Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hoval Top Gas Classic- wysokie zużycie gazu- prosze o pomoc

Leonsjo

Recommended Posts

Cześć!

witam wszystkich. Dwa lata temu kupiłem dom - 10 letni. Remont rozpocząłem od kominka i zakonczyłem go z wielkim sukcesem- efektywność+ wygląd.

Ponieważ w mojej miescowosci nie ma dostępu do gazu ziemnego- dom zasilany jest gazem płynnym.

Posiadam piec Hoval Top Gas Classic w wersji max 23 kw- jakos tak.

Sprzet spisuje się swietnie- grzeje, jest ciepło... no i gdy pale w kominku z płaszczem... jego praca jest wstrzymana.

Dom to podłogówka na parterze - ok 110m i grzejniki na górze.

W całość wszystko spisuje się świetnie, wykupiłem butle gazową na własność co pozwala mi na oszczędośc - zakup gazu o 30% taniej.

Sezon grzewczy zastartowałęm z gazu... moim totalnym zaskoczeniem było... zużycie 8% gazu w ok 18 dni- nastawienie na 21-22 stopnie w całym domu.

Pełna butla w moim przypadku to ok 80% butli 2700litrów. W mojej opinii zużycie gazu jest kompletnie masakryczne i całkowicie nie akceptowalne.

Zaczynam szukać przyczyn.... lecz może Wy macie dla mnie podpowiedzi.

Fakty są takie, że piec został założony ok 8 lat temu i od tamtej pory nikt do niego nie zaglądał (co znaczy ze to chyba niezły sprzęt:) )

Poprzedni właściciel przykładał nie wielką wagę do kosztów- bo miał troche inny portfel niż ja. Smiem więc twierdzić.. ze może piec jest źle ustawiony.

Praca pieca jest ustawiona na temp. 50* C.

Moje pytanie brzmi.. czy regulacja kotła może przynieść efekty? czy jest możliwe ze coś jest źle ustawione?

pytam ponieważ dzwonie po najlepszych (niby) speców od tego pieca.. nie chce aby przyszedł PAN który opowie bajke, weźmie kase .... a efekt będzie równy 0.

Co może być źle z piecem?

add. Dom ocieplony styropian 10cm + duża ilośc okien.

Edytowane przez Leonsjo