Dziewczynka 09.12.2014 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 mogło by być tylko lepiej gdybyś zaznaczyła 12kW Nie wiem czy tak można robić. Kurcze jutro zadzwonię do nich i zapytam czy można zmieniać takie parametry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kostek250 09.12.2014 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 jeśli nie osiągał zadanej nawet po podniesieniu nadmuchu to trzeba skracać przerwę podawania. trzeba zawsze od jakichś nastaw zacząć. u jednego są one za bogate a innym razem(jak u Ciebie) zbyt biedne. potrzebujesz większej mocy skracaj przerwę podawania aż do momentu kiedy zacznie osiągać zadaną. chyba ze wcześniej pojawi się niedopał wtedy nadmuch kolejne oczko do góry. na odległość nie da się szybko ustawić Mam jedno bardzo wazne pytanie czy to zmniejszy ilość spalanego węgla, bo patrząć na ilości jakie schodzą w zbiorniku to głowa mnie boli...Dzisiaj nie dałem rady już zmienić tych ustawień, ponieważ nie chce mieć pobudki i rozpalania pieca o 3 w nocy, a do szkoły na 7 ... Pytam o to ponieważ fabrycznie ustawione jest na przepalanie na 115s. , a przerwa na 15 min. I te ustawienia dość mocno się różnią od twoich proponowanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.12.2014 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Ludzie!Ja tylko prosiłam o radę i pomoc. Ok, jeżeli mam za duży piec to trudno"mądry Polak po szkodzie..." Wiem doskonale, że ogrzewam dużo więcej niż te 100m2... Widzę, że niepotrzebnie napisałam prosząc o pomoc, bo zamiast pomóc to "obrywam" Nie rozumiesz ... Nie obrywasz .... Informujemy Cię jedynie że kocioł jaki masz jest MINIMUM 2x za duży i to w przypadku jak będziesz grzała 300m2 nowego budownictwa , bo rozumie że spełnia dom obecne normy , bo musi ... Pytałem o ocieplenie bo od tego zależy jak dużo będziesz paliła i ile możesz oczekiwać ... Inne spalanie ma dom zupełnie nie ocieplony , jakiś stary a zupełnie inne nowy dom dobrze ocieplony. Ja bym proponował abyś zobaczyła w instrukcji od sterownika jak można ograniczyć w trybie PID moc kotła (np. zmniejszyć dawkę podawanego paliwa) , proponował bym Ci jak masz taką możliwość zredukowanie o 2x ilości podawanego opału. Jak kocioł nie będzie mógł dojśc do zadanej to delikatnie zwiększasz dawkę ... Ale zostań przy PID abyś nie musiała być niewolnicą kotła. To PID ma sam sterować spalaniem a nie ty masz się bawić w szukanie "ideału" którego na 99% nie znajdziesz .. PID ZAWSZE będzie lepiej sterował procesem spalania niż niedoświadczony palacz który sam kombinuje z ustawieniami ... Co do hydraulików i instalatorów ... Niestety większość z nich to ludzie którzy zajmują się tym latami i dużo z nich daje takiej samej mocy kotły od kilkudziesięciu lat , a domy przez te lata mocno się zmieniły a także ich ocieplenie .... Tak samo dopasowują grzejniki ... Dodatkowo nie ma co ukrywać czym większej mocy kocioł (grzejnik) tym większa prowizja i większy zysk dla instalatora .... Dlatego tak chętnie polecają duuuuuże kotły i grzejniki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziewczynka 09.12.2014 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 (edytowane) Nie rozumiesz ... Nie obrywasz .... Informujemy Cię jedynie że kocioł jaki masz jest MINIMUM 2x za duży i to w przypadku jak będziesz grzała 300m2 nowego budownictwa , bo rozumie że spełnia dom obecne normy , bo musi ... Pytałem o ocieplenie bo od tego zależy jak dużo będziesz paliła i ile możesz oczekiwać ... Inne spalanie ma dom zupełnie nie ocieplony , jakiś stary a zupełnie inne nowy dom dobrze ocieplony. Ja bym proponował abyś zobaczyła w instrukcji od sterownika jak można ograniczyć w trybie PID moc kotła (np. zmniejszyć dawkę podawanego paliwa) , proponował bym Ci jak masz taką możliwość zredukowanie o 2x ilości podawanego opału. Jak kocioł nie będzie mógł dojśc do zadanej to delikatnie zwiększasz dawkę ... Ale zostań przy PID abyś nie musiała być niewolnicą kotła. To PID ma sam sterować spalaniem a nie ty masz się bawić w szukanie "ideału" którego na 99% nie znajdziesz .. PID ZAWSZE będzie lepiej sterował procesem spalania niż niedoświadczony palacz który sam kombinuje z ustawieniami ... Co do hydraulików i instalatorów ... Niestety większość z nich to ludzie którzy zajmują się tym latami i dużo z nich daje takiej samej mocy kotły od kilkudziesięciu lat , a domy przez te lata mocno się zmieniły a także ich ocieplenie .... Tak samo dopasowują grzejniki ... Dodatkowo nie ma co ukrywać czym większej mocy kocioł (grzejnik) tym większa prowizja i większy zysk dla instalatora .... Dlatego tak chętnie polecają duuuuuże kotły i grzejniki ... Zdaję sobie sprawę, że jest za duży...znaczy za duży na 100m2 , ale dowiedziałam się, że na ponad 300m2 też... . Trudno,moja wina(tak , jak już pisałam), niestety, ale nie wywalę nowego pieca... Jeżeli chodzi o PID, to mam takie ustawienia" Menu instalatora: 1. Współczynnik wentylatora(od -26do +32) 2. Współczynnik mocy kotła(od -30 do +30) Czy ktoś mógłby mi zaproponować jakieś rozwiązanie do tych parametrów? Z góry dziękuję Edytowane 9 Grudnia 2014 przez Dziewczynka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 10.12.2014 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Zdaję sobie sprawę, że jest za duży...znaczy za duży na 100m2 , ale dowiedziałam się, że na ponad 300m2 też... . Trudno,moja wina(tak , jak już pisałam), niestety, ale nie wywalę nowego pieca... Jeżeli chodzi o PID, to mam takie ustawienia" Menu instalatora: 1. Współczynnik wentylatora(od -26do +32) 2. Współczynnik mocy kotła(od -30 do +30) Czy ktoś mógłby mi zaproponować jakieś rozwiązanie do tych parametrów? Z góry dziękuję Na razie wentylatora bym nie ruszał ... Dałbym współczynnik mocy kotła na minimum czyli -30. A jeśli okazało się by że kocioł nie daje radę to zwiększałbym tylko współczynnik wentylatora ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziewczynka 10.12.2014 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Na razie wentylatora bym nie ruszał ... Dałbym współczynnik mocy kotła na minimum czyli -30. A jeśli okazało się by że kocioł nie daje radę to zwiększałbym tylko współczynnik wentylatora ... Dzięki, to się dostosuję do Twojej rady:) Wentylator mam na "0" czyli mam tak zostawić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 10.12.2014 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 (edytowane) Dzięki, to się dostosuję do Twojej rady:) Wentylator mam na "0" czyli mam tak zostawić ? Tak . Na razie wentylatora nie tykaj ... Na razie zejść z mocą (-30) i patrz jak wygląda popielnik , to znaczy czy są jakieś kawałki niespalonego (przesypanego) opału , niedopalonego i itd ... Jak nie będzie niedopalonego , przesypanego opału to oznaczy że opału nie marnujesz Edytowane 10 Grudnia 2014 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziewczynka 11.12.2014 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Tak . Na razie wentylatora nie tykaj ... Na razie zejść z mocą (-30) i patrz jak wygląda popielnik , to znaczy czy są jakieś kawałki niespalonego (przesypanego) opału , niedopalonego i itd ... Jak nie będzie niedopalonego , przesypanego opału to oznaczy że opału nie marnujesz Dzięki. Właśnie się dostosowałam do Twoich rad:) Za jakiś czas zdam relację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziewczynka 11.12.2014 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Tak . Na razie wentylatora nie tykaj ... Na razie zejść z mocą (-30) i patrz jak wygląda popielnik , to znaczy czy są jakieś kawałki niespalonego (przesypanego) opału , niedopalonego i itd ... Jak nie będzie niedopalonego , przesypanego opału to oznaczy że opału nie marnujesz Zrobiłam, tak jak mi proponowałeś. Niestety, ale w ciągu 7 godzin poszło mi 25 kg. ekogroszku,czyli ponad 3,5 kg. na godzinę a przedtem spalało mi 1,56 kg/h. Więc teraz obniżę także współczynnik wentylatora do -26 i zobaczę. A może jednak serwisant miał rację i wyłączyć PID-a i samemu wyregulować ustawienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.12.2014 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Zrobiłam, tak jak mi proponowałeś. Niestety, ale w ciągu 7 godzin poszło mi 25 kg. ekogroszku,czyli ponad 3,5 kg. na godzinę a przedtem spalało mi 1,56 kg/h. Więc teraz obniżę także współczynnik wentylatora do -26 i zobaczę. A może jednak serwisant miał rację i wyłączyć PID-a i samemu wyregulować ustawienia? Jak dla mnie ten PID ma za małe możliwości edycji. Może zadzwoń i się dowiedz czy można jeszcze mocniej ograniczyć moc , bo dla mnie 30% to stanowczo za mało , sądzę że spokojnie o 50-60% mogłabyś z mocą zjechać .... Dmuchawę jak zmniejszysz to zmniejszysz moc , ale musisz wtedy uważać aby nie przesadzić , bo wtedy może być niedopał w popielniku. Jednak dla mnie zmniejszanie mocy ma za mały zakres regulacji .. Zapytaj się w serwisie , czy czasami nie można zwiększyć zakresu w jakimś "tajnym" menu Jak nie chcesz PIDa to możesz próbować ręcznie czyli dwustan ... Na początek dać 3s podawanie i 30 s przerwa. Jak nie będzie dawał kocioł rady to zwiększasz o sekundę czas podawania , jak ciągle za mało to dokładasz następną sekundę Dodatkowo musisz ustawić jeszcze dmuchawę. Patrzysz jak palnik i na kolor ognia. Powinien być intensywnie żółty. Nie bialy ani nie czerwony. Nie może też "kopcić" ... Osobiście jednak uważam że "dopieszczony" PID będzie lepszy bo wtedy sam zwiększa / zmniejsza przerwy i reguluje obrotami dmuchawy tak aby uzyskać najwyższą sprawnośc palenia , ale u Ciebie ze względu że masz stanowczo za duży kocioł musisz drastycznie ograniczyć moc kotła bo inaczej będziesz marnowała opał ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bombi2002 06.01.2015 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 WITAMPOSIADAM PIEC CO FIRMY WALENDOWSCY Z STEROWNIKIEM PERFEKT RDUOJESTEM ZIELONY CO DO USTAWIEN.. Ple czeskim eko groszkiem moje spalani to około 64 kg na dobe przy temperaturze na piecu 47na zewnątrz w plusie wydaje mi się że to trochę dużo.groszek pali się dośc ładni grzejników 12szt + bojler 100lprosze o pomoc w ustawieniach/krok po kroku/ pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sambo 18.01.2017 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Nie chce tworzyć nowego wątki. Podobnie jak aturo mam problem z dużym jak sądze spalaniem ok 27kg/doba przy temperaturze zawnętnej -1/-3C. Ogrzewana powierzchnia: dom ok 80m2 (ocieplony 5cm styropian) + warsztat ok 35m2 nieocieplony Temperatury w domu i warsztacie 21-22C Aktualne ustawienia pieca: Temp. zadana: 57C Histereza: 2C Czas podawania: 5s Czas przerwy: 47s nadmuch: 21% (klapa odsłonięta na ok 1cm), czopuch prawie zamknięty (temperatura na wylocie ok 120C) Tryb podtrzymania (piec nie zdąrzy w nim podać nawet raz) czas podawania: 10s czas przerwy: 10min wentylator wybieg: 5s wentylator opóźnienie: 5s Link do filmu ze spalania https://www.youtube.com/watch?v=WITvTZNWij8 A tak wygląda popielnik po nocy I wykres Aktualnie podniosłem temperaturę na wyjjściu zaworu 3D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistrzu123456789 07.01.2019 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Nie chce tworzyć nowego wątki. Podobnie jak aturo mam problem z dużym jak sądze spalaniem ok 27kg/doba przy temperaturze zawnętnej -1/-3C. Ogrzewana powierzchnia: dom ok 80m2 (ocieplony 5cm styropian) + warsztat ok 35m2 nieocieplony Temperatury w domu i warsztacie 21-22C Aktualne ustawienia pieca: Temp. zadana: 57C Histereza: 2C Czas podawania: 5s Czas przerwy: 47s nadmuch: 21% (klapa odsłonięta na ok 1cm), czopuch prawie zamknięty (temperatura na wylocie ok 120C) Tryb podtrzymania (piec nie zdąrzy w nim podać nawet raz) czas podawania: 10s czas przerwy: 10min wentylator wybieg: 5s wentylator opóźnienie: 5s Link do filmu ze spalania https://www.youtube.com/watch?v=WITvTZNWij8 A tak wygląda popielnik po nocy [ATTACH=CONFIG]378888[/ATTACH] I wykres [ATTACH=CONFIG]378889[/ATTACH] Aktualnie podniosłem temperaturę na wyjjściu zaworu 3D Polecam obejrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts