pawel_90 13.12.2014 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Witam forumowiczów, Mieszkam w podpiwniczonym, poniemieckim domu z lat 20. Chcę przystosować jedno z pomieszczeń piwnicy, gdzie kiedyś stał hydrofor, na "letnią kuchnię" (gotowanie przetworów, obróbka mięsa). Na podłodze i ścianach (do ok. 1m) chcę ułożyć kafle. Ściany i sufit prawie całkowicie już oczyściłem ze starego tynku. Trzymał się nie zbyt dobrze, na styku z podłogą odpadał praktycznie płatami. Ściany i strop są z cegły.Jaki tynk zastosować na ściany i strop? Czy pod tynk trzeba dawać siatkę, jeśli tak to jaką. Całość prac (oprócz przyłącza wody) chcę wykonać sam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 14.12.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 W tym pomieszczeniu jest kratka wentylacyjna? Okno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_90 14.12.2014 22:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Tak, jest tam okno. Z wentylacja jest ok. Na całą piwnice przypada 8 okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 15.12.2014 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Tak, jest tam okno. Z wentylacja jest ok. Na całą piwnice przypada 8 okien. Jeżeli sam chcesz się parać z takim zadaniem, to raczej lekki tynk na bazie gipsu ROTBAND lub temu podobne wynalazki. A ładna jest ta cegła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_90 16.12.2014 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Cegła jest ładna i w dobrym stanie. Tylko jedna ścianka jest dobudowana w innym czasie z gorszych cegieł. Na początku chciałem tylko oczyścić cegly z tynku i tak zostawić. No ale nie obeszlo by się bez spoinowania bo wszystko się sypie. A czy pod taki tynk należy stosować siatkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 19.12.2014 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 A czy pod taki tynk należy stosować siatkę? Tylko w miejscach pęknięć, narożniki, lub w połączeniach różnych materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.12.2014 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 "Chcę przystosować jedno z pomieszczeń piwnicy, gdzie kiedyś stał hydrofor, na "letnią kuchnię" (gotowanie przetworów, obróbka mięsa). Na podłodze i ścianach (do ok. 1m) chcę ułożyć kafle." Wolno chcieć....To podobno wolny kraj... Sugeruję jednak postudiowanie problemu "punktu rosy" i zastanowienie się nad temperaturą ścian zakopanych w wilgotnym gruncie.Podejmujesz spore wyzwanie.Poszukaj wiedzy o fizyce zachodzących procesów, które tam chcesz uruchomić.(ogrzewanie, wentylacja itp)Zrobisz źle, to bez gotowania te kafle będą ciągle "spłakane". Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 25.01.2015 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 adam-mk ma racie poczytaj o tym ,a tak poza tym skoro to stary dom to nie lepiej odczyscic cegly i zaimpregnowac?Ja tak zrobilem mieszklna okolo 100 letnia piwnice i wyszla naprawde ciekawie,zas stare cegly wygladaj o niebo lepiej niz jakies kafle . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts