tomek2343 13.12.2014 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Witam wszystkich, Jestem tu nowy, z góry przepraszam, jeśli dodałem temat w niewłaściwym dziale. Mam pytanie odnośnie domu z bali. Obok mojej działki, małżeństwo buduje dom z bali, który jest około 2-3max od ogrodzenia. Na mojej działce jest budynek gospodarczy, który jest również około 2-3m od granicy działki. Nie wiem, czy sąsiedzi będą mieć okna, czy nie od strony granicy. Proszę o informację, czy mogą budować dom z bali w takiej odległości, czy będą okna, czy ich nie będzie. Wyczytałem, że jeśli na mojej działce jest budynek bez otworów w odległości 3m od granicy, to w takiej odległości "sąsiad" na swojej działce może budować dom, jednak jeśli stawia dom z bali odległość zwiększa się o 100%. Czy to jest prawda? Czy sąsiad może stawiać dom 2-3 m od granicy działki? Jeśli nie proszę o wiadomość jaką powienien zachować odległość. Z góry dziękuję i przepraszam jeśli zadałem pytanie nie w tym dziale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.12.2014 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Chodzi o przepisy przeciw pożarowe w WT http://www.architektura.info/index.php/prawo/warunki_techniczne_budynki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek2343 13.12.2014 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Chodzi o przepisy przeciw pożarowe w WT http://www.architektura.info/index.php/prawo/warunki_techniczne_budynki Niestety nie jestem "mądry" z tych przepisów, nie znam się na tym dlatego zadałem pytanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 13.12.2014 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 (edytowane) To trochę skomplikowane . Normalnie bez okien 3 metry z oknami 4 metry ( niezależnie czy drewniany czy murowany ) . Jeśli pokrycie dachu domu sąsiada będzie z materiału palnego ( gont , trzcina ) musi odsunąć się na 8 metrów , jeśli zastosuje instalacje p.pożarową ( np zraszacze itp ) 6 metrów. Jeśli będzie dachówka ceramiczna , betonowa , blacha ( czyli materiały nie palne ) 3 m bez okien 4 m z oknami . Jeśli w otworach okiennych zastosuje tzw.luksfery 3 metry .Sąsiad w projekcie (niezbędnym o zezwolenia na budowę ) ma określone odległości od granicy i gdyby były one zbyt małe nie otrzymał by zezwolenia . Do Ciebie powinna dotrzeć informacja z wydziału architektury o planowanej budowie ( parę lat temu tak było - nie wiem jak jest teraz) . Drewno jako materiał konstrukcyjny jest traktowane jako materiał trudno zapalny - jeśli jest zabezpieczone odp. środkami . Jest też w zależności od grubości palne , średnio palne lub trudno palne . Gdyby w jego projekcie nie było zaznaczone że jest niepalne - powinna być odległość 8 metrów . Jak by nie patrzeć 2 metry nie powinno mieć miejsca ( chyba ,że plany zagospodarowania przestrzennego dopuszczają taką możliwośc) . Namieszane to trochę ale może coś Ci rozjaśni . Edytowane 13 Grudnia 2014 przez butynski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek2343 13.12.2014 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 To trochę skomplikowane . Normalnie bez okien 3 metry z oknami 4 metry ( niezależnie czy drewniany czy murowany ) . Jeśli pokrycie dachu domu sąsiada będzie z materiału palnego ( gont , trzcina ) musi odsunąć się na 8 metrów , jeśli zastosuje instalacje p.pożarową ( np zraszacze itp ) 6 metrów. Jeśli będzie dachówka ceramiczna , betonowa , blacha ( czyli materiały nie palne ) 3 m bez okien 4 m z oknami . Jeśli w otworach okiennych zastosuje tzw.luksfery 3 metry .Sąsiad w projekcie (niezbędnym o zezwolenia na budowę ) ma określone odległości od granicy i gdyby były one zbyt małe nie otrzymał by zezwolenia . Do Ciebie powinna dotrzeć informacja z wydziału architektury o planowanej budowie ( parę lat temu tak było - nie wiem jak jest teraz) . Drewno jako materiał konstrukcyjny jest traktowane jako materiał trudno zapalny - jeśli jest zabezpieczone odp. środkami . Jest też w zależności od grubości palne , średnio palne lub trudno palne . Gdyby w jego projekcie nie było zaznaczone że jest niepalne - powinna być odległość 8 metrów . Jak by nie patrzeć 2 metry nie powinno mieć miejsca ( chyba ,że plany zagospodarowania przestrzennego dopuszczają taką możliwośc) . Namieszane to trochę ale może coś Ci rozjaśni . Bardzo dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts