Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bateria ścienna na co patrzeć aby pasowała

Michalll193

Recommended Posts

Czy jeżeli chcę wymienić baterie to czy muszę zwracać uwagę na jakieś wymiary aby pasowała?Gdzieś słyszałem że musi się zgadzać średnica rur, jednak nigdzie o tym nie wyczytałem.

Do tego miejsca twej wypowiedzi odpowiedź brzmiałaby: na nic nie musisz zwracać uwagi, wszystkie dostępne w sklepach normalne baterie ścienne mają znormalizowany rozstaw przyłączy i znormalizowaną ich średnicę.

.typ baterii jakiej szukam to ścienna, trójdrożna, z opcją podłączenia bojlera.

Tu jednak, niestety, wkraczamy w baterie nienormalne. I właściwie należy zacząć od pytania, o co właściwie chodzi, o jaki bojler. Taki ścienny, nadumywalkowy montowany bezpośrednio nad baterią? To tu jesteś skazany na baterię producenta bojlera w zasadzie i proponuję od tego zacząć.

dokładnie taki bojler bym potrzebował ścienny, nadumywalkowy montowany bezpośrednio nad baterią.Ale jeżeli mam podane przy opisie bateri " wymiary: króćce do ogrzewacza 3/8" " to dzięki tej informacji mogę się chyba upewnić który bojler będę mógł dokupić?W opisie napisane jest też że pasuje terma ale jeszcze nawet nie wiem co to jest. :D . Mam tylko jeszcze jedno pytanie , jeżeli kupił bym na razie samą baterie bez bojlera to czy będzie ona działać bez podłączonego bojlera?(oczywiście wiem że tylko zimna woda będzie :D )

Będzie trzeba zaślepić jakoś króćce do bojlera i wtedy powinno działać.

3/8" to dość typowy rozmiar, powinno pasować do Biawara, do Dafiego chyba też, ale jak pisałem najlepiej kupować konkretną baterię do konkretnego bojlera, najlepiej w zestawie, a jeśli chcesz na razie samą baterię, to też potem dokup bojler do niej przeznaczony.

Bojler i terma to dwie nazwy tego samego, do tych baterii można zwykle też podłączyć ogrzewacz przepływowy.

Przedtem napisałem że mam tylko jeszcze jedno pytanie ale naszła mnie jeszcze jedna wątpliwość. Napisałeś że
baterie ścienne mają znormalizowany rozstaw przyłączy i znormalizowaną ich średnicę.
A czy ma to znaczenie jeżeli mieszkam w domu który może mieć już z 80 lat?Bo nie wiem czy u mnie w domu ten rozmiar jest też "znormalizowany" . Szukałem już jakie rozmiary mają wszystkie baterie i znalazłem
Średnica przyłącza, gwint zewnętrzny 1/2".
. Rozumiem że 1/2" to jest ten znormalizowany rozmiar?

Wydaje mi się, że przed wojną gwinty rurowe były takie same, więc i średnica powinna się zgadzać, ale u Ciebie bardziej istotny może być rozstaw między podejściami, on powinien być w zakresie 14-16cm. Jeśli jest taki, to ok. Jeśli jest większy bądź mniejszy to też nie jest duży problem, po prostu trzeba kupić większe mimośrody.

A i jeszcze jedno: baterię nakręcasz na króciec z gwintem zewnętrznym, ale ten króciec daje właśnie mimośród, jego zaś wkręca się w kształtkę z gwintem wewnętrznym. To tez raczej nie powinno się zmienić przez dziesięciolecia, jeśli jest niejasne, to ten rysunek powinien pomóc:

http://1.bp.blogspot.com/-2jIlvGzy1tU/Th655CsuREI/AAAAAAAALMQ/6vDb4egG3-M/s1600/embed.php-6.jpg