki, skręcić je razem ze sobą i dalej skuć fragment pod nadprożem stalowym. A dobre pytanie jak oprzeć ceownik z lewej strony z racji nadproża od sąsiednich drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.12.2014 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Tak intuicyjnie po usunięciu dolnego zbrojenia, wydaje się że w tak dużym(wysokim, szerokim) elemencie naprężenia rozciągające nie przekroczą wytrzymałości na rozciąganie. jesteś konstruktorem ? ... beton nie ma żadnej w zasadzie wytrzymałości na rozciąganie .. A nawet po spękaniu betonu charakter pracy zmieni się na łukowy(duża wyniosłość łuku) i nadal będzie bezpiecznie pracować. Ale mało wiemy o tym elemencie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtusp 09.12.2014 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Owszem ma. Dawniej projektowano mosty łukowe betonowe niezbrojone. Bez obciążeń użytkowych w zasadzie momenty zginające nie występowały, tylko ścinanie i ściskanie. Pod obciążeniem nierównomiernym, skupionym typu lokomotywa wywoływało momenty w przekroju i mogło powodować niewielkie rozciąganie. ~ 1 MPa. Normalnie przyjmuje się że beton nie pracuje na rozciąganie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.12.2014 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Tak pod warunkiem że dołem nastąpi nie rozciąganie, a kompresja... coś ja w kręgach betonowych ..gdzie ściskanie występuje wewnątrz, stąd niezbrojone się wykonuje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 09.12.2014 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 drops76 : " Czy więc z drugiej strony (pierwsze zdjęcie) nie mogłoby być tak samo? " - zastosowane rozwiązania konstrukcyjne ( w dużym skrócie ) wynikają z rozwiązań projektowych budynku i "dobierane są" na podstawie obliczeń konstrukcyjnych ! - zmiana elementów nośnych bez uzgodnienia rozwiązania zamiennego z projektantem konstrukcji jest co najmniej niepoważne , aby nie napisać ryzykowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts