Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy poprawnie zadziała wyłącznik różnicowo-prądowy.

Recommended Posts

Niestety, nie.

Raz rozdzielonego PEN łączyć powtórnie nie można, tak samo jak zmieniać funkcje tych rozdzielonych przewodów.

Kłania się PN-HD 60364-5-54:2010 i p. 543.4.3

Na dzień dzisiejszy "obowiązuje" PN-HD 60364-5-54:2011 (wersja angielska)

Instalacje elektryczne niskiego napięcia -- Część 5-54: Dobór i montaż wyposażenia elektrycznego -- Układy uziemiające i przewody ochronne

Wprowadza: HD 60364-5-54:2011 [iDT]

Dziękuję za precyzyjną odpowiedź.

Podrążę temat, najwyżej mnie sprowadzisz z ciemnej ścieżki do światła prawdy.

Gdybym poprowadził z tej kostki kabel 5x, zwarta niebieska i ż-z a następnie rozdzielił go w rozdzielnicy budynku, to na pewno byłoby to powtórne łączenie.

Ale co z takim przypadkiem jak jest tam teraz stan istniejący. Kabel 4x do budynku, a ten ż-z wychodzący z licznika i wpięty w niebieską kostkę:

1. pozostawiam i se wisi

2. likwiduję,

3.uznaję za przygotowane uziemienie do skrzynki ZE, ale niepotrzebne bo jest plastikowa.

Nie podoba mi się kolor tej kostki, że niebieski a nie żółty.

Był u mnie znajomy elektryk i oglądał i mierzył omomierzem to powiedział że ten niebieski i żółto zielony są ze sobą połączone. To wystarczy wprowadzić kabel żółto-zielony do budynku i będzie dobrze?? Czy zostawić ten podział w skrzynce z licznikiem i zrobić podział drugi raz w domu???

Mam takie pytanie.

czy taki podział musi uziemiony??? Czy RCD bedzie działał tak samo dobrze jak będzie nieuziemiony???

Edytowane przez pablojarocin

Był u mnie znajomy elektryk i oglądał i mierzył omomierzem to powiedział że ten niebieski i żółto zielony są ze sobą połączone. To wystarczy wprowadzić kabel żółto-zielony do budynku i będzie dobrze?? Czy zostawić ten podział w skrzynce z licznikiem i zrobić podział drugi raz w domu???

W jaki sposób połączony? Bo to, że omomierz wskazał połączenie nie dziwi. Kwestią jest, ile wyniósł wynik pomiaru owego połączenia?

Raz rozdzielonego przewodu PEN na PE i N się nie łączy. Jak masz raz rozdzielony, to "głębiej" w instalacji nic już nie rozdzielisz, bo nie masz z czego,

Mam takie pytanie.

czy taki podział musi uziemiony??? Czy RCD bedzie działał tak samo dobrze jak będzie nieuziemiony???

Nie musi. Natomiast masz obowiązek uziemić szynę PE w obiekcie. Ewentualnie poprzez połączenie PE z GSU (uziemionym). W nawiązaniu do PN-HD 60364-5-54.

RCD będzie działał nawet bez uziemienia.

Uziemienie spełnia inną kwestię. Ma chronić w przypadkach jak na przykład pojawienie się napięcia na przewodzie PEN od strony zasilania.