Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zbrojenie stropu

Recommended Posts

No niby nad słupem jest ściana działowa łazienki, konstrukcyjnie może i faktycznie nic nie znaczy, ale architekt go tam wpasowało do wizji kuchni ...taki ceglany ozdobny słupek :wink: ...więc chyba znad interpretowałem jego znacznie.

Co do kontroli projektu , to wątpliwości moje budzi konstruktor - mój architekt pierwszy raz z nim współpracuje i sam twierdzi, że nie jest jego pewien.

Co do ilości stali to wydaje mi się jak najbardziej w porządku, ale co ja tam wiem.

Dzięki

Co do kontroli projektu , to wątpliwości moje budzi konstruktor - mój architekt pierwszy raz z nim współpracuje i sam twierdzi, że nie jest jego pewien.

hmmm dziwne, błedy sie oczywiście zdarzają ale tu wygląda to normalnie. Przeciez konstruktor aby zdobyc uprawnienie musiał parę lat pracować w zawodzie, więc prosty strop powinien porachować : )

• 2 years później...

Witam.

Chcę sobie zrobić płytę na garażu (6,5x6,5m). Nie chciał bym robić belki. Wystarczy zrobić zbrojenie z prętów fi 10 o rozstawie 10x10 , przez środek na krzyż 4 pręty fi16 na to 13cm. B20? Chciałbym tam w przyszłości trzymać jakieś drobne rzeczy. Wystarczy czy słabo?

• 7 years później...

Czy może ktoś powiedzieć co oznacza taki hak (agrafka) w tym projekcie stropu z oznaczeniem 130. Czy to jest dodatkowe zbrojenie, wyginane pręty?

692bf34974984999gen.jpg

Czy słupy dachu powinny trafiać w miejsca ścian nośnych pod spodem lub czy pod nimi powinny być zastosowane jakieś wzmocninia stropu jeśli w nie nie trafiają?

Edytowane przez dedert

Ta agrafka to linia ciągła oznacza pręt dolny, w wieńcu odgięty do góry /pion/ i przerywana to kontumacja pręta ale górą i zakończenie hakiem.

Najczęściej robi się to jednak z 2 prętów osobny na dole osobny górą, łatwiej wyginać. Ale należy pamiętać o długościach kotwienia.

W stropie monolitycznym często nie dozbraja sie pod słupy więźby

Czyli agrafka to coś takiego?

4e707680b180180egen.jpg

Nie można tego zrobić wyginając po prostu całe pręty tak jak główne (czyli wtedy byłby to strop dwukierunkowy?)

No i właśnie o główne pręty teraz mowa, bo rozumiem że główne to te wyginane, idące od dłuższych boków, czyli równoległe do krótkiej ściany. Czy one mają iść jako pierwsze na spód czy na góre? Bo majster mówi że krótkie zawsze na spód, więc w tym wypadku główne muszą iść na spód.

cad9f58571b2779bgen.jpg

W stropie monolitycznym często nie dozbraja sie pod słupy więźby

Nie znam się, ale w moim projekcie indywidualnym wychodzą w tych miejscach:

69300cb3eef82c16gen.jpg

A w analogicznym projekcie Pod Jarząbem słupy wychodzą dokładnie na nośnych a w stropie są zagęszczenia. Czy można te słupy przestawić w prawo żeby naszły na nośną?

98ffdc66c65d76efgen.jpg

NIe pierwszy raz wrzucasz tyle projektów ze się gubię. Wracając do pokazanego projektu robienie odgięcia na precie fi8 ze stali A-0 nie ma żadnego sensu. Zbrojenie górne wychodzi zawsze gęściej niż zbrojnie główne. Szczerze myślałem ze komentuje płytę krzyżowo zbrojoną zasugerowałem się tymi prętami w rogu.

Co do wzmocnień , moze masz grubszy strop, może masz lżejszy dach nie wiem. Pytaj autora. To że rzut jest podobny nie oznacza że strop musi byc identycznie zbrojony