felo86 13.12.2014 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Witam wszystkich Mam pytanie odnośnie interpretacji planu przestrzennego.Czy można na jednej działce dobudować drugą część domu, tak by powstał bliźniak, gdy w planie działka jest przeznaczona pod budownictwo jednorodzinne? Plan miejscowy dopuszcza w tym miejscu budowę zarówno domów jednorodzinnych, bliźniaków jak i szeregówek. Wszelkie wskaźniki zostaną zachowane, jeżeli chodzi o dopuszczalną powierzchnie zabudowy. Wiem, że nie mogę działki podzielić na 2 odrębne, bo w planie są regulacje co do minimalnej powierzchni nowo wydzielanych działek, które to uniemożliwią. Chodzi o kwestie traktowania bliźniaka, bo de facto nie jest to dom jednorodzinny tylko dwurodzinny, a ma powstać na działce przeznaczonej pod zabudowę jednorodzinną. Z góry dziękuje za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 13.12.2014 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Dom z dwoma wyodrębnionymi mieszkaniami to także "dom jednorodzinny". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
felo86 15.12.2014 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Dzięki za odpowiedź Mam też pytanie trochę z "innej beczki".Chodzi o wskaźnik intensywności zabudowy. Czy są jakieś wytyczne odnośnie traktowania kondygnacji naziemnych które wlicza się do powierzchni tegoż wskaźnika. Czy na przykład przyziemie o niepełnej wysokości użytkowej (220) lub strych (przekształcony ewentualnie później w poddasze użytkowe mogą nie być wliczone jako kondygnacja? Czy są odstępstwa od tego wskaźnika w planach? Czy można tutaj liczyć na jakąś elastyczność urzędników? Szczególnie w sytuacji gdy w sąsiedztwie wyraźnie ten wskaźnik nie jest przestrzegany (możliwe że te domy były budowane przed uchwaleniem Planu Przestrzennego) a nawet na tej samej ulicy z tym samym przeznaczeniem (bud. jednorodzinne) przebudowano dom w blok kilkunasto -mieszkaniowy. Czy na podstawie tych "precedensów" można starać się o zwiększenie tego wskaźnika dla mojej działki o kilka/kilkadziesiąt procent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts