hekdign 10.12.2014 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Witam na forum. Mam wielki kłopot, fundamenty na moim domu są ciągle mokre. Zacznę od początku. Kupiłem dom, który miał wyciek wody. Fundamenty na około domu miały plamy i zacieki od wody. Wyciek znalazłem naprawiłem. I przez dwa lata myślałem, że plamy są pozostałością po wcześniejszym wycieku. Niestety po zrobieniu elewacji i częściowym odkopaniu fundamentów okazało się że plamy są mokre cały czas. Raz się powiększają raz zmniejszają nie wiadomo od czego. Dom nie ma izolacji pionowej. Wg kierownika budowy i rzeczoznawcy izolacji pionowej nie trzeba było robić w moim przypadku bo dom stoi na suchej glebie (piaskach). Rzeczoznawca jest przekonany, że to wyciek w domu i że kanalize wyklucza. Hydraulicy nie wiedzą. Jeden mówi, że to z gruntu. Miałem sprawdzaną kanalizę kamerą ile się dało - niby wszystko ok. Miałem próbę szczelności wody też ok., do licznika też ok. Kamera termowizyjna nic nie znalazła. Powoli tracę siły i nadzieję, że dowiem się co to. Proszę o jakieś rady, może przeczyta to ktoś kto będzie potrafił znaleźć przyczynę z pomorskiego. Zdjęcia przedstawiają plamy przed i po położeniu elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 11.12.2014 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 . Dom nie ma izolacji pionowej. Wg kierownika budowy i rzeczoznawcy izolacji pionowej nie trzeba było robić w moim przypadku bo dom stoi na suchej glebie (piaskach). [ATTACH=CONFIG]293508[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]293509[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]293510[/ATTACH] Czy te wykwity na ścianie, to jest skrystalizowana sól? Na moje "widzimięsie", to fundamenty kapilarnie zaciągają wodę. Jest założony drenaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hekdign 12.12.2014 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Czy te wykwity na ścianie, to jest skrystalizowana sól? Na moje "widzimięsie", to fundamenty kapilarnie zaciągają wodę. Jest założony drenaż? Na zdjęciach przed położeniem elewacji widać było białe plamy - możliwe, że sól. Drenaż nie wiem czy założony, jak to sprawdzić? Nie mam kontaktu z osobą, która budowała ten dom więc do wszystkiego dochodzę sam. Czy w razie czego zrobienie tego drenażu i izolacji pionowej to jakiś duży problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 14.12.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Skoro masz sprawdzoną instalację wody i kanalizy, to zostaje tylko ekspertyza hydrologiczna. Możesz w miejscu, gdzie jest najbardziej mokra ściana odkopać fundament aż do głębokości, na której powinien być drenaż (0,8 - 1,2m). Sprawdzasz, czy są dreny - żółte rury plastikowe owinięte włókniną. Jak ich nie będzie, to zostaw wykop (zabezpiecz) i obserwuj rozkład wilgoci na ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts