Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Umeblowanie budżet 20 000

jjaneczek

Recommended Posts

A my mamy 2 szafy po 100cm - każdy ma swój drąg i swoje półki (fakt, suknie nie wiszą na drągu, ale już koszule. marynarki tak;)

Przy zabudowie wokół całego łóżka masz jeszcze szafki nad łóżkiem z półkami - to bardzo dużo miejsca.

Nie kupuj na razie komody - urządźcie się, rozpakujcie, a gdy zabraknie Wam miejsca wtedy pomyślcie o dodatkowych meblach - bo nakupujesz a potem będą stały puste;)

• Odpowiedzi 194
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

chyba moich postów to nie czytasz jednak...bo

Oczywiście ze czytam, bardziej jestem skupiony na szafach ze ciuchy właśnie w nich, a nad łóżkiem na pościel, DOBRY POMYSŁ Z TYMI SZUFLADKAMI POD ŁÓŻKIEM ALE TO SIĘ NIESTETY TEŻ NA CENĘ PRZEKŁADA, A JA NIE CHCĘ DUŻO NA NIE KASY WYKŁADAĆ BO W PRZYSZŁOŚCI TO BĘDZIE POKÓJ DZIECKA. I JA MYŚLĘ TROSZKĘ DO PRZODU. A NP KOMODA POD BIURKIEM TO KIEPSKI POMYSŁ NIE DOŚĆ ŻE ZASŁONI KALORYFER MOŻE DAĆ MOŻNA W MIEJSCU ZAMIAST SZUFLAD ALE, TRZEBA TEŻ MIEĆ TO NA UWADZE. ŻE TO JEST BIURKO DO PRACY A SZUFLADKI SĄ NIEZBĘDNE NA ART. BIUROWE, PŁYTY ITP. A I JESZCZE POD BIURKIEM STACJA KOMPUTERA, A JESZCZE GDZIE JA DRUKARKĘ DAM X2 BO JEDNA JEST DO PAPIERU A DRUGA DO NADRUKU PŁYT CD, DVD I BD.

jjaneczek - masz nowe mieszkanie, a chcesz je zawalić i wystylizować (na razie skutecznie!) jak remontowaną wielką płytę...

Pokaż plan całego mieszkania - nie masz innego miejsca na biurko czy szafę?

biurko musi być w sypialni, przydał by się dodatkowy pokój ale to jest tylko mieszkanie 40,4, w salonie trzeba też zmieścić stół itp.

Proszę bardzo plan Mieszkania Poniżej:

Plan Mieszkania.jpg

A my mamy 2 szafy po 100cm - każdy ma swój drąg i swoje półki (fakt, suknie nie wiszą na drągu, ale już koszule. marynarki tak;)

Przy zabudowie wokół całego łóżka masz jeszcze szafki nad łóżkiem z półkami - to bardzo dużo miejsca.

Nie kupuj na razie komody - urządźcie się, rozpakujcie, a gdy zabraknie Wam miejsca wtedy pomyślcie o dodatkowych meblach - bo nakupujesz a potem będą stały puste;)

Dzięki za pomysł!!! masz racje... :) :) :) :)

Wiedzę buduje się z faktów, jak dom z kamienia; ale zbiór faktów nie jest wiedzą, jak stos kamieni nie jest domem.

Henri Poincaré

W kwestii ubrań ja będąc na Twoim miejscu zrobiłabym tak:

W sypialni trzymałabym, wszystkie rzeczy sezonowe tzn zimą - zimowe, latem -letnie.Gdy zimą trzymam zimowe to pozostałe trzymam w worku próżniowym w innej szafie czy na innej półce. Na początku zaczęłabym od selekcji ubrań: co potrzebne, co do wyrzucenia. Mając już wiedzę ile ja mam tych ubrań i jakich ( tych ubrań, które noszę przez cały rok wiszących np. koszul i leżących np. swetry) zaczęłabym na kartce projektować wnętrze szafy, jakby było miejsce to i szuflada np. na skarpetki w niej.

Do dogadania masz sprawę z narzeczoną ( która tez robi selekcję swoich ubrań ), jak dzielicie się szafami, np, każdy ma swoją szafę.Ta wersja nie rodzi konfliktów. Do podziału także półki nad łóżkiem.

Latem w szafie ubrania letnie, zimą zimowe.

Może się okazać, że wcale nie potrzebujecie komody na ubrania....

Jak przyjdzie dzieciątko i będzie w wieku szkolnym na takim metrażu może być ciężko. Te mieszkanie jest tymczasowe czy na wieki wieków amen? Bo aranżując mieszkanie to też jest ważne.

Edytowane przez Sylw.

Wiesz ja inaczej do tego podchodzę ja wychowałem się na 43 metrach z bratem i siostrą i rodzice razem 5 osób wiec ja inaczej na to patrzę. Jak się pojawi dziecko pojawi to my przeniesiemy się do salonu i tu na pewno będę kupował Narożnik z funkcją spania. A w tedy łóżko z sypialni sprzedam. Mam takie mieszkanie na jakie mnie stać. I dużą jest ono zasługą rodziców nie każdy ma takie szczęście w życiu. Jak ja i to jest smutne.

Jjaneczek- chwała Twoim rodzicom- nie każdy ma rodziców i nie każdy może liczyć na ich pomoc. Zawsze mieszkanie - małe ale WŁASNE - się liczy.

Dopytując się czy to mieszkanie jest tymczasowe czy na wieki wieków amen chciałam wysondować czy potrzebna jest aranżacja mieszkania, która po pojawieniu się kolejnego domownika nie będzie wymagała dużych zmian, kosztów w związku z meblowaniem się.

Napisałam, że na takim metrażu może ( ale nie musi) być ciężko w 3 osoby. To też kwestia przyzwyczajenia i wychowania. Tobie powinno być łatwiej na takiej przestrzeni skoro pochodzisz z licznej rodziny mieszkającej w małym mieszkaniu niż osobie przyzwyczajonej do 300 m domku jednorodzinnego.

Masz rację- każdy ma takie mieszkanie na jakie go stać lub jakie chce mieć- znam takich co mają mieszkania małe i czyste, ale pamiętające głęboki PRL , a właściciele wolą inwestować w swoje podróżnicze pasje niż aranżację mieszkania.

Wiesz nie mówie ze aranżacja nie jest dla mnie ważna, oczywiście że jest tylko ja kieruje się innymi kategoriami zakładając ten temat szukałem inspiracji pomysłów i pomocy przy umeblowanie za 20 000 które niestety mi zostały na ten moment bo na wykończenie wydałem 16 000 i dobrze że wykańczaniem je sam z ojcem bo drugie tyle na fachowców bym wydał. Szanuje każdą osobę za dobre rady które mi tu udzieliła wiadomo ze nie z wszystkimi pomysłami się zgadzam ale na pewno je analizuje

jjaneczek, ja mam mieszkanie o identycznej powierzchni, ale całkiem innym układzie. A też, tak jak Ty, planuję urządzanie mieszkania tak, by dało się w nim mieszkać dobrze teraz i później, gdy pojawi się dziecko. Dlatego w sypialni nie mamy łóżka, tylko rozkładaną sofę, w salonie też jest kanapa z funkcją spania. W obu pokojach będą też pojemne szafy, ale w tym mniejszym (przyszłym dziecięcym) już myślę o tym, żeby szafy nie miały drzwi na całą wysokość, ale żeby na dole były zewnętrze szuflady, które w przyszłości wypełnią zabawki. Niestety, ale mając małe mieszkanie, trzeba zawczasu pomyśleć o wszystkim. Mam koleżankę, która ma podobny metraż i prawie roczne dziecko i już musi myśleć o zmianie lokalu, bo nie ma miejsca dla szkraba - w sypialni jest ogromne łoże, a salon jest połączony z aneksem - dla mnie byłoby kłopotliwe spać tam, gdzie jednocześnie pracuje lodówka, zmywarka, a może być to szczególnie uciążliwe, gdy jeden z domowników jest chory i leży w łóżku, a reszta sobie żwawo urzęduje w aneksie. Dlatego wybrałam aneks kuchenny w przedpokoju i jak na razie jestem z tego układu bardzo zadowolona. Nikt nikomu nie przeszkadza.

Trzymam kciuki za Twoje postanowienie, choć Twój styl jest mi zupełnie obcy, ale za to sposób na oszczędzanie - całkiem bliski ;)

jjaneczek,sypialni nie mamy łóżka, tylko rozkładaną sofę, w salonie też jest kanapa z funkcją spania. W obu pokojach będą też pojemne szafy, ale w tym mniejszym (przyszłym dziecięcym) już myślę o tym, żeby szafy nie miały drzwi na całą wysokość, ale żeby na dole były zewnętrze szuflady, które w przyszłości wypełnią zabawki. Niestety, ale mając małe mieszkanie, trzeba zawczasu pomyśleć o wszystkim

Mogła byś wrzucić jakieś zdjęcia sypialni abyś przedstawiła to rozwiązanie, bo jestem ciekawy jak sobie z tym poradziłaś i masz racje, może nie kupować łoża tylko kanapę!!! bo jednak to rozwiązanie: w który przedstawiła "alicyja" jest dla bardziej dla osób którzy mają co najmniej 2 pokoje. Bo jeśli chcemy decydować się na dziecko to warto pomyśleć już teraz o rozwiązaniach i tu się z tobą zgadzam Marysia Ro

jjaneczek , mój mniejszy pokój jeszcze nie jest gotowy - czekam na sofę i szafę. Jak wszystko będzie gotowe, to wrzucę zdjęcia, ale to będzie dopiero w marcu ;) Biurko będzie połączone częściowo z szafą i regałem - bo będzie to tak jakby jedna zabudowa, ale zastanawiam się, czy by nie zrobić tego biurka "demontowalnego" albo składanego - wtedy w jego miejscu mogłoby stanąć dziecięce łóżeczko.

jjaneczek - dobry pomysł z tą rozkładaną kanapą - choć ja bym polecała nie tyle kanapę - jest z reguły węższa i po środku ma linię cięcia - nie śpi się wygodnie (zwłaszcza maluchowi, jeśli spałby z Wami w łóżku;)

Może warto pomyśleć o takich sofach jak ma np ikea: lycksele

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/lycksele-havet-sofa-dwuosobowa-rozkadana__72645_PE188668_S4.JPG

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/lycksele-havet-sofa-dwuosobowa-rozkadana__27636_PE103840_S4.JPG

albo ikea ps

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/ikea-ps-havet-sofa-dwuosobowa-rozkadana__0108342_PE258088_S4.JPG

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/ikea-ps-havet-sofa-dwuosobowa-rozkadana__0110004_PE259864_S4.JPG

dopóki się dziecko Wam nie urodzi może być na stałe rozłożona - do obu można dokupić pojemnik na pościel pod łóżko. Potem, po złożeniu nie zajmuje dużo miejsca, zwłaszcza lycksele. Spałam na niej, bardzo wygodna.