Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FARBA, farby do drewna - malowanie drzwi, mebli, okien, podłóg, balustrad wewnątrz

Karolina

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Radzę umyć ją wodą z szarym mydłem, bo tak się czyści wiklinę, a następnie po wyschnięciu pomalować farbą wodorozcieńczalną bezbarwną(dostanie połysku w kolorze naturalnym-może trochę zciemnieć) lub też wodorozcieńczalną kolorową.

Jakiś fajny kolor może dać ciekawy efekt.

Napisz jak Ci poszło!

pzdr-ka.

• 4 weeks później...
  • 4 years później...
  • 4 weeks później...
  • 7 months później...

Zanim pójdę do sklepu i usłyszę, że "nie da rady" zapytam wcześniej tutaj :)

Jest jakiś sposób, żeby zmienić kolor mebli pokojowych? Nie jest to lite drewno, tylko popularne płyty pokryte tym czymś udającym drewno. W dodatku robione na wymiar, więc albo przemalowanie - albo wymiana wszystkiego - co raczej odpada ;) Od razu mówię, że okleiny też nie wchodzą w grę!

Wiem, że w przypadku parkietu trzeba go wycyklinować, a następnie pokryć odpowiednim lakierem. Czy w przypadku takich mebli jest podobnie? Trzeba jakoś przygotować powierzchnię? Czy można położyć na nie bezpośrednio farbę? Dobrze by było, gdyby nie wyszedł efekt jak po otynkowaniu ściany, czy są np farby półprzeźroczyste? Meble są białe z taką fakturką imitującą naturalne drewno.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc!!!

Wiem, że w przypadku parkietu trzeba go wycyklinować, a następnie pokryć odpowiednim lakierem. Czy w przypadku takich mebli jest podobnie? Trzeba jakoś przygotować powierzchnię?

Myślę, że do samodzielnego odnawiania najlepiej uzyć farby akrylowej do drewna (do płyty się nada spokojnie) - i pewnie cos takiego doradzi Ci sprzedawca. Mnóstwo firm takie robi, ale nie warto oszczędzać, farby lepszych firm lepiej się nakłada, no lepsze są.

Te firmy co Fracek pisze na pewno są godne polecenia. Ja używałam akurat z Fluggera, tez dobre farby.

Malować najlepiej wałeczkiem (z takim welurowym, krótkim włosiem - ale to w sklepie doradzą), a tylko zakamarki małym pędzelkiem.

Jesli masz meble z fakturą drewna, to pewnie po pomalowaniu bedzie ona widoczna, ale to chyba nie przeszkadza.

Są jeszcze specjalne podkłady/primery pod farbę (trochę wyrównują powierzchnię, polepszają przyczepność), ale jak dobrze zmatwisz to ja bym nie dawała primera.

Pozdrawiam

zielony_listek

Zielony Listku - a czy mogłabym prosić o jakieś zdjęcie, jak wyglądają meble po takim odrestaurowaniu?

Zdjęcie komody i regału malowanych farba akrylową matową. Meble sosnowe, nie płyta. Dziwacznie kolory wyszły, w rzeczywistości to kolor ecru, ale juz nie miałam wczoraj siły walczyc z aparatem.

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/bb/xe/pxfi/8Wcj4gkazaUTa7nuiB.jpg

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/bb/xe/pxfi/N6b0cBKuHKHN3JzwBB.jpg

I jeszcze półka z postarzonymi brzegami i decoupage'em.

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/bb/xe/pxfi/b3PQvk9YCjOYvPeddB.jpg

Na półce jest dodatkowo lakier akrylowy połysk, ale komoda i regał bez lakieru (tylko farba).

Pozdrawiam

zielony_listek

• 2 years później...

witajcie

...po wczorajszej wizycie w LM po raz kolejny ręce mi opadły na widok ilości producentów, rodzajów i modeli farb przeznaczonych do malowania drewna.

Przechodząc do konkretów...potrzebuję pomalować kilka futryn i skrzydeł w mieszkaniu w starej kamienicy, podejrzewam że mają dobre kilkadziesiąt lat - są mega suche...część zeszlifowana do gołego drewna, część do warstwy jakiegoś podkładu (chyba pokost??) a część tylko przeszlifowana poprzednia warstwa (farby, lakieru??).

Żeby uniknąć kombinacji, wszystko będzie malowane na biało. I teraz zaczyna się zabawa...chcę zrobić wszystko żeby uniknąć efektu malowania "grubej warstwy na wysoki połysk" (od razu mam skojarzenia z PRL :wink: ). W sklepie masa farb mat, półmat...wodorozcieńczalne, po staremu - na rozpuszczalnik (ftalowe)...producentów co najmniej kilku...u każdego po kilka różnych serii......a niestety kompetencje doradców w sklepie najdelikatniej mówiąc - marne.

I teraz prośba...doradźcie czym to pomalować...bo ja się już pogubiłem :wink:

pozdrawiam

Ostatnio malowałam listwy przypodłogowe z mdf-u na biało i wybrałam wodorozcieńczalna farbę śnieżki

http://www.przemaluj.pl/247_401.htm

Pomalowałam nią tez drzwi fornirowane i karnisz metalowy. Bardzo polecam tę farbę, świetnie się rozprowadza, nie śmierdzi, dobrze kryje, wychodzi taki lekki połysk ale minimalny. Zamiast gruntowania można pierwsza warstwę pomalować rozcieńczona farbą. A i jeszcze jedno , malowałam wałkiem. Trzeba uważać aby farba nie była zbyt gęsta bo wtedy tworzy się taka bąbelkowa struktura!

Myślę, że każda akrylowa będzie dobra!

Ostatnio ojciec malowal surowe sosnowe futryny i drzwi i testowal pare rozwiazan. Z niczego nie byl zadowolony bo kolory nie takie jak mialy byc i w koncu ktos mu polecil lakierobejce Duluxa i to bylo to. Pomalowal 3 warstwy przecierajac papierem pomiedzy i jest zadowolony. Trudno ja znalezc w marketach, ale warto poszukac ;) Tylko bialej to chyba nie znajdziesz...

http://www.dulux.pl/p_lakier_eksluzywna.html