marek222 11.12.2014 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Witam, Czy ktoś z was budował już przy pomocy Dryfix i może mi powiedzieć, czy takie zmiany podejmuje się na etapie adaptacji projektu, zmian w projekcie czy nie wymaga to żadnych zmian od strony projektowej i zatwierdza to jedynie kierownik budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.12.2014 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 http://cieplej.pl/imgturysta/file/doe/DOE2010-wyklady/panel_doradcow/11-Dusza_K-Wybrane_zagadnienia_przenikania_ciepla_i_pary_wodnej.pdf po tym raczej dziwnego tworu ściany 1W nie wybudujesz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek222 11.12.2014 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Zamierzam wybudować ścianę dwuwarstwową Pustak Porotherm + Styropian. Nie jestem zdecydowany jaką metodą murować budulec, dodatkową zaletą Dryfixu dla mnie jest to, że mogę go wybudować nie potrzebując ekipy budowlanej, a jedynie doświadczonego fachowca (którego posiadam). Nikt tutaj nie budował przy pomocy tego systemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 11.12.2014 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 O co chodzi z tym "niepotrzebowaniem ekipy" ?Te dziesiątki ton materiału to kto przerzuci, jakieś krasnoludki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.12.2014 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Zamierzam wybudować ścianę dwuwarstwową Pustak Porotherm + Styropian. Nie jestem zdecydowany jaką metodą murować budulec, dodatkową zaletą Dryfixu dla mnie jest to, że mogę go wybudować nie potrzebując ekipy budowlanej, a jedynie doświadczonego fachowca (którego posiadam). Nikt tutaj nie budował przy pomocy tego systemu? Budował, wystarczy poszukać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 16.12.2014 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 my jesteśmy na etapie szukania ekipy, która się tego podejmie, nam chodzi glownie o czas, tutaj jest bardzo zminimalizowana ilość wody- brak zaprawy, krotszy czas odparowywania, na razie znaleźliśmy jedną ekipę, która jest za droga w porównianiu z innymi, które budują bardziej popularnymi w Polsce metodami, szukamy dalej bedziemy budowac 25 Porotherm dryfix +styropian 20cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 16.12.2014 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Każda ekipa budowlana która potrafi dobrze murować da sobie radę z dryixem - ważne jest dobre wypoziomowanie zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frodo55 17.12.2014 00:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 Polecam system DRYFIX, na etapie adaptacji zmodyfikowałem wymiary ścian nośnych i otworów tak, aby murować bez nadmiernej liczby cięć pustaków (dryfix 30 z pustakami połówkowymi i narożnikowymi). Dzięki modularnym wymiarom zamiast mierzenia taśmą liczyłem pustaki; dla przykładu otwór okienny o szer. 1.5m = 6 pustaków.Zgadzam się w 100 procentach z przedmówcą, że pierwsza warstwa musi być idealnie wypoziomowana, wszelkie "pójście na skróty" na tym etapie szybko się zemści w kolejnych warstwach. Szlifowane pustaki w kolejnych warstwach układa się sprawdzając jedynie piony w narożnikach i odpowiednie położenie względem sznurka murarskiego na długości murów. Po wymurowaniu kilkunastu warstw sprawdzałem poziom w dwóch kierunkach i było identycznie jak na pierwszej warstwie czyli idealnie poziomo. Dodał bym tutaj, że oprócz pierwszej warstwy jest jeszcze kilka miejsc gdzie pustaki kładzie się na tradycyjnej zaprawie i gdzie poziom również musi być idealny - u mnie były to pustaki na nadprożach, na stropie i wieńcach. Zdecydowanie polecam system DRYFIX, "tymi ręcami" postawiłem z wujkiem i teściem dwa domy, praktycznie bez doświadczenia w robotach murarskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paroofka 18.12.2014 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 Zdecydowanie polecam system DRYFIX, "tymi ręcami" postawiłem z wujkiem i teściem dwa domy, praktycznie bez doświadczenia w robotach murarskich. Noo i to jest konkret! Ja też jestem fanem tego systemu, chociaż mam za sobą "tylko" jeden dom w tej technologii A czy spotkałeś się z sytuacją, że pustaki nie do końca trzymały wymiar w poziomie, przez co ciężko było spasować pustaki do narożników? Co w takiej sytuacji robiliście? U mnie to się na szczęście nie zdarzało, ale potrafię sobie wyobrazić taki problem przy tej technologii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frodo55 19.12.2014 00:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 W przestrzeni wirtualnej 3D i na rysunkach pustaki trzymały wymiary idealnie , tak jak na poniższych obrazkach. Kolorami zaznaczyłem różne rodzaje pustaków; czerwony-pustak podstawowy, zielony-narożnikowy, niebieski-pustak połówkowy i docinki z porothermu, fioletowy-docinki z betonu komórkowego. Na rzucie pierwszej warstwy wszystkie docinane elementy są zaznaczone na różowo, pustaki połówkowe - niebieski, pustaki narożnikowe - zielony. Tak jak pisałem wyżej ściany nośne zewnętrzne 30cm, wewnętrzne 25cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frodo55 19.12.2014 01:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 W momencie przejścia z teorii do praktyki na budowie ceramika pokazała swoje mankamenty Oprócz wymiaru wysokości pustaka, który w tej technologii jest szlifowany, pozostałe wymiary różniły się nawet w ramach tej samej palety, nie było dokładnego modułu 25cm wzdłuż muru (w przypadku ścian zewnętrznych). Startując z narożników wszelkie różnice gubiliśmy na otworach okiennych, zwiększając lub zmniejszając ich wymiar. Na odcinkach, gdzie nie było otworu środkowy pustak docinaliśmy. Jak widać na załączonych poniżej zdjęciach udało mi się dopiąć swego w kwestii ograniczenia do minimum docinania pustaków. Warto tutaj wspomnieć o odpowiedniej pile do takich pustaków (dewalt), warta swojej ceny, "szła jak w masło". Ceramika ma to do siebie że jest niejednorodna, skoro dla dachówki powinno się za każdym razem doświadczalnie na budowie wyznaczać szerokość czy długość krycia to tym bardziej nie powinniśmy wymagać aby pustaki ceramiczne były idealne. Nie mniej jednak jeżeli chodzi o szlifowaną wysokość pustaków to powtarzalność i wymiary były idealne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.12.2014 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Wszystko ślicznie ładnie,tylko znowu to samo ściana szczytowa włazi w dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.12.2014 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Wszystko ślicznie ładnie,tylko znowu to samo ściana szczytowa włazi w dach http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=294779&stc=1&thumb=1&d=1418949535 zresztą tu już był problem w koncepcji trzeba było ten błąd wyrugować. chyba że jest jeszcze czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frodo55 19.12.2014 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Co do izolacji na ścianach szczytowych szanowny przedmówca wyciągnął zbyt pochopne wnioski Zarówno na etapie projektu jak i docelowo na budowie izolacji było tam 120mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.12.2014 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Masz rację, bardzo ładny detal na -6 minus bo chytrusek i jeszcze można by zrobić moda i ściąć jeszcze ścianę jakieś 16cm .. Nie mniej bardzo pysznie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts