silentscorpe 08.12.2014 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 Witam. Pracuję w branży już około 15 lat. Pracowałem i w polsce jak i za granicą jako hydraulik Zastanawiam się nad własnym biznesem , dotacja z PUP i tym podobne . Ale wiele mnie zastanawiaPracując w dowolnej lepszej firmie w polsce zarabiałem średnio w przedziale 12-14 zł/h , pomocnik ma przeważnie około 10 zl /hoczywiście mówię legalnie Zus , płatny urlop, chorobowe i tym podobne. Nie interesowało mnie nic po za pracą, narzędzia dawał mi pracodawca, materiały do pracy jakie tylko potrzebowałem też, dostawałem pomocnika , projekt ( lub też i nie) i miałem wykonać swoje. Większych uprawnień nie musiałem posiadać. Jestem po szkole zawodowej , profil hydraulik czy też instalator zwał jak zwał. Zastanawiam się jak ludzie prowadzą ten biznes w małych firmach że im się opłaca. Stawki są różne na przykładzie instalacji wod - kan średnio za punkt wody od 60 do 180 zł kanalizacja 50 zl. Bywają i tacy co robią za 60 zl wode + kan co jest dla mnie już wogule nie zrozumiałe. Przecież żeby zrobić taką instalacje trzeba dojechać ( koszta paliwa, naprawy samochodu , kupno samochodu) , mieć ludzi (wypłaty i zus) , mieć sprzęt ( nowy jak i stary nie raz psujący się) w dodatku np dla 2-3 ludzi to są koszta nie małe, chorobowe, urlopy i tym podobneBywają roboty szybkie jak i bywają wymagające myślenia i czasu . Stare nowe /budownictwobywają firmy które zatrudniają ludzi na czarno ale na szczęscie sytuacja się zmienia. i tak dla przykładu szef wysyła na przebudowę łazienki 2 ludzi. wycięcie bruzd, wykucie, montaż instalacji, wyniesienie gruzu, przebicia , zaklejenie dziur po instalacji i tym podobne powiedzmy mamy umywalkę woda + kan daje nam to 150 zl , wc daje nam to 100 zl , wanna 150, pralka 100 . wychodzi na tym około 500 zli teraz niech zapłaci za godzine pracy przykładowo 13 zl instalatorowi i 10 zl pomocnikowi. pal licho jak to jest nowa budowa ale jak jest już stara? często trzeba się dopinać i dopiero rozprowadzić instalacje, czasami nad czymś dłużej zastanowić. jak wszystko pójdzie dobrze to taką instalacje 2 ludzi wykona w 2 dni , licząc po 10 godzin mamy kwote 460 samego wynagrodzenia, a gdzie ZUS? a gdzie urlop , a gdzie amortyzacja a gdzie paliwo? na materiale na taką przykładową łazienke nie zarobi kokosów dostając spory rabat na hurtowni . Na czym to wszystko polega? Jak firmy się utrzymują? czytałem na forach jak jakaś firma za punkt wody z kan podałą cenę 180 zl netto to już ktoś mówił o jak drogo . Przecież trzeba wszystko policzyć nawet możliwość ew awarii bo nie ma ludzi nie omylnych a i jakość materiałów bywa różna Czy ktoś z szanownych kolegów może mi wyjaśnić na czym polega prowadzenie takiej działalności ? co się liczy w robotach? czy tak jak to słyszę od punktu czy też liczy się inne prace czy też od metra położonej rury . Może ktoś z was prowadzi taką działalność jest szefem ma pracowników lub też ma pomocnika i działa sobie samemu . czekam na wasze opinie jak i podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 11.12.2014 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Jak będziesz robił cztery pkt. czterdzieści godzin to wżyciu nie wyjdziesz na swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 29.12.2014 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Witam. Pracuję w branży już około 15 lat. Pracowałem i w polsce jak i za granicą jako hydraulik Zastanawiam się nad własnym biznesem , dotacja z PUP i tym podobne . Ale wiele mnie zastanawia Pracując w dowolnej lepszej firmie w polsce zarabiałem średnio w przedziale 12-14 zł/h , pomocnik ma przeważnie około 10 zl /h oczywiście mówię legalnie Zus , płatny urlop, chorobowe i tym podobne. Nie interesowało mnie nic po za pracą, narzędzia dawał mi pracodawca, materiały do pracy jakie tylko potrzebowałem też, dostawałem pomocnika , projekt ( lub też i nie) i miałem wykonać swoje. Większych uprawnień nie musiałem posiadać. Jestem po szkole zawodowej , profil hydraulik czy też instalator zwał jak zwał. Zastanawiam się jak ludzie prowadzą ten biznes w małych firmach że im się opłaca. Stawki są różne na przykładzie instalacji wod - kan średnio za punkt wody od 60 do 180 zł kanalizacja 50 zl. Bywają i tacy co robią za 60 zl wode + kan co jest dla mnie już wogule nie zrozumiałe. Przecież żeby zrobić taką instalacje trzeba dojechać ( koszta paliwa, naprawy samochodu , kupno samochodu) , mieć ludzi (wypłaty i zus) , mieć sprzęt ( nowy jak i stary nie raz psujący się) w dodatku np dla 2-3 ludzi to są koszta nie małe, chorobowe, urlopy i tym podobne Bywają roboty szybkie jak i bywają wymagające myślenia i czasu . Stare nowe /budownictwo bywają firmy które zatrudniają ludzi na czarno ale na szczęscie sytuacja się zmienia. i tak dla przykładu szef wysyła na przebudowę łazienki 2 ludzi. wycięcie bruzd, wykucie, montaż instalacji, wyniesienie gruzu, przebicia , zaklejenie dziur po instalacji i tym podobne powiedzmy mamy umywalkę woda + kan daje nam to 150 zl , wc daje nam to 100 zl , wanna 150, pralka 100 . wychodzi na tym około 500 zl i teraz niech zapłaci za godzine pracy przykładowo 13 zl instalatorowi i 10 zl pomocnikowi. pal licho jak to jest nowa budowa ale jak jest już stara? często trzeba się dopinać i dopiero rozprowadzić instalacje, czasami nad czymś dłużej zastanowić. jak wszystko pójdzie dobrze to taką instalacje 2 ludzi wykona w 2 dni , licząc po 10 godzin mamy kwote 460 samego wynagrodzenia, a gdzie ZUS? a gdzie urlop , a gdzie amortyzacja a gdzie paliwo? na materiale na taką przykładową łazienke nie zarobi kokosów dostając spory rabat na hurtowni . Na czym to wszystko polega? Jak firmy się utrzymują? czytałem na forach jak jakaś firma za punkt wody z kan podałą cenę 180 zl netto to już ktoś mówił o jak drogo . Przecież trzeba wszystko policzyć nawet możliwość ew awarii bo nie ma ludzi nie omylnych a i jakość materiałów bywa różna Czy ktoś z szanownych kolegów może mi wyjaśnić na czym polega prowadzenie takiej działalności ? co się liczy w robotach? czy tak jak to słyszę od punktu czy też liczy się inne prace czy też od metra położonej rury . Może ktoś z was prowadzi taką działalność jest szefem ma pracowników lub też ma pomocnika i działa sobie samemu . czekam na wasze opinie jak i podpowiedzi z calym szacunkiem ale jezeli po 15 latach w branzy sie zastanawiasz to moim zdaniem nalezysz do ludzi ktorzy nie nadaja sie do prowadzenia swojego biznesu. mam kumpla ktory 3 lata pracowal w tkaiej firmie, rok czasu mu tluklem zeby szedl na swoje, bal sie. pol roku temu poszedl na swoje, tak mu z kopa ruszylo ze zatrudnia 3 ludzi, placi po 16 na reke, z pelnym zusem itp, teraz szuka drugiego samochodu, narzedzi nakupil tyle ze glowa mala. a ciagle ma robote, ale faktycznie nie robi jednego punktu przez roboczodzien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts