Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze wody i prądu - który wariant?

sajmek

Recommended Posts

Witam :)

Jak zwykle proszę o pomoc i wsparcie doświadczonych użytkowników.

Jestem na etapie przyłączania wody oraz prądu - mam problem z obydwoma :-)

Zdecydowanie wolałbym przyłączyć się drogą podziemną - taniej, bardziej estetycznie.

Wiem już, że nie mogę zrobić wody i prądu jednym wykopem - jeden pod drugim w odpowiedniej odległości.

Wykopy muszą być wykonane obok siebie w odległości co najmniej 1,5m (tak się dowiedziałem).

Ale ciągle nurtuje mnie sama kwestia przyłączenia.

Zanim przejdę do krótkiego opisu i pytań, załączam mapę z kilkoma wskazówkami.

dzialka.jpg

i teraz pytanie:

Woda: Poprosić wodociągi tylko o przyłączenie za przystankiem i zrobić sobie przekop do działki? (taniej?)

Czy lepiej poprosić wodociągi o zrobienie przyłącza dopiero w granicy działki, czyli kazać im przejść przez służebność?

Prąd: Tauron musi się przewiesić przez drogę - i to samo: zrobić przyłączenie za przystankiem i resztę samemu pociagnąć służebnością do działki pod ziemią? Czy lepiej poprosić ich o postawienie słupa (1) za przystankiem i kolejnego słupa (2) przy działce i dopiero stamtąd robić samemu?

Kompletnie nie wiem co będzie bardziej korzystne. A jednocześnie zastanawiam sie, czy jest sens robienia przyłączy za przystankiem, gdzie nie będzie łątwego dostępu, a niewiadomo co za kilka lat z tą służebnością? I czy nikt mi się tam nie "wbije" na darmowy prąd i wodę ;)

Z góry dziękuję za rady.