kostek250 08.12.2014 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 tego sezonu posiadam dorobiony podajnik na eko groszek od EKO-TOM, Sterownik TE 130Piec : Od SPYRY 36kW. Dom jest nieocieplony, ok 200 m2, 16 grzejników 7 nowego typu, reszta starego. Mam 16 lat i średnio siedze w tym temacie, no ale ten obowiązek niestety spadł na mnie.Posiadam taki problem iż piec spala na dobę ponad 3 wiadra węgla, czyli ponad 45 kg i do tego węgiel nie przepala się do końca Ustawienia:Temp. Zadana : 45Hipstereza: 2Podawanie : 20sPrzerwa Podawania : 80sCzas przepalania : 70sPrzerwa przepalania : 15mNadmuch : 2 Ekogroszek z Silesii. Pomóżcie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 08.12.2014 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 niedopały ponownie w zasobnik do spaleniaskróć czas podawania do 10 sek , przerwę zostaw jak jestjak pojawią się spieki to zacznij skracać przerwę po 5 sek jak dodatkowo się okaże że kocioł nie osiąga temperatury to nadmuch oczko w górę i również skracasz przerwę podawaniakorekta raz dziennie i czekasz aż się kocioł przestawi do nowych warunków czas przepalania domyślam się że to czas podawania w podtrzymaniu- zmieniłbym na 10 sek maksymalnie 15- w zależności czy kopiec się będzie zapadał czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kostek250 08.12.2014 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 A tą przerwe przepalania zostawić na te 15 min znaczy to jest 15n na sterowniki, ale to ponoć minuty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kostek250 08.12.2014 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 Po wprowadzeniu takich ustawień piec nie uzyskiwał temperatury maks to było 42, nawet po zwiekszeniu nadmuchu do 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziewczynka 09.12.2014 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Witam. Może ktoś mi pomoże:) Zakupiłam piec Defro 35 kW z podajnikiem na ekogroszek. Piec ma ogrzać ponad 300m2 domu, przy czym pracuje teraz na 1/3 mocy, gdyż ogrzewam nim 100m2 , w przyszłym roku powinnam już opalać większy metraż(mam remont). Piec jest super, ale ze względu na "małą" jak na moc pieca powierzchnie do ogrzewania spala dużo ekogroszku. Ostatnio spaliło 150 kg. przez 4 dni. Mam ekogroszek z MPEC-u z Olsztyna niby wartość opałowa w stanie roboczym 26-27kJ/kg, przy czym są strasznie spieki. Wcześniej paliłam ekogroszkiem z OBI wartośc opałowa 23kJ/kg przy takim samym czasie spalanie, ale bez spieków. Droższy i kaloryczniejszy ekogroszek spalał się gorzej. Jeżeli mój piec działa tylko w 1/3 mocy to nie jest istotne jakim ekogroszkiem będę palić? Chciałam zaznaczyć, że piec ma PID. Więc jeżeli przy włączonym PID-zie spala tak dużo ekogroszku, to postanowiłam sama uregulować ustawienia na piecu, i teraz chciałabym prosić Was o pomoc w ustawieniach:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.12.2014 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Witam. Może ktoś mi pomoże:) Zakupiłam piec Defro 35 kW z podajnikiem na ekogroszek. Piec ma ogrzać ponad 300m2 domu, przy czym pracuje teraz na 1/3 mocy, gdyż ogrzewam nim 100m2 , w przyszłym roku powinnam już opalać większy metraż(mam remont). Piec jest super, ale ze względu na "małą" jak na moc pieca powierzchnie do ogrzewania spala dużo ekogroszku. Ostatnio spaliło 150 kg. przez 4 dni. Mam ekogroszek z MPEC-u z Olsztyna niby wartość opałowa w stanie roboczym 26-27kJ/kg, przy czym są strasznie spieki. Wcześniej paliłam ekogroszkiem z OBI wartośc opałowa 23kJ/kg przy takim samym czasie spalanie, ale bez spieków. Droższy i kaloryczniejszy ekogroszek spalał się gorzej. Jeżeli mój piec działa tylko w 1/3 mocy to nie jest istotne jakim ekogroszkiem będę palić? Chciałam zaznaczyć, że piec ma PID. Więc jeżeli przy włączonym PID-zie spala tak dużo ekogroszku, to postanowiłam sama uregulować ustawienia na piecu, i teraz chciałabym prosić Was o pomoc w ustawieniach:) Mnie zastanawia , po co ludzie kupuję sterowniki z PID , jak później PID wyłączają i sterownik robi za zwykłego dwustana , którego zapewne zwykły "laik" nie wyreguluje ... Po to właśnie są sterowniki PID , aby one same dostosowywały parametry pracy ... Co to za dom ? Jakiś stary całkwowicie nieocieplony że takiego GIGANTA kupiłaś? Pytam bo ja grzeję około 165m2 po podłogach , mam kocioł 12KW a sądze że spokojnie u mnie by dał rady a zapewne u Ciebie 17-25KW aż nadto by starczyło ... Czy masz 300m2 powierchni mieszkalnej , czy cały dom ma 300m2 , bo to duża różnica Osobiście włączyłbym PID i co najwyżej zredukował dawkę podawanego paliwa w ustawieniach PID .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziewczynka 09.12.2014 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 (edytowane) Mnie zastanawia , po co ludzie kupuję sterowniki z PID , jak później PID wyłączają i sterownik robi za zwykłego dwustana , którego zapewne zwykły "laik" nie wyreguluje ... Po to właśnie są sterowniki PID , aby one same dostosowywały parametry pracy ... Co to za dom ? Jakiś stary całkwowicie nieocieplony że takiego GIGANTA kupiłaś? Pytam bo ja grzeję około 165m2 po podłogach , mam kocioł 12KW a sądze że spokojnie u mnie by dał rady a zapewne u Ciebie 17-25KW aż nadto by starczyło ... Czy masz 300m2 powierchni mieszkalnej , czy cały dom ma 300m2 , bo to duża różnica Osobiście włączyłbym PID i co najwyżej zredukował dawkę podawanego paliwa w ustawieniach PID .... Ja nie piszę, że wyłączę PID, tylko pytam się czy warto "jechać " na PID-zie czy też samemu ustawić. Dom jest stosunkowo nowy, ocieplony. Powierzchnia mieszkalna ponad 300m2. Ja jestem zadowolona z tego pieca, ale powinnam ogrzewać 300m2 a nie 100m2. Mogłabym kupić mniejszy piec, ale by to było idiotyczne, gdyż w przyszłym roku zwiększy mi się powierzchnia mieszkalna. Po to jest forum, żeby pytać... Aha, Pid-a kazali mi wyłączyć serwisanci z firmy, gdzie kupiłam piec... Edytowane 9 Grudnia 2014 przez Dziewczynka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 09.12.2014 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Ja nie piszę, że wyłączę PID, tylko pytam się czy warto "jechać " na PID-zie czy też samemu ustawić. Dom jest stosunkowo nowy, ocieplony. Powierzchnia mieszkalna ponad 300m2. Ja jestem zadowolona z tego pieca, ale powinnam ogrzewać 300m2 a nie 100m2. Mogłabym kupić mniejszy piec, ale by to było idiotyczne, gdyż w przyszłym roku zwiększy mi się powierzchnia mieszkalna. Po to jest forum, żeby pytać... Idiotyczne, to jest kupować piec, nie zorientowawszy się wcześniej jaka moc będzie potrzebna. Kolega wyżej dobrze ci napisał. Jak to byłby nowy dom, to te 12kw może by wystarczyło na całe 300m2. określenie "stosunkowo nowy, ocieplony" jest bardzo precyzyjne ... to można dosyć precyzyjnie wyliczyć lub chociażby oszacować ale 35kw to nieporozumienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.12.2014 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Ja nie piszę, że wyłączę PID, tylko pytam się czy warto "jechać " na PID-zie czy też samemu ustawić. Dom jest stosunkowo nowy, ocieplony. Powierzchnia mieszkalna ponad 300m2. Ja jestem zadowolona z tego pieca, ale powinnam ogrzewać 300m2 a nie 100m2. Mogłabym kupić mniejszy piec, ale by to było idiotyczne, gdyż w przyszłym roku zwiększy mi się powierzchnia mieszkalna. Po to jest forum, żeby pytać... Aha, Pid-a kazali mi wyłączyć serwisanci z firmy, gdzie kupiłam piec... To super serwisanci ... Zamiast pomóc w "ustawieniu" PID zaproponowali wyłączyć .. Tylko po co wtedy przepłacać za sterownik z PID i inteligencją , jak można kupić dwustana za 100zł ??? Co do kotła to uważam że jesli dom nowy i ocieplony według obecnych standardów to jest z 2x za duży i spokojnie dałoby rade 17KW ... Ale ważne jest jakie ma ocieplenie , bo to podstawa od czego zależy ilośc spalanego opału. Jeśli gdzieś nie ma ocieplenia to tam zwiewa ciepło i szanse na drastyczne obniiżenie spalania są delikatnie mówiąc małe ... Masz gigantyczny kocioł z niewiadomo jak wielkim palnikiem ... A niestety wielki kocioł ma wielki wymiennik i wielki palnik i nie ma zbytnio szansy aby mało palił , bo nadwyżka mocy wyleci kominem ... Ja grzeję 165m2 i mam kocioł 12kW i to był najmniejszy kocioł jaki był w 2010r. Obecnie bym kupił 7KW ... Za duża moc kotła to tragedia , bo ciężką się w takim kotle pali. Dodatkowo są pewne "granice" konstrukcyjne i poniżej pewnego spalania nie uda Ci się zejść ... Szkoda że najpierw nie zapytałaś się na forum jak kocioł .... To że obecnie "grzejesz" 100m2 nic nie znaczy , bo grzejesz faktycznie duuuuużo więcej , bo grzejesz także wyższe piętra , bo ciepło tam ucieka , bo zapewne najlepszą izolację masz na poddaszu albo w samym dachu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziewczynka 09.12.2014 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Idiotyczne, to jest kupować piec, nie zorientowawszy się wcześniej jaka moc będzie potrzebna. Kolega wyżej dobrze ci napisał. Jak to byłby nowy dom, to te 12kw może by wystarczyło na całe 300m2. określenie "stosunkowo nowy, ocieplony" jest bardzo precyzyjne ... to można dosyć precyzyjnie wyliczyć lub chociażby oszacować ale 35kw to nieporozumienie Przepraszam bardzo, ale czy mógłbyś konstruktywnie odpisywać, a nie "idiotyzmami" . To nie ja wybierałam ten piec, tylko to mi wybrał hydraulik, który widział ten dom, i wie, że musżę w nim mieć ciepło. Orientowałam się i właśnie moc 30-35 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziewczynka 09.12.2014 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 To super serwisanci ... Zamiast pomóc w "ustawieniu" PID zaproponowali wyłączyć .. Tylko po co wtedy przepłacać za sterownik z PID i inteligencją , jak można kupić dwustana za 100zł ??? Co do kotła to uważam że jesli dom nowy i ocieplony według obecnych standardów to jest z 2x za duży i spokojnie dałoby rade 17KW ... Ale ważne jest jakie ma ocieplenie , bo to podstawa od czego zależy ilośc spalanego opału. Jeśli gdzieś nie ma ocieplenia to tam zwiewa ciepło i szanse na drastyczne obniiżenie spalania są delikatnie mówiąc małe ... Masz gigantyczny kocioł z niewiadomo jak wielkim palnikiem ... A niestety wielki kocioł ma wielki wymiennik i wielki palnik i nie ma zbytnio szansy aby mało palił , bo nadwyżka mocy wyleci kominem ... Ja grzeję 165m2 i mam kocioł 12kW i to był najmniejszy kocioł jaki był w 2010r. Obecnie bym kupił 7KW ... Za duża moc kotła to tragedia , bo ciężką się w takim kotle pali. Dodatkowo są pewne "granice" konstrukcyjne i poniżej pewnego spalania nie uda Ci się zejść ... Szkoda że najpierw nie zapytałaś się na forum jak kocioł .... To że obecnie "grzejesz" 100m2 nic nie znaczy , bo grzejesz faktycznie duuuuużo więcej , bo grzejesz także wyższe piętra , bo ciepło tam ucieka , bo zapewne najlepszą izolację masz na poddaszu albo w samym dachu ... Ludzie!Ja tylko prosiłam o radę i pomoc. Ok, jeżeli mam za duży piec to trudno"mądry Polak po szkodzie..." Wiem doskonale, że ogrzewam dużo więcej niż te 100m2... Widzę, że niepotrzebnie napisałam prosząc o pomoc, bo zamiast pomóc to "obrywam" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 09.12.2014 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 "Orientowałam się i właśnie moc 30-35 kW. " dlaczego nie zorientujesz się jak palić u tych co zaproponowali kocioł który ogrzeje przynajmniej 7 domów w Twojej najbliższej okolicy? Koledzy napisali zastosować się do:- PID- zmniejszyć palenisko masz kocioł 35kW na 100m2 potrzebujesz 5-8kW ale przy średniej temperaturze dobowej -20 stopni ( -10 w dzień i - 30 w nocy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 09.12.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Po wprowadzeniu takich ustawień piec nie uzyskiwał temperatury maks to było 42, nawet po zwiekszeniu nadmuchu do 3 jeśli nie osiągał zadanej nawet po podniesieniu nadmuchu to trzeba skracać przerwę podawania. trzeba zawsze od jakichś nastaw zacząć. u jednego są one za bogate a innym razem(jak u Ciebie) zbyt biedne. potrzebujesz większej mocy skracaj przerwę podawania aż do momentu kiedy zacznie osiągać zadaną. chyba ze wcześniej pojawi się niedopał wtedy nadmuch kolejne oczko do góry. na odległość nie da się szybko ustawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziewczynka 09.12.2014 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 "Orientowałam się i właśnie moc 30-35 kW. " dlaczego nie zorientujesz się jak palić u tych co zaproponowali kocioł który ogrzeje przynajmniej 7 domów w Twojej najbliższej okolicy? Koledzy napisali zastosować się do: - PID - zmniejszyć palenisko masz kocioł 35kW na 100m2 potrzebujesz 5-8kW ale przy średniej temperaturze dobowej -20 stopni ( -10 w dzień i - 30 w nocy ) Stosuję się do PID-a. Ja tylko zapytałam czy warto mieć PID czy też samemu zmienić ustawienia.. Dostałam odpowiedź, więc oki. W mojej okolicy nikt nie pali (albo ja przynajmniej nie wiem) w piecu z podajnikiem. Powtarzam jeszcze raz, ta powierzchnia w przyszłym roku zwiększy się do ponad 300m2. Ja jestem tego zdania(aczkolwiek teraz mam wątpliwości), że jeżeli komuś zlecam jakieś zadanie i za nie płacę, to wydaje mi się, że ta osoba (hydraulik) powinien wiedzieć jaki piec powinnam zakupić, żeby był odpowiedni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 09.12.2014 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 (edytowane) . Powtarzam jeszcze raz, ta powierzchnia w przyszłym roku zwiększy się do ponad 300m2. Ja jestem tego zdania(aczkolwiek teraz mam wątpliwości), że jeżeli komuś zlecam jakieś zadanie i za nie płacę, to wydaje mi się, że ta osoba (hydraulik) powinien wiedzieć jaki piec powinnam zakupić, żeby był odpowiedni. jak zwiększysz powierzchnię ogrzewaną do 300m2, to wtedy piec będzie wtedy tylko około 2 razy za duży, zakładając że będzie za oknem -20C (jak już kolega pisał wcześniej) prawda jest niestety smutna, że instalatorzy i hydraulicy to w większości ludzie którzy zatrzymali się w rozwoju na etapie lat '90 i nie mają najmniejszego pojęcia o doborze pieca, niestety. (o obliczeniach już nie wspominam nawet) wstukaj tutaj swoje dane http://cieplowlasciwie.pl/ i zobaczysz ile ci wyjdzie - bo pewnie dalej nie wierzysz.... Edytowane 9 Grudnia 2014 przez JTKirk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziewczynka 09.12.2014 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 (edytowane) jak zwiększysz powierzchnię ogrzewaną do 300m2, to wtedy piec będzie wtedy tylko około 2 razy za duży, zakładając że będzie za oknem -20C (jak już kolega pisał wcześniej) prawda jest niestety smutna, że instalatorzy i hydraulicy to w większości ludzie którzy zatrzymali się w rozwoju na etapie lat '90 i nie mają najmniejszego pojęcia o doborze pieca, niestety. (o obliczeniach już nie wspominam nawet) Dzięki za odpowiedź. Dobra moja wina, że zaufałam gościowi, który powinien się na tym znać. Przy czym serwisant stwierdził, że jak na taką powierzchnię domu, to jest oki piec(oczywiście ponad 300m2). Reasumując-zrobiłam głupotę, że kupiłam ten piec , to już wiem, i radzicie "jechać" na PID-zie? Edytowane 9 Grudnia 2014 przez Dziewczynka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziewczynka 09.12.2014 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Dzięki za odpowiedź. Dobra moja wina, że zaufałam gościowi, który powinien się na tym znać. Przy czym serwisant stwierdził, że jak na taką powierzchnię domu, to jest oki piec(oczywiście ponad 300m2). Reasumując-zrobiłam głupotę, że kupiłam ten piec , to już wiem, i radzicie "jechać" na PID-zie? Trudno nie wyrzucę tego pieca...ale czymś muszę w nim palić. Więc drodzy koledzy:), jakim ekogroszkiem polecacie palić, chodzi o kaloryczność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 09.12.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Jak najsłabszym. jak masz dostęp do taniego czecha - będzie w sam raz. Najlepiej Ledvice.Jak nie - to co najwyżej Jaretem z Janiny. Nic kalorycznego - będziesz tylko produkować sadzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziewczynka 09.12.2014 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Jak najsłabszym. jak masz dostęp do taniego czecha - będzie w sam raz. Najlepiej Ledvice.Jak nie - to co najwyżej Jaretem z Janiny. Nic kalorycznego - będziesz tylko produkować sadzę. Dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 09.12.2014 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 mogło by być tylko lepiej gdybyś zaznaczyła 12kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts