Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak gęsto kontrłaty na dachu ?

escone

Recommended Posts

Witam.

Mam dom szkieletowy.

Pytanie mam odnośnie pokrycia dachu. Krokwie mam w rozstawie osiowym co 40cm, dach kryty jest blachodachówką. Pod blachą jest membrana paroprzepuszczalna bez deskowania. Mój wykonawca przymocował na dachu kontrłaty co drugą krokwie, czyli co 80cm. Czy to jest poważny błąd? Po co krokwie mają rozstaw co 40 skoro tak naprawdę dach opiera się na co drugiej

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na ścisk to wytrzyma, tylko to co jest na skrzyżowaniu łaty i kontr łaty; trzyma całe pokrycie dachowe.

http://img.bazarek.pl/235468/14955/5250000/13287110975331400bb6bf2.jpg takimi wkrętami wypada mocować przynajmniej na 1,5m dookoła dachu..

pod każdą krokiew winna być kontrłata.

Niestety widzę już obiad po słoiku musztardy :(

W projekcie domu rozstaw osiowy między krokwiami to 60cm. Ja mam zmieniony rozstaw między wszystkimi słupkami co 40cm. Dodatkowo na poddaszu została zrobiona wewnętrzna ścianka kolankowa której nie ma w projekcie.

A masz te zmiany obliczenia ? Czy to wszystko z czapy ?

Dodatkowa ścianka kolankowa może i pomoże krokwi ale dociąża dachem strop...... - kiepski pomysł jeżeli nie wzmocniłeś stropu.

Kontr łaty co drugi układ powodują że co druga krokiew możesz w kominku spalić, a to co pracują jadę na 110% mocy jak nie teraz to po gipsach i w czasie śniegu. Ogólnie kiepskie pomysły. Dodatkowo pewnie wszystko poza prawem. Ciekawe kogo będziesz ścigał za pęknięcia sufitów ?

IMO , tu nie śnieg jest głównym zmartwieniem, ale wiatr ..

Ale jak jeszcze nie ma izolacji, to można by pod łaty dać podkład . choć to półśrodek .. i złapać opaską blaszaną .. łatę i podstawkę

w tedy siła rozłoży się na te krokwie. łady czy kontrłaty wytrzymają, tylko krokwie na takie zadania nie są liczone..

Druga sprawa taki układ jest niestężony od dołu .. brak wiatrownic .. lub czegoś podobnego..

. Dodatkowo pewnie wszystko poza prawem. Ciekawe kogo będziesz ścigał za pęknięcia sufitów ?

Pozew od 1,5 roku leży w sądzie

I można by pod łaty dać podkład . choć to półśrodek .. i złapać opaską blaszaną .. łatę i podstawkę

Jak to zrobić nie niszcząc membrany?

Druga sprawa taki układ jest niestężony od dołu .. brak wiatrownic .. lub czegoś podobnego..

Może głupie pytanie ale co to są i po co te wiatrownice ?

Strop ponoć jest mocny. Wykonawca mówił, że jest przystosowany do utrzymania kolejnego piętra, a nie tylko poddasza użytkowego. Przekrój belek stropowych 230/40, na to płyta OSB 22mm łączona na pióro/wpust przybijana i klejona do belek

BTW. Dach juź przeżył 2 zimy zawalony śniegiem i przetrwał 1 orkan (Ksawery), kiedy to u mnie na osiedlu 2 garaże blaszane poleciały :)

Edytowane przez escone

Jak to zrobić nie niszcząc membrany?
gąsiory dachowe ściągnij i włóż o ile się uda coś szerszego jak kontrłaty ..które maiły być ..np deskę 32x100, tylko weź ładnie papierem ściernym oszlifuj tą "kontrłatę" a koniec zaokrąglij, możesz jeszcze posmarować jakimś powidłem ..

i wsunąć od góry w miejsce tych kontrłat tak aż wyjdą okapem, i ugóry i u dołu złapiesz i zamocujesz .. na ściskanie będzie pracować lux.

Gorzej z odrywaniem ..

Jeśli masz już izolację termiczną to :(

Może głupie pytanie ale co to są i po co te wiatrownice ?

wiatrownice to zastrzały biegnące po przekątnej połaci dachowej .. iksując dach .. forma zastrzału pod krokwiami

http://lechbud1856.republika.pl/technologia/konstrukcje%20dachowe/gif/big/dach1.gif IMO bardzo dobry element dachu i bardzo poprawiający jego sztywność, robiłem zagrodę dla piesa .. i był to dobry poligon do próbowania wiedzy ..

gdzie krokwie robiłem z desek 32x180 mm całość coś alla kanadyjczyk .. do puki nie było wiatrownic .. całość dość się przesuwała .. w raz ze ścianami ..

przyłapałem to dechą po przekątnej .. "beton" dobre jest stosowanie zamiast gwoździ; blachowkrętów .. nie łupią drewna ..

Bardzo dobry pomysł z tymi kontrłatami...Jak sprawa sądowa się zakończy będę musiał to tak poprawić. Jak narazie nie mogę nic ruszać bo owo dzieło jest dowodem sądowym na nie do końca fachowe wykonanie dachu.

Odnośnie wiatrownic.

Jeżeli jest to dom szkieletowy i między krokwiami są stężenia to nie pełni podobnej funkcji jak to Xowanie ??

Dodatkowo w kalenicy wszystkie krokwie opierają się na jednej desce (nie jestem budowlańcem nie wiem jak ten element się nazywa). Może fotka wyjaśni o co chodzidach.jpg

Edytowane przez escone

dach1.jpg tak bym stężał dach który imo jest układem geometrycznie zmiennym.

Układem masy mikro ram .. gdzie sztywność tego może nadać dopiero gruba płyta OSB lub właśnie wiatrownice.

A wiatrownice konieczne, ponieważ między krokwie wełna raz .. pod dwa... apełna płyta pod "krokwiami"

To tylko był by problem. Stąd do "technologi kanadyjskiej" nie pałam jakimś entuzjazmem ..

Choć my mamy w budynkach szkieletowych dużo większe doświadczenie ..

Deska w szczycie- bardzo dobrze, wiatrownice nie są potrzebne tym bardziej że masz ścianke kolankową i deske w szczycie, jednak dla usztywnienia można przykręcić metalowe taśmy które spełniają tą samą rolę a mają grubość 1,5mm i nie przeszkadzają w ociepleniu ani w wykończeniówce. Kontrłaty koniecznie minimum co 60 (przy Twoim rozstawie muszą być co 40) bez demontażu blachy nie włożysz kontrłat i nie pozbijasz wszystkiego tak jak to powinno być. blacha do ściągnięcia.

Nie będą pracować na wyrywanie, ale przekażą siłę ściskającą do krokwi, jak pisałem.

co mają ścianki do rzeczy, jeśli układ składa się z elementów geometrycznie zmiennych.

Taśma imo może niby być tylko działa w jedną stronę .. rozciąganie, nie przeniesie ni kszty siły ściskającej ..

to że przenosi tylko rozciąganie .. jeśli pojawi się ściskanie to blacha zemnie się jak szmatka ..

rozciąganie można przenieść linką, sznurkiem itp .. ale ściskanie rządzi się innymi prawami.

długość wyboczeniowa, lokalna utrata stateczności, wyboczenie bifurkacyjne,

gdzie na długość wyboczeniową wpływ ma sposób zamocowania, imperfekcje globalne/ lokalne. Ktoś kiedyś patyka wbijał .. dość wiotkiego, to wie że trzeba siłę osiowo przyłożyć .. każde zejście z ości = trach ..

Tu jeszcze jest jedne problem, smukłość elementów ; krokwi gdzie przy zginaniu może nastąpić wyboczenie, właśnie zastrzał wiatrownica po to jest aby trzymać dolny pas.

Edytowane przez מרכבה