Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zarośnięta ściana

Głowacz

Recommended Posts

podlać czymś dobrym, dziś coś czytałąm w dzienniku RYDZA, RoundUp czy jakos tak...

Dokładnie tak - idż do sklepu ogrodniczego czy jakiegoś marketu a działem ogród i poszukaj wyrobu o nazwie ROUNDUP.

Rozrabiasz to z wodą aby mieć roztwór 2 góra 3% 100 - 150 ml na 5 litrów wody i opryskujesz :D jakimś rozpylaczem większym wszystkie liście. Preparat wchłania sie właśnie przez liście więc przez pierwsze 3-4 dni nie zobaczysz efektu. Ale potem powinno pójść juz dość szybko :) - roślinka padnie w ciągu góra 2 tygodni.

A jak nie chce ci sie pryskać całości to musisz dostać się do korzeni rośliny - wywiercić w pniach bluszczy otwory wiertarka i zalać je stężonym ROUNDUPEM z woda w proporcji 1:1. Ale tego sposobu osobiście nie przerabiałem.

Powodzenia

Z jednej strony mojej działki rośnie bardzo gęsty las, mam w związku z typ pytanie:

Czy właściciel tego gruntu ma obowiązek utrzymywania swojego terenu

w należytym porządku oraz czy powinien wykonywać okresowo przycinanie swoich drzewek z suchych gałęzi.

Wrzucenie w te suche krzaki chociażby niedopałka grozi pożarem.

Co z tym fantem można zrobić?

Pozdro... kominiarz.

Bluszcze nie powodują zawilgocenia scian na których sie czepiają, wprost przeciwnie, w czasie deszczu ustawiają one tak swoje liscie, ze woda spływa po nich chroniąc ściane. Wilgoć w budynku masz pewnie z innego powodu, moze woda jest podciągana kapilarnie od gruntu... Nieprawdą też jest, ze blusz niszczy tynk, po prostu czasem się zdarza, ze tynk jest bardzo słaby i odpada pod cięzarem rośliny - ale to wina tynku, dobry tynk utrzyma bez problemu nawet duży okaz bluszcza. Sam chcę obsadzić jedną ściane domu bluszczem i szkoda mi, ze chcesz bluszcz sasiada zniszczyc... :cry: