Jacek-J129 11.12.2014 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Witam. Panowie i Panie szukałem i nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. A więc zacznę od tego, że jestem na etapie wyrabiania sobie "gniazdka" na poddaszu. Krótko i na temat - na dachu położoną mam blachodachówkę, pod blachą rzecz jasna łaty i kontrłaty, a pod tym folię paroprzepuszczalną. Między krokwie 15 cm dałem wełnę mineralną Schwenk 15 cm, zachowując odstęp między membraną a wełną, na wełnę od środka dałem folię aluminiową która jak mi wiadomo ma odbijać ciepło. Z ciekawości zajrzałem pod wełnę (ta założona jest dopiero 2 tygodnie) włożyłem rękę i membrana paroprzepuszczalna (nie aluminiowa) jest mokra, a wełna pod nią wilgotna. Nie jest to jakoś mocno mokre ale martwi mnie ta sytuacja. Dodam że przypadek ten powstał tylko z jednej strony dachu (dach dwuspadowy). Poddasze na dzień dzisiejszy jest nieogrzewane panuje tam temperatura około 13 stopni. W sobotę montuję grzejniki, czy to zmieni sytuację zwilgocenia wełny ?. A może trzeba poczekać aż wszystko się unormuje ?. Proszę o opinie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 11.12.2014 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Paroizolacja jest? Skoro dasz rade tam łapę wcisnąć to chyba nie ma:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escone 12.12.2014 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 1. 15cm między krokwiami to zdecydowanie za mało2. Między membraną a wełną nie jest wymagana szczelina wentylacyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek-J129 12.12.2014 14:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Tak tylko z tego co sobie przeczytałem ludzie ponoć popełniają błąd który polega na tym że np. między krokwie 15 cm wstawiają wełnę 25 i wszystko jest tak ściśnięte że powietrze nie ma gdzie iść. Co w tym dziwnego że między wełnę a folię mogę wstawić rękę ?. Paroizolacja jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtusp 12.12.2014 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Pod folią paraprzepuszczalną a wełną nie trzeba stosować szczeliny. Wilgoć która się powstanie w wełnie wymigruje przez membranę, a woda przeciekająca przez dachówki nie zawilgoci wełny. Istotna jest strona jaką położyło się tę membranę. Ważne jest aby ewentualnie za gruba wełna nie dociskała membrany do dachówek, bo wtedy ta szczelina pomiędzy kontrłatami jest zatkana. To dziwnego, że folia paroszczelna pod wełną powinna być na zakładkę kładziona i dodatkowo sklejana taśmą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 12.12.2014 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 (edytowane) Jak krokiew i wełna15 to gdzie odstęp ?Szczelina niezbędna, To działa jak tropik od namiotu - pociągniesz palcem od środka i kapie.Wszystko jedno którą stroną membrana.Ona przepuszcza w obie strony, Jan Edytowane 12 Grudnia 2014 przez Jan P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.12.2014 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Niby napisami do góry, ale wystarczy że folia paroizolacyjna nie pozaklejana = kondesnacja.Plus jeszcze tylko jedna warstwa między krokwie IMO to duży błąd ..Powinno być 10cm między i 10 -15cm pod i dopiero na to folia z alu. pewnie jeszcze inne problemy będą, typu ściana szczytowa prawie w blasze.czy inne .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.12.2014 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Taka wilgotność wełny przy aktualnej pogodzie to normalność. Należy sprawdzić czy aby nie masz uszczelek gąbkowych w okapie i pod gąsiorami. Jak są to należy je bezwzględnie usunąć a w ich miejsce w okapie zastosować grzebień a w kalenicy pod gąsiorami łatę kalenicową i taśmę. Wełny nie należy dosuwać do folii. 15 cm wełny to stanowczo za mało. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickow69 13.12.2014 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 a 30-40 cm welny bedzie juz wtedy okey? czy myslec o ponad 0,5 m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.12.2014 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Bez przesady, 30~40 będzie OK. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek-J129 16.12.2014 17:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Dziękuje za odpowiedzi. Po prostu chcę się dowiedzieć, czy taki stan rzeczy jest na miejscu. Nie wyobrażam sobie "zatkać" wszystkiego i myśleć czy nad stropem wełna cieknie czy nie. Po to ocieplam aby mieć ciepło, a nie aby kapało na głowę. Membrana pod blachodachówką jest prawidłowo założona, robiła to firma, stroną do góry. Krokwia 15 i wełna 15, ale przymocowana jest na sznurek który nie jest że tak powiem na maxa ściśnięty, odstaje lekko od membrany. Ktoś napisał że membrana działa jak namiot - BZDURA. Kiedy nie miałem położonej wełny, włożyłem rękę pod membranę i ta była mokra, ale jak złapałem ją od wewnętrznej strony, to nie było mowy aby zachowywała się jak namiot. Moim zdaniem wełna się poci, dlatego że panuje duża różnica temperatur. Na dzień dzisiejszy jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.12.2014 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Wełna to istota żywa wiec się nie poci. Ze względu na swoją strukturę wełna umożliwia kondensację pary wodnej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts