pablojarocin 12.12.2014 01:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Witam.Posiadam sieć TN-C i od licznika mam 4 przewody( 3 różnego koloru i 1 żółto-zielony) które idą do nie do budynku.Tylko jak otwierałem tę skrzynkę od licznika to z licznika wychodzi 5 przewodów ( 3 różnego kolory 1 niebieski i 1 żółto zielony) a mój przewód jest połączony następująco te: różnokolorowe są połączone z różnokolorowymi, natomiast mój żółto zielony jest podłączony do niebieskiego od licznika, a żółto-zielony od licznika jest wolny. Mało tego budynek nie posiada uziomu.1. Czy ja w domu mogę zamontować wyłącznik różnicowo-prądowy?? 2. Czy mam kupić przewód 5 żyłowy i go dać od licznika do domu??? 3. Czy mogę skorzystać z tego żółto-zielonego od licznika???4. Czy musi mi elektryk zrobić uziom??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 12.12.2014 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 1. Tak 2. Nie3. Nie 4. Takdodam jeszcze 5. Sieć wewnętrzna musi mieś rozdzielone PE i N.Przy spełnieniu wszystkich powyższych warunków jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 12.12.2014 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 (edytowane) ad 1 - możesz, ale ...ad2 - nie (mowa o przewodzie 5-żyłowym)ad3 - możesz, ale ...ad 4 - Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. (z późniejszymi zmianami) § 184. 1. PS. Kolego rgal, dlaczego punkt 3 "nie" ?I nazwa "sieć wewnętrzna" jest nazwą mylącą, panie kolego. Edytowane 12 Grudnia 2014 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 12.12.2014 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 PS. Kolego rgal, dlaczego punkt 3 "nie" ? I nazwa "sieć wewnętrzna" jest nazwą mylącą, panie kolego. Odpowiedziałem "nie" ponieważ założyłem że mowa o uziemieniu zlokalizowanym w złaczu pomiarowym, oddalonym od budynku, W takiej sytuacji łaczenie go z uziemieniem budynku nie ma większego sensu, co więcej przynajmniej część ZE na to nie wyraża zgody. No chyba że żle zrozumiałem opis problemu. Sieć wewnętrzna - przyznaję za duży skrót myślowy i wprowadza w bład, W uproszczeniu miałem na myśli obwody chronione przez ww wył róznicowoprądowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 12.12.2014 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Odpowiedziałem "nie" ponieważ założyłem że mowa o uziemieniu zlokalizowanym w złaczu pomiarowym, oddalonym od budynku, W takiej sytuacji łaczenie go z uziemieniem budynku nie ma większego sensu, co więcej przynajmniej część ZE na to nie wyraża zgodyProblemem tutaj jest nie uziemienie w złączu kablowym, lecz rozdzielony PEN. Uziemienie budynku jest obligatoryjne, wymagane prawem. Sieć wewnętrzna - przyznaję za duży skrót myślowy i wprowadza w bład, W uproszczeniu miałem na myśli obwody chronione przez ww wył róznicowoprądowy. Są obwody w instalacji, które nie muszą być chronione przez wspomniany RCD. W uproszczeniu ta Twoja sieć wewnętrzna jest tylko i wyłącznie instalacją, w myśl Prawa budowlanego i Prawa energetycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janek_kos 13.12.2014 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 moim skromnym zdaniem 3. koniecznie jeżeli... a co z przekrojem WLZ bo nic o nim nie wiemy i oczywiście 4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 21.12.2014 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 Koledzy elektrycy.Tak dla wiadomości, kabel mam pociągnięty z słupa do budynku i schodzi na dół i do ściany jest przytwierdzona skrzynka z licznikiem. I ja mam za licznikiem kostkę z 5 kablami ( 3 kolory 1 niebieski i 1 zielonożółty). Ale do domu wchodzą mi tylko 4 (3 fazowe i PEN) żadnego podziału nie ma.A ja chciałbym ten kabel 4 żyłowy wywalić( dużo metrów go nie ma jakieś 5) i kupić 5 żyłowy i podzielić PEN i zrobić uziom.Jak panowie myślicie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 22.12.2014 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Moim zdaniem najwygodniej jest zrobić rozdział na PE i N w rozdzielni budynku. Skąd to parcie, żeby to zrobić na "kostce" licznika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 22.12.2014 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Bo bym chciał mieć jeszcze uziemienie, a nie mam żadnego. A będę robił teraz kotłownie i chciałem rurki miedziane i piec uziemić. tak mi elektryk doradzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 22.12.2014 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Kolego krzcel, czytaj ze zrozumieniem : kabel mam pociągnięty z słupa do budynku i schodzi na dół i do ściany jest przytwierdzona skrzynka z licznikiem. I ja mam za licznikiem kostkę z 5 kablami ( 3 kolory 1 niebieski i 1 zielonożółty). Ale do domu wchodzą mi tylko 4 (3 fazowe i PEN) żadnego podziału nie ma. A Ty autorowi piszesz : Moim zdaniem najwygodniej jest zrobić rozdział na PE i N w rozdzielni budynku. Skąd to parcie, żeby to zrobić na "kostce" licznika? Nie zauważyłeś, że PEN JUŻ został rozdzielony w skrzynce licznikowej ? Za licznikiem już nie ma PEN, są N i PE, więc co masz zamiar rozdzielać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 22.12.2014 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 (edytowane) To, że rozwiązanie konstrukcyjne skrzynki licznikowej umożliwia wykonanie rozdziału, nie oznacza że musimy go tam robić. A w tym przypadku rozdział niby jest zrobiony bo mamy niebieski i żółtozielony, ale nie jest zrobiony bo: natomiast mój żółto zielony jest podłączony do niebieskiego od licznika, a żółto-zielony od licznika jest wolny. Można skorzystać z rozdziału w skrzynce licznikowej, wtedy należy zastąpić kabel 4x kablem 5x. A można zlikwidować rozdział w skrzynce i zrobić go w rozdzielni. To jest budowa? remont? Skąd się wzięła decyzja o kablu 4x od licznika do budynku? Edytowane 22 Grudnia 2014 przez krzcel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 22.12.2014 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Przecież autor napisał : I ja mam za licznikiem kostkę z 5 kablami ( 3 kolory 1 niebieski i 1 zielonożółty). Chyba, że ten piąty jest rezerwowy, nigdzie nie podłączony. Trzeba zapytać autora, skąd się wzięła "kostka z pięcioma kablami", to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 22.12.2014 23:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 To jest budowa. I mi ZE tak zrobili, pytali się gdzie ma byc licznik czy przy ogrodzeniu czy na budynku. Założyli licznik 3 bezpieczniki i kostka z 5 kablami. A dlaczego elektryk mi do domu wprowadził 4 żyłowy to nie wiem, i budynek stał 4 lata odłogiem. I teraz się trochę pieniędzy odłożyło i by się chciało trochę budować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 23.12.2014 00:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 To jeżeli w te "trochę budowania" wchodzi wykonanie innych przyłączy, np wody to do wspólnego dołu bednarka i jeżeli jest ten rozdział w skrzynce licznika już zrobiony to masz idealny układ, wyprowadzasz w pobliżu końcówkę bednarki i łaczysz krótkim kablem w skrzynce podtynkowej, jeżeli masz jeszcze w niej miejsce (szynę) na instalacje przepięciówki i chcesz mieć taką to też najlepszy chyba wariant ją tam zamontować bo masz króciutki kabel do uziomu jak się zaleca (ok 0,5m dla zabezp. B). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 23.12.2014 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 A dlaczego elektryk mi do domu wprowadził 4 żyłowy to nie wiem Powodem mogło być, że ta "kostka z pięcioma kablami" to w ocenie elektryka nie jest punkt rozdziału. A że elektryk był fizycznie na miejscu i widział na swe oczy, to ciężko z nim polemizować. Daj fotkę wnętrza skrzynki licznikowej. Powodem, że lobbuję rozdział w rozdzielnicy jest, że ja lubię mieć pod kontrolą wzrokową tą "śrubę" stanowiącą punkt rozdziału a w skrzynce licznikowej pewnie jest zaplombowana. Oczywiście nie jest to związane z przepisami, rozdzielić możesz i tu i tu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 23.12.2014 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Wstawie fotkę z wnętrza tej skrzynki i wszystko będzie jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 24.12.2014 00:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2014 Mam coś takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.12.2014 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2014 Rozdział PEN mógł nastąpić przed tą listwą zaciskową.Wystarczy sprawdzić napięcie pomiędzy którąś fazą a z-ż linką.Można również omomierzem sprawdzić, czy linki niebieska i z-ż są ze sobą wcześniej połączone.Omomierza używamy TYLKO do tych dwóch przewodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 27.12.2014 00:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 Rozdział PEN mógł nastąpić przed tą listwą zaciskową. Wystarczy sprawdzić napięcie pomiędzy którąś fazą a z-ż linką. Można również omomierzem sprawdzić, czy linki niebieska i z-ż są ze sobą wcześniej połączone. Omomierza używamy TYLKO do tych dwóch przewodów. Można ten niebieski i żółto zielony zobaczyć tester zwarć??? Brzęczykiem?? Bo chwilowo nie mam miernika. A jutro będę na budowie to bym zobaczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 29.12.2014 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Załóżmy, że rozdział PEN jest zrobiony przez ZE przed tą listwą zaciskową.Czy można uznać samowolnie, że nie chcemy tu rozdzielać i zrobić rozdział w budynku? Czy też z faktu, że ZE rozdzielił w skrzynce licznikowej wynika że musimy się trzymać tego rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts