pychy 10.12.2014 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Mam pytanie. Na jakich podzespołach zrobić monitoring temperatur zasilania, powrotu, powietrza w domu, podłogi itd we własnym zakresie?Chodzi mi o konkretne modele czujników, kontrolerów czy innych urządzeń. Do tego jakiś pewnie mały serwerek ze starego pc z dostępem przez internet. Z góry dziękuję za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 10.12.2014 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Ja mam na DS1820 - przejściówka na RS232 i stary terminal HP 57 coś tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 10.12.2014 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 ewentualnie LAN Kontroler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 10.12.2014 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 ewentualnie LAN Kontroler nie znałem tego to jest genialne ! U mnie będą czujniki na zasilaniu podłogówki, na poddaszu, w domu i czujnik wilgoci. Można połączyć z alarmem czy sterowaniem bramy garażowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 10.12.2014 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Gdyby tak jeszcze ktoś podpowiedział jak to obsłużyć i zaprogramować nie posiadając wiedzy tajemnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 10.12.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 właśnie programowanie, bynajmniej czujników temperatury wygląda na banalnehttp://tinycontrol.ats.pl/media/katalog/kontrolery/lan-kontroler/files/instrukcja-v-300-lan-controller-v20-lankont-002-pl-2.pdf fajnie, że od razu mamy to w lan przez http i można też małą apkę pod androida zrobić do czytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 10.12.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Tak się zastanawiam... pasuje mi chyba wersja softu z odczytem 6-u temp. z DSów. Wtedy mógłbym monitorować temp. pompy:Dz, Gz oraz temp. wewnętrzną i temp. posadzki. Jeszcze nie przeczytałem instrukcji więc sie zastanawiam czy wtedy da się sterować za pomocą lan kontrolera pompą. Chodzi mi o sterowanie za pomocą temp. wewn. i temp. posadzki jednocześnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 10.12.2014 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 damy radę . sam planuję kupić i się pobawić tak, żeby mieć monitoring temperatury wewnętrznej, zewnętrznej, zasilania i powrotu. do tego archiwizacja i może jakieś nadrzędne sterowanie ogrzewaniem. do rolet będzie oddzielny sterownik, ale bez większej filozofii - chcę tylko żeby w zimie zamykał/otwierał rolety przy zachodzie/wschodzie słońca, do tego jakiś grupowy przycisk do sterowania wszystkimi roletami naraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 10.12.2014 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 To chyba nawet jeden lan kontroler to obskoczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 10.12.2014 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Ja rozważam taki termometr, do monitoringu chyba wystarczy. http://allegro.pl/avt5330-8-c-8-kanalowy-termometr-do-pc-8-czujnikow-i4825444571.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 10.12.2014 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Też się nad nim zastanawiam. Lan kontroler może dodatkowo sterować i to jest fajne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 10.12.2014 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 No i nie trzeba serwera w miejscu płytki, tylko LAN i dostęp wszędzie za parę zł więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 13.12.2014 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 A to mój rejestrator temperatur, zapisuje dane na karcie SD, aktualnie pracuję nad połączeniem przez internet czyli aktualne dane online Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 13.12.2014 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 To Twój własny projekt czy coś ogólnie dostępnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 13.12.2014 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 ewentualnie LAN Kontroler Dane z Lan kontrolera można wysyłać bezpośrednio na http://pvmonitor.pl wtedy odpada problem utrzymania i konfiguracji serwerka w domu, a wykresy są dostępne dla wszystkich. Oczywiście nie trzeba korzystać z Lankontrolera, na pvmonitor można wrzucać dane różnymi sposobami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 14.12.2014 04:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 (edytowane) Rwxw, rozumie ze nazwy serwisu nie trzeba odbierać literalnie, i możemy tam pchać wszelkie wyprodukowane przez nas odczyty ? Edit:1. "O nas" zakłada posiadanie instalacji PV2. Ale regulaminu brak. Edytowane 14 Grudnia 2014 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 14.12.2014 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 (edytowane) Tak, nie trzeba mieć pv, żeby tam rejestrować swoje pomiary, już zmieniliśmy te niepokojące Cię wpisy . Powoli tworzymy sekcję dla pc, ale z powodu braku czasu nie rozwija się tak szybko jakbyśmy chcieli, nie mniej jednak kilka pc się tam już zarejestrowało - m.in. moja. Na razie są sekcje pv, pc, zużycie prądu, co. Planowane są wiatraki i co tam kto wymyśli i będzie chciał rejestrować. Fajnie by było gdyby się pojawiły różnego rodzaju pompy ciepła, gruntowe, p-w wraz z rejestracją zużycia energii - można by wtedy zamiast przepychanek która jest lepsza, zerknąć na wykresy, po prostu porównać i wyciągnąć dla siebie odpowiednie wnioski. Edytowane 14 Grudnia 2014 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 14.12.2014 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 ja w najblizszym czasie bede sie bawil tym: http://sklep.avt.pl/avt570.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 14.12.2014 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Do zabawy polecam Arduino np. Uno + ethernet shield za podobną cenę. Dane też można czytać przez RS, albo wystawić w swojej sieci na stronie generowanej przez Arduino, albo wysyłać gdzieś w sieć, albo zrobić z tym cokolwiek innego. Do tego można podpiąć duuuużo czujników DS1820, a nie tylko 8.Fajnie by było gdyby jakąś pc p-w też udało się podpiąć pod pvmonitor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 14.12.2014 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 To Twój własny projekt czy coś ogólnie dostępnego? Mój własny, pomiar mocy też sam zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts