Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

monitoring temperatur

pychy

Recommended Posts

Mam pytanie. Na jakich podzespołach zrobić monitoring temperatur zasilania, powrotu, powietrza w domu, podłogi itd we własnym zakresie?

Chodzi mi o konkretne modele czujników, kontrolerów czy innych urządzeń. Do tego jakiś pewnie mały serwerek ze starego pc z dostępem przez internet.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

właśnie programowanie, bynajmniej czujników temperatury wygląda na banalne

http://tinycontrol.ats.pl/media/katalog/kontrolery/lan-kontroler/files/instrukcja-v-300-lan-controller-v20-lankont-002-pl-2.pdf

fajnie, że od razu mamy to w lan przez http i można też małą apkę pod androida zrobić do czytania

Tak się zastanawiam... pasuje mi chyba wersja softu z odczytem 6-u temp. z DSów. Wtedy mógłbym monitorować temp. pompy:Dz, Gz oraz temp. wewnętrzną i temp. posadzki. Jeszcze nie przeczytałem instrukcji więc sie zastanawiam czy wtedy da się sterować za pomocą lan kontrolera pompą. Chodzi mi o sterowanie za pomocą temp. wewn. i temp. posadzki jednocześnie.

damy radę ;). sam planuję kupić i się pobawić tak, żeby mieć monitoring temperatury wewnętrznej, zewnętrznej, zasilania i powrotu. do tego archiwizacja i może jakieś nadrzędne sterowanie ogrzewaniem. do rolet będzie oddzielny sterownik, ale bez większej filozofii - chcę tylko żeby w zimie zamykał/otwierał rolety przy zachodzie/wschodzie słońca, do tego jakiś grupowy przycisk do sterowania wszystkimi roletami naraz.

ewentualnie LAN Kontroler

Dane z Lan kontrolera można wysyłać bezpośrednio na http://pvmonitor.pl wtedy odpada problem utrzymania i konfiguracji serwerka w domu, a wykresy są dostępne dla wszystkich. Oczywiście nie trzeba korzystać z Lankontrolera, na pvmonitor można wrzucać dane różnymi sposobami

Tak, nie trzeba mieć pv, żeby tam rejestrować swoje pomiary, już zmieniliśmy te niepokojące Cię wpisy ;-). Powoli tworzymy sekcję dla pc, ale z powodu braku czasu nie rozwija się tak szybko jakbyśmy chcieli, nie mniej jednak kilka pc się tam już zarejestrowało - m.in. moja. Na razie są sekcje pv, pc, zużycie prądu, co. Planowane są wiatraki i co tam kto wymyśli i będzie chciał rejestrować.

Fajnie by było gdyby się pojawiły różnego rodzaju pompy ciepła, gruntowe, p-w wraz z rejestracją zużycia energii - można by wtedy zamiast przepychanek która jest lepsza, zerknąć na wykresy, po prostu porównać i wyciągnąć dla siebie odpowiednie wnioski.

Edytowane przez rwxw

Do zabawy polecam Arduino np. Uno + ethernet shield za podobną cenę. Dane też można czytać przez RS, albo wystawić w swojej sieci na stronie generowanej przez Arduino, albo wysyłać gdzieś w sieć, albo zrobić z tym cokolwiek innego. Do tego można podpiąć duuuużo czujników DS1820, a nie tylko 8.

Fajnie by było gdyby jakąś pc p-w też udało się podpiąć pod pvmonitor.