darroo 08.12.2014 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 Witam wszystkich. Szukam informacji na temat filtrów. Chodzi mi konkretnie o system DGP. Nie o same wykonanie ,tylko o problem z nadmiernym wydzielaniem kurzu i o bród który pojawia się na ścianach czy sufitach w okół anemostatów czy kratek. Czy istnieją jakieś dodatkowe filtry które zakłada się bezpośrednio w anemostacie czy kratce? Wiadomo filtr cząstek stałych przed turbiną musi być. Ale kiedyś coś obiło mi się o uszy że na wyjściach też można zastosować jakieś filtry w postaci specjalnego materiału ,coś jak w okapach czy odkurzaczach. Nie pamiętam gdzie to słyszałem, czy może czytałem ,ale teraz nie mogę znalezć żadnej informacji na ten temat. Może ktoś na forum coś wie lub słyszał o tym materiale/filtrze? Jeżeli nie, to co o tym myślicie? U mnie system już w pełni rozprowadzony ale jeszcze samego kominka brak. Pytam bo dużo się słyszy na temat tz kopcenia ścian . Z góry dziękuje za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 08.12.2014 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 Witam.Darro ... cała sprawa wcale się nie o żadne filtry rozbija ...Tylko o zbyt wysokie temperatury, jakie "przeciętny" kominek "produkuje" w rozprowadzanym do wylotów DGP, przegrzanym powietrzu ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darroo 08.12.2014 22:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 Czyli rozumiem że tz. okopcenia nie tworzą się( z reguły) z powodu zbyt słabej filtracji. Ale od zbyt wysokich temperatur wydmuchiwanego powietrza? A co z turbinami wyposażonymi w bypass ,ciekawe czy użytkownicy tych modeli również mają problem z nadmiarem kurzu, brudzeniem ścian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 09.12.2014 04:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 (edytowane) Czyli rozumiem że tz. okopcenia nie tworzą się( z reguły) z powodu zbyt słabej filtracji. Ale od zbyt wysokich temperatur wydmuchiwanego powietrza? A co z turbinami wyposażonymi w bypass ,ciekawe czy użytkownicy tych modeli również mają problem z nadmiarem kurzu, brudzeniem ścian? Należy również pamiętać, że kominek działający jak popularna "farelka" nie produkuje (wytwarza) kurzu, czy innych alergenów.... On tylko, go mieli, przypala i rozprowadza po budynku, szczególnie jak zainstalowane jest DGP..... Najgorsze sytuacje są gdy obudowa kominka (konwekcyjna - zimna) wykonana jest nieprawidłowo z wełny i płyt kartonowo gipsowych. Wtedy może dodatkowo jeszcze śmierdzieć i roznosić włókna wełny i inne badziewia po całym budynku.... No aktualnie już, od kilku ładnych lat dostępne są materiały z których, można wykonać kominek, naprawdę zdrowo ogrzewający dom. Notujemy przykładowo ogromny wzrost popularności kafli ceramicznych, z mnogością kształtów, rozmiarów i kolorów.. No i tu pole do popisu dla wszystkich publicystów kominkowych. Mam na myśli obiektywnych publicystów, nie lobbystów publicystów. Edytowane 9 Grudnia 2014 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 09.12.2014 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Okopcenia pochodzą nie od kurzu, tylko od dymu wpuszczanego do instalacji przez nieumiejętną obsługę kominka. Zwykle poprzedzoną nieumiejętnym instruktarzem, lub jego brakiem. Smugi od kurzu porównać można do smug nad kaloryferami, widocznych po długim okresie bez malowania. Nie ma filtrów które można by zastosować na ten problem, bez uszczerbku dla przepływu powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darroo 09.12.2014 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 . Nie ma filtrów które można by zastosować na ten problem, bez uszczerbku dla przepływu powietrza. No właśnie, a szkoda. Widzę że trzeba będzie poświęcić większą uwagę przy wykonaniu komory kominkowej. A nie kombinować z dodatkowymi filtrami. Ja u siebie do obudowy chcę zastosować płyty krzemianowo wapniowe. Myślę że przy DPG to dobre rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rikmen 09.12.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 . Ja u siebie do obudowy chcę zastosować płyty krzemianowo wapniowe. Myślę że przy DPG to dobre rozwiązanie? Kol. nie ma złotych środków.Piszę nie dlatego że się naczytałem i znam teorię,ale z praktyki ,właśnie przeszedłem na emeryturę Jeśli nie wyeliminujesz pewnych nawyków podczas palenia we wkładzie, nie pozbędziesz się czystych ścian i sufitów. Czy miałeś wcześniej do czynienie z takim urządzeniem jak kominek? Palenie,ale także obchodzenie się z nim jest nie lada sztuką.Jeżeli to opanujesz ,to gwarantuję Ci że przynajmniej 10 lat nie będziesz miał brudnych ścian ani sufitów do malowania.A filtry wcale nie będą Ci potrzebne.Okopcenia pochodzą nie od kurzu, tylko od dymu wpuszczanego do instalacji przez nieumiejętną obsługę kominka. Od kurzu też. A z tychże płyt zajebiście się kurzy. Zwłaszcza przy turbinie. Ale o tym sza cicho sza. Jak to mówią nie ładnie sr.ć we własne gniazdo. Pzdr. Rikmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 09.12.2014 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 "Siamo" się nic nie dzieje. Kurzą nie płyty tylko ci co je tną. Jak ich przed montażem nie odpylą, jakiś czas będą pozbywać sie kurzu pozostawionego po obróbce i produkcji. Jakiś czas, nie wiecznie. Ale masz rację. Mnie też podatność tych płyt na pylenie wkurza. Pisałem kiedyś o próbach wyeliminowania ich, zastępując wermikulitem. Grenaizol trochę za kruchy jak dla mnie, natomiast wermikulit większej gęstości chłonie wilgoć i wygina się. Robiłem roczne testy takiej zabudowy i nic z tego nie wyszło. Kopcenie eliminuje palenie do góry nogami . Instrukcja na moim blogu... http://blog.kominki-batura.pl/czy-mozna-palic-do-gory-nogami/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 09.12.2014 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Mistrzowie, nie przesadzajmy z jedynie słuszną drogą. Filtr w systemie DGP w wykonaniu prawidłowym, jest fantastycznym oczyszczaczem powietrza w domu. Oczywiście, wyroby gotowe typu skrzynka 20 x 20cm z siatką o oczkach 2mm spełniają funkcję w 10%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darroo 10.12.2014 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Tak jak pisałem wcześniej samego wkładu jeszcze nie posiadam. Z samym paleniem w kominku miałem mało do czynienia, kiedyś w knajpie której pracowałem był kominek i czasem się w nim rozpalało, to wszystko. Rikmen ,może polecisz jakiś dobry materiał do wykonanie komory? Wiem że nie ma złotych środków ale są wyjścia gorsze i lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darroo 10.12.2014 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Z tym palenie do góry nogami to też bardzo przydatna informacja, dzięki panie Piotrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian568 14.01.2017 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 A tak z ciekawości zapytam skąd takie ilości kurzu biorą się w układzie? jest go na prawdę tak dużo? Właśnie zastanawiam się nad systemem dgp. A co do filtra to może z tkaniny węglowej takie filtry są do okapów kuchennych bez wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts