Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kinect i projektor

enedue

Recommended Posts

Witaj,

Jest to bardzo dobre rozwiązanie jeśli masz wystarczająco dużo miejsca - dostajesz ekran powyżej 100'' w cenie 60 '' TV.

Dwa problemy który się tu pojawiają to światło oraz umiejscowienie kinecta.

Obraz z projektora będzie kiepski w jasnym, nasłonecznionym pomieszczeniu, więc jeśli planujesz używać projektora w ciągu dnia, a nie posiadasz dedykowanego, zaciemnionego pomieszczenia to musisz zainwestować w porządne rolety/zasłony. Innym rozwiązaniem jest zastosowanie jednocześnie ekranu oraz mniejszego TV, który będziesz używać w ciągu dnia.

Drugi problem to umieszczenie kinecta. Powinien się znajdować na wysokości 60-180 cm. W przypadku ekranu, kinect prawdopodobnie będzie musiał znajdować się pod nim.

Pozdrawiam!

dzięki za odpowiedź! A jak z umieszczeniem projektora? Nigdy cudeńka nie miałam, więc nie wiem, jak na przykład zniekształca się obraz w zależności od kąta między nim a ekranem? Bo raczej trzeba go umieścić tak, aby nie zasłaniać strugi światła. Czyli pewnie wysoko. Obraz się skrzywi?

Umiejscowienie projektora zależy od jego rodzaju. Każdy projektor powinien,a w niektórych przypadkach musi znaleźć się w pionowej osi ekranu. Co do wysokości montażu oraz odległości od ekranu wszystko zależy od rodzaju jednego i drugiego. Przy wyborze projektora warto zwrócić uwagę czy ma Lens shift - pozwoli to na przesuniecie obrazu w przypadku przesunięcia projektora względem osi ekranu.

Montaż projektora zbyt wysoko/nisko w stosunku do ekranu powoduje wyświetlanie obrazu w kształcie trapezu(różne długości dróg padania światła). Tu z pomocą przychodzi druga funkcja w projektorach: keystone, jednak w tym przypadku jest już to cyfrowa ingerencja(usuwanie pikseli) w obraz która może prowadzić do jego częściowej degradacji.

Pamiętaj by dobrać ekran w zależności od odległości oraz dystansu rzutowania projektora. Np projektor z dystansem 1,53-1,76:1, z odległości 153-176cm wyświetli nam obraz o podstawie 1m, zachowując możliwość wyregulowania ostrości. Nie zachowując tych proporcji wyregulowanie ostrości nie będzie możliwe.

Witam

Mam projektor od kilku lat nie jest to model hd bo w tedy jeszcze nie było takich. Zawieszony jest na suficie i ma do ekranu 5m (ekran 120cali opuszczany na pilota) Dodam, że nie musi być na prosto do ekranu, są ustawienia kąta wyświetlania w boki oraz góra- dół. (wspomniany trapez) Mam taki który działa dobrze nawet w dzień, ale opuszczam dodatkowo rolety (zwykłe tanie) Mam duży tv 60cali który używam codzienne ale jak odpalę projektor np na mecze reprezentacji lub fajny film to efekt powala . Codzienne oglądanie projektora szybko zakończy żywot lampy której koszt to 80% ceny projektora. Projektor pracujący kilka godzin ogrzewa pomieszczenie mocno :)

Mój rzuca max 300cali ale nie próbowałam bo za małe pomieszczenie

Edytowane przez beatagl

Witaj,

120 " to 265 cm szerokości obrazu w formacie 16:9, cały ekran będzie szerszy(czarne pasy po bokach + obudowa). Masz rację zlecając dobór urządzeń specjaliście, jeśli się na tym nie znasz.

Nie słuchaj osób które mówią Ci że projektor może być przesunięty względem ekranu. Prawda, są funkcje które pozwolą nam jako tako wstrzelić obraz w ekran, ale jest to obarczone stratami w jakości obrazu. Czy jak budujesz ściany to nie przeszkadza Ci że pion ucieka np o 5 cm bo i tak pójdą na to tynki??

Radziłbym Ci odwiedzić wcześniej jakiś salon audio-video w którym będziesz miała możliwość obejrzenia obrazu z dowolnego projektora. Obejrzyj obraz w pełnej ciemności, a następnie poproś o jak najwięcej światłą i obejrzyj ten sam materiał jeszcze raz. Zobacz czy taka jakość Ci odpowiada. Pamiętaj że przy ostrym dziennym świetle będzie jeszcze gorzej.

Druga sprawa to do kina nadają się tylko projektory kinowe, nie pomyl z rzutnikiem do prezentacji. Rzutnik ma dużą jasność po to by obraz wyglądał jako tako w jasnych pomieszczeniach, ale poza prezentacjami w power poincie, do niczego więcej się nie nadaje. Projektory kinowe (te w rozsądnych ramach cenowych) maja dużo niższą jasność natomiast znacznie lepsze parametry kontrastu, dlatego tak ważne jest zaciemnienie pomieszczenia oraz kolor ścian.

Witaj,

Masz rację zlecając dobór urządzeń specjaliście, jeśli się na tym nie znasz.

Najlepiej Tobie !! skromna reklama twojej firmy :)

Nie słuchaj osób które mówią Ci że projektor może być przesunięty względem ekranu. Prawda, są funkcje które pozwolą nam jako tako wstrzelić obraz w ekran, ale jest to obarczone stratami w jakości obrazu.

Po to są takie funkcje, żeby z nich korzystać. Nie popadaj w skrajność nikt tu nie mówi żeby montować w rogu ściany !!!

A prawidłowo zamontowany projektor to pewnie musi stać na wprost ekranu i na wysokości środka ekranu ? heheheh no nie widziałam nigdy tak ustawionego projektora !!!!

Jak zawiesisz na suficie to i tak będzie trzeba ten "trapez" dostosować do pochyłości zawieszenia

Na rynku jest wiele modeli o wysokiej jasności wyświetlania co umożliwia oglądanie w dzień bez zasuwania zasłon, rolet

Edytowane przez beatagl

Najlepiej Tobie !! skromna reklama twojej firmy :)

Niestety za daleko mam do Warszawy, a reklamować firmę zawsze można.

Po to są takie funkcje, żeby z nich korzystać. Nie popadaj w skrajność nikt tu nie mówi żeby montować w rogu ściany !!!

Nikt tu nie mówi o skrajnościach. Po prostu uważam że instalacja powinna być wykonana zgodnie ze sztuką, a napewno dokładnie.

A prawidłowo zamontowany projektor to pewnie musi stać na wprost ekranu i na wysokości środka ekranu ? heheheh no nie widziałam nigdy tak ustawionego projektora !!!!

Nie widziałaś, bo tak projektorów się nie montuje. Czytaj proszę dokładnie moje posty.

Jak zawiesisz na suficie to i tak będzie trzeba ten "trapez" dostosować do pochyłości zawieszenia

Własnie o to chodzi że jak się dobierze odpowiedni uchwyt i wysokość projektora to trapez się nie pojawi.

Na rynku jest wiele modeli o wysokiej jasności wyświetlania co umożliwia oglądanie w dzień bez zasuwania zasłon, rolet

Oczywiście, za odpowiednią cenę. Chyba że masz na myśli rzutnik, ale o tym już pisałem. Wszystko też zależy jaki obraz jesteśmy w stanie zaakceptować.

• 2 months później...

Witam

Sam projektor to nie jest do końca dobre rozwiązanie. Szybko wam lampa padnie na oglądani wiadomości czy seriali typu M jak miłość :p Skoda oglądać takie rzeczy na projektorze :) Ja posiadma następujące rozwiązanie:

TV 51 cali na codzień + projektor na seanse kinowe.

Podstawowa zasada - zróbcie sobie przy takim rozwiązaniu automat tak żeby nie trzeba było ręcznie rozkładać lub czegoś przesuwa ć bo nie bedziecie z tego korzystać. Ja mam tak z kinectem... msze odsunąć niby tylko stolik i fotel, ale przez ten fakt używam go raz na ruski rok. poza tym zabawka nudzi się nawet dzieciom po kilku grach :)

Pozdrawiam