elpapiotr 29.12.2014 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Niestety, nie. Raz rozdzielonego PEN łączyć powtórnie nie można, tak samo jak zmieniać funkcje tych rozdzielonych przewodów.Kłania się PN-HD 60364-5-54:2010 i p. 543.4.3 Na dzień dzisiejszy "obowiązuje" PN-HD 60364-5-54:2011 (wersja angielska)Instalacje elektryczne niskiego napięcia -- Część 5-54: Dobór i montaż wyposażenia elektrycznego -- Układy uziemiające i przewody ochronne Wprowadza: HD 60364-5-54:2011 [iDT] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 29.12.2014 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Dziękuję za precyzyjną odpowiedź. Podrążę temat, najwyżej mnie sprowadzisz z ciemnej ścieżki do światła prawdy. Gdybym poprowadził z tej kostki kabel 5x, zwarta niebieska i ż-z a następnie rozdzielił go w rozdzielnicy budynku, to na pewno byłoby to powtórne łączenie.Ale co z takim przypadkiem jak jest tam teraz stan istniejący. Kabel 4x do budynku, a ten ż-z wychodzący z licznika i wpięty w niebieską kostkę:1. pozostawiam i se wisi2. likwiduję,3.uznaję za przygotowane uziemienie do skrzynki ZE, ale niepotrzebne bo jest plastikowa. Nie podoba mi się kolor tej kostki, że niebieski a nie żółty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 03.01.2015 22:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 (edytowane) Był u mnie znajomy elektryk i oglądał i mierzył omomierzem to powiedział że ten niebieski i żółto zielony są ze sobą połączone. To wystarczy wprowadzić kabel żółto-zielony do budynku i będzie dobrze?? Czy zostawić ten podział w skrzynce z licznikiem i zrobić podział drugi raz w domu??? Mam takie pytanie.czy taki podział musi uziemiony??? Czy RCD bedzie działał tak samo dobrze jak będzie nieuziemiony??? Edytowane 4 Stycznia 2015 przez pablojarocin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozi966 07.01.2015 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Był u mnie znajomy elektryk i oglądał i mierzył omomierzem to powiedział że ten niebieski i żółto zielony są ze sobą połączone. To wystarczy wprowadzić kabel żółto-zielony do budynku i będzie dobrze?? Czy zostawić ten podział w skrzynce z licznikiem i zrobić podział drugi raz w domu??? W jaki sposób połączony? Bo to, że omomierz wskazał połączenie nie dziwi. Kwestią jest, ile wyniósł wynik pomiaru owego połączenia? Raz rozdzielonego przewodu PEN na PE i N się nie łączy. Jak masz raz rozdzielony, to "głębiej" w instalacji nic już nie rozdzielisz, bo nie masz z czego, Mam takie pytanie. czy taki podział musi uziemiony??? Czy RCD bedzie działał tak samo dobrze jak będzie nieuziemiony??? Nie musi. Natomiast masz obowiązek uziemić szynę PE w obiekcie. Ewentualnie poprzez połączenie PE z GSU (uziemionym). W nawiązaniu do PN-HD 60364-5-54. RCD będzie działał nawet bez uziemienia. Uziemienie spełnia inną kwestię. Ma chronić w przypadkach jak na przykład pojawienie się napięcia na przewodzie PEN od strony zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 09.01.2015 00:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 A do czego uziemić szynę PE?? Jak żadnego GSU raczej nie będzie. Ogrzewanie i woda z kranu będzie robiona plastikowymi rurami.Jedynie co to mi pozostaje chyba do pieca C.O. Takie GSU zrobic.żadnego uziomu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik01 09.01.2015 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 żadnego uziomu nie ma. To należy go wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts