Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Umeblowanie budżet 20 000

jjaneczek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 194
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może ktoś z was miał by pomysł jak by umeblować tą sypialnie tak, by była przygotowana na przyszłe dziecko, abyśmy się pomieścili z łóżeczkiem przez pierwsze 2 lata a później wiadomo ze byśmy się przenieśli do salonu, ale fajnie by było jednak w takiej sypialni trzymać nasze rzeczy i dziecka.... Jak ktoś będzie miał czas i chęci pomocy w tej sprawie oczywiście....:)

Cały czas przychodzą pomysły może tak albo tak...

Mebel dla dziecka:

Wpisz w Google sobie w grafice: łóżeczko z komodą lub łóżeczko wielofunkcyjne i pooglądaj zdjęcia.

Napisałeś:

"Może ktoś z was miał by pomysł jak by umeblować tą sypialnie tak, by była przygotowana na przyszłe dziecko,....."

ma tez zostać biurko? Jeśli tak to wg mnie się nie zmieści biurko, aranżacja odbędzie się za zasadzie coś kosztem czegoś.

Edytowane przez Sylw.

Mebel dla dziecka:

Wpisz w Google sobie w grafice: łóżeczko z komodą lub łóżeczko wielofunkcyjne i pooglądaj zdjęcia.

Nie zrozumiałaś mnie. Chciałbym przygotować tak rozkład mebli abym później mógł tylko dokupić a na razie nie ma takiej potrzeby,

aby się zmieściło coś jeszcze później,

tak jak taki np rozstaw

http://pics.tinypic.pl/i/00623/7gg7g7gjd6la_t.jpg

jjaneczek - a na co właściwie potrzebujesz to biurko?

Miałam kiedyś maleńki pokój (niecałe 7mkw) - szafę na całą ścianę zasuwaną drzwiami i w 1 kominie była wysuwana półka pod klawiaturę, monitor (jeszcze wtedy głęboki) stał w szafie a cały komp poniżej półki, też w szafie. Całość szerokości 60cm - no z książkami nie mogłam się porozkładać, miałam je na kolanach, albo podręcznym stoliczku, ale komputer można było zamknąć i nie zagracał;)

Gdybyś wykorzystał takie rozwiązanie, to po narodzinach dziecka można komputer zabrać a w to miejsce ew. dorobić półki i ułożyć rzeczy dziecka:) Samo biurko u dziecka to nie jest dobry pomysł - to nie jest duży pokój - jeśli zostanie sofa, duża szafa, wstawisz łóżeczko, to miejsca na podłodze malutko. Zobaczysz, że dziecko do l.3 potrzebuje do życia właściwie tylko podłogę;)

U nas łóżeczko dla dziecka było potrzebne dopiero po ukończeniu przez chłopaków roku. Z każdym tak było;)

Ja bym poszła w kierunku takim jak na rysunku- chodzi mi o ustawienie mebli.Przerobiłam inną propozycję Forumowiczki. Przy stanie bezdzietnym w miejsce łóżeczka dla dziecka biurko.Zgadzam się, z Aną, że dla dziecka ważna jest podłoga, a dziecko musi mieć spokój zatem nie może to być jeden pokój pełniący tyle funkcji; sypialnia rodziców, gabinet i pokój dla dziecka.Łóżko dla dziecka nie może być przy kaloryferze,a dla wygody matki jak najbliżej jej łóżka powinno stać.

DLA jjaneczka.JPG

ana289 - Komputer potrzebuje do pracy, zajmuje się edycją video i stanowisko jest mi potrzebne. Co do sofy to przenieśli byśmy ją do salonu i w tedy już nawet później damy już łózko dla dziecka jak będzie starsze. Ale jednak cały czas myślimy o tej pojemnej szafie 220 aby ją jednak kupić bo jest bardzo pojemna i można sobie skonfigurować po swojemu więc i dla dziecka nawet już teraz

jjaneczek - ale szafę 220 gdzie chcesz postawić? Zostaje Ci długa ściana, tam, gdzie miało być łóżko, a reszta mebli gdzie?

Wybrałabym jednak paxa - 1x100cm i 2x50, albo po prostu 2x100 (też możesz sobie edytować wnętrze) - razem też masz 200 ale możesz ustawić choćby po bokach łóżka.

Poza tym, zawsze możesz jedną z szaf przenieść, przestawić - a już takiej 220 nie ruszysz.

Nie wiem też jakie meble chcesz w salonie - ale jest sporo mebli (brw, vox, ikea) w formie płytszych szafek z półkami, kredensów, bieliźniarek, w których można schować rzeczy/ubrania. Czy rzeczywiście potrzebujecie tak dużej szafy do sypialni, jeśli planujecie w przyszłości przekazać ją dziecku?

Jeśli to jest Wasze docelowe mieszkanie (a chyba pisałeś, że tak) urządziłabym je inaczej:

mały pokój - niewielka szafa z drągiem (jest tania) + biurko + niedrogie łóżko lub sam materac (reszta umeblowania pod dziecko, jak już będzie)

duży pokój - docelowe meble, łącznie z wysokimi właśnie na ubrania, rozkładany narożnik (na przyszłe spanie)

po pojawieniu się dziecka szafę częściowo dozbrajasz w półki dla dziecka, wstawiasz łóżeczko na czas wspólnego spania (albo i nie),

jak podrośnie i będzie samo w pokoju - zabierasz materac (wyrzucasz, sprzedajesz, oddajesz), dokupujesz mebelki na zabawki, gry, książeczki, a biurko zostawiasz lub organizujesz miejsce w salonie.

Myśleliśmy wcześniej o szafach pax, ale są droższe od szaf colin choć bardziej można w nich robić konfiguracje w pax. Zastanawiamy się cały czas nad Colinem jednak dla nas i później dziecka 220 spokojnie starczy nie wiadomo co przyniesie przyszłość gorzej jak będzie podwójna radość ale lepiej nie myśleć o tym i też by dało radę.

Pokazuje poniżej konfiguracje colina z brw cena w takiej konfiguracji to: 1490 zł

http://pics.tinypic.pl/i/00623/8s3q8j3rm9ns_t.jpg

http://files.tinypic.pl/i/00623/5da4i5bnm3vh_t.jpg