Sqeez 09.12.2014 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Drodzy forumowicze, nurtuje mnie taka sprawa.. otóż mam łazienkę o wymiarach 160cm x 200cm umiejscowione drzwi i okna tak jak na zdjęciu i rzucie technicznym mniej więcej w tych samych miejscach jak na rzucie.. będzie znajdować się umywalka i sedes... i teraz chodzi o to czy w rogu na ścianie z oknem i sedesem jeśli zrobię taki prysznic oczywiście bez brodzika tylko odpływ liniowy i bez żadnych drzwi czy ścianek to czy zda to egzamin w sensie czy nie będzie 'za ciasno'... ostatecznie mogę się poratować drzwiami szklanymi tego typu jak na zdjęciu poniżej.. proszę o jakieś uwagi, sugestie, porady... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 09.12.2014 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 (edytowane) Umywalkę daj bliżej okna bo nie przejdziesz między nią a wc. Edytowane 9 Grudnia 2014 przez aiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 14.12.2014 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Mam prawie identyczne wymiary jak Twoje (170 x 200 cm) tylko lustrzane odbicie. Jest bardzo OK. Nawet powiedziałabym że dużo miejsca jak na łazienkę. Prysznic z brodzikiem 80x80 cm (90 nie zmieściłaby się ze względu na okno). WC mam podwiedzany więc jeszcze mam zabrane ze ściany 10cm na całej wysokości. Umywalka z szafką jest na środku (i jest dość duża). Jak chcesz to mogę zrobić zdjęcie, bo nie zrobiliśmy (jeszcze) wszystkiego zgodnie z planami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sqeez 15.12.2014 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 emilus18byłbym wdzięczny o jakieś foto... ja co prawda nie chce wstawiać brodzika... właściwie to nie chce robić żadnej zabudowy... kibelek tez raczej podwieszany no i umywalka ale jakaś malutka.. zastanawia mnie tylko czy będzie tam na tyle miejsca żeby zrobić taki otwarty prysznic... aikibędę wymierzał raz jeszcze ale wstępnie powinno być ok przy malej umywalce.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 15.12.2014 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 (edytowane) Moja łazienka - na ścianie z umywalką docelowo ma być szafka na prawie całej długości (kiedyś...) Jak widać miejsca jest dość sporo i malutka umywaleczka byłaby bardzo niepraktyczna. Jednak duża umywalka jest bardziej użyteczna Edytowane 15 Grudnia 2014 przez emilus18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 15.12.2014 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 A w projekcie architekta było tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 18.12.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 U mnie podobne wymiary tylko bez okna.Na krótszej ścianie kibel WC i prysznic z drzwiami składanymi do środka a umywalka przy drzwiach.zdj nie mam bo dopiero buduję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sqeez 21.12.2014 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 dzieki za fotki..chyba ten calkiem otwarty przysznic nie przejdzie i bede musial jakies drzwi skladane zastosowac.. aiki a Ty ten prysznic bedziesz miec z brodzikiem czy bez? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michumichu 23.12.2014 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Polecam salon GNSBUD. Niedawno kupiłem w GNSBUD umywalkę Keramag MyDay. Jak na razie jestem z niej bardzo zadowolony. Przesyłam link: http://gnsbud.pl/sklep/producenci/keramag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 23.12.2014 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 emilus18 .. zastanawia mnie tylko czy będzie tam na tyle miejsca żeby zrobić taki otwarty prysznic... To duża łazienka z bardzo dużym prysznicem - po zainstalowaniu wc i umywalki (może być szeroka nawet na 80 ale raczej płytka 25-30cm) pozostaje Tobie wnęka o długości 120 i szerokości 160 (przyjęłam na geberit 80cm od ściany, to też dużo i wygodnie). Można dać prysznic 100x80 lub nawet 120x80 (to już duży prysznic) czyli jedna ścianka szklana stała (od strony wc) + drzwi otwierane do wewnątrz lub na okno lub składane. Można też zabudować szkłem całą wnękę z oknem (100x160) i masz prysznic dwuosobowy, para nie ucieka, ciepło jest (to ponoć zmora wnęk otwartych) i tylko okno zaparowane i może trochę mokre;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sqeez 28.12.2014 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 (edytowane) dzięki za info o zmorze uciekającego ciepła z otwartych wnęk prysznicowych... jakoś w ogóle nad tym się nie zastanawiałem.. o umywalkę i wc sie nie martwię na pewno się wymieszczę.. myślałem tylko nad tym otwartym prysznicem.. okno musi mieć jakaś roletę bo to parter wiec po całości raczej ciężko... myślę ze takimi składanymi drzwiami jak w pierwszym poście załatwię sprawę.. Edytowane 28 Grudnia 2014 przez Sqeez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 28.12.2014 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Brodzik bez drzwi to porażka .Kabina 120x80 to dobry wybór jeśli masz w domu osoby starsze lub chore .. Jeśli nie masz to pomyśl czy w przyszłości tak się nie zdarzy , starość jest naturalne i nieunikniona a chorób nie życzę ale wszystkim mogą się przydarzyć...Puki co możesz wykorzystywać podwójność brodzika w innych sytuacjach.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sqeez 28.12.2014 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 ale ja w ogóle brodzika jako tradycyjnego brodzika nie chce.. to ma być na podłodze z odpływem liniowym.. niemniej jednak pozostanę przy drzwiach ze względu na te 'przeciągi' a zanim się zestarzeje.. to pewnie ze 3 razy remont zrobię co do chorób.. to tu niestety zdarzyć się może wszystko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 28.12.2014 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Ależ Darku, kabina 120x80 nawet dla młodej osoby kąpiącej się samotnie jest też wskazana, bo komfortowa;) Sqeez - masz tam miejsce nawet na drzwi uchylne (praktyczniej uchylać do środka niż na zewnątrz, bo woda kapie do środka). Nie muszą być drzwi składane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANMAX 08.01.2015 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Moim zdaniem drzwi do prysznica będą konieczne, jeśli chcesz uniknąć zamoczonej łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sqeez 11.01.2015 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 a mam jeszcze takie może trochę idiotyczne pytanie... ale.. jeśli zabudowałbym prysznic i nadal mu wymiary np. 120x90 ... to gdzie najdogodniej było by zamontować panel prysznicowy?. tak myślę ze na dłuższej ścianie gdzieś na środku.. ale może się mylę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 11.01.2015 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Na logikę tak - możesz się swobodnie rozpychać łokciami:)Z drugiej strony, jeśli dasz na krótszej ścianie to kabina podzieli się na dwie strefy - mycia i wycierania (nie cierpię wychodzić spod prysznica do łazienki mokra;)). W tej drugiej części możesz śmiało powiesić ręcznik, wstawić stołek i raczej pozostanie suchy (jeśli planujesz deszczownię) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts