felo86 13.12.2014 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Witam wszystkich Mam pytanie odnośnie interpretacji planu przestrzennego.Czy można na jednej działce dobudować drugą część domu, tak by powstał bliźniak, gdy w planie działka jest przeznaczona pod budownictwo jednorodzinne? Plan miejscowy dopuszcza w tym miejscu budowę zarówno domów jednorodzinnych, bliźniaków jak i szeregówek. Wszelkie wskaźniki zostaną zachowane, jeżeli chodzi o dopuszczalną powierzchnie zabudowy. Wiem, że nie mogę działki podzielić na 2 odrębne, bo w planie są regulacje co do minimalnej powierzchni nowo wydzielanych działek, które to uniemożliwią. Chodzi o kwestie traktowania bliźniaka, bo de facto nie jest to dom jednorodzinny tylko dwurodzinny, a ma powstać na działce przeznaczonej pod zabudowę jednorodzinną. Z góry dziękuje za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 13.12.2014 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 (edytowane) 2a) budynku mieszkalnym jednorodzinnym – należy przez to rozumieć budynek wolno stojący albo budynek w zabudowie bliźniaczej, szeregowej lub gru-powej, służący zaspokajaniu potrzeb mieszkaniowych, stanowiący kon-strukcyjnie samodzielną całość, w którym dopuszcza się wydzielenie nie więcej niż dwóch lokali mieszkalnych albo jednego lokalu mieszkalnego i lokalu użytkowego o powierzchni całkowitej nieprzekraczającej 30% po-wierzchni całkowitej budynku; Prawo budowlane art. 3 ust. 2a Więc możesz. Co więcej po wybudowaniu będziesz mógł podzielić działkę co wynika z ustawy o gospodarce nieruchomościami (art. 95) Edytowane 13 Grudnia 2014 przez aglig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
felo86 18.12.2014 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 Dzięki za odpowiedźA czy orientujecie się czy jest szansa na podział działki przed dobudowaniem drugiej części tego bliźniaka?Dało by mi to większe możliwości rozbudowy drugiej części poprzez wskaźniki intensywności zabudowy i powierzchni zabudowy. Ta druga działka byłaby znacznie większa od pierwszej, na której już stoi budynek. Teoretycznie plan miejscowy ogranicza wydzielanie nowo powstałych działek budowlanych, tzn. muszą być one nie mniejsze niż odpowiednio 3,5 4 i 5 ar dla budynków szeregowych, bliźniaków i domów jednorodzinnych. Nowa działka miałaby około 3,5 ar .Z drugiej jednak strony wiem, że jest zapis który umożliwia mi wyodrębnienie działki cyt. "podział nieruchomości może nastąpić w celu wydzielenia działki budowlanej niezbędnej do korzystania z budynku mieszkalnego. Możliwość podziału zachodzi więc, jeżeli dom, ma charakter mieszkalny i jest usytuowany tak, że można wydzielić mniejszą działkę wystarczającą do korzystania z niego." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 18.12.2014 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 Dom w zabudowie blizniaczej to nie jest jeden dom dwurodzinnyy tylko dwa domy jednorodzinne.Żeby dostać pozwolenie na budowę powierzchnia działki musi być 2x większa niż na dom jednorodzinny ale ta powierzchnia powinna być okreslona w planie lub w DWZiZTNajprościej zapytać w architekturze w Gminie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts