Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jak już się to skończy i mecenas pozwoli to powiem kto w pomorskim tak buduje domy z bali

mnie najbardziej urzekl na ich stronie www akapit: 'Proponuję Państwu najnowocześniejsze techniki budowlane...' czego Ty chyba nie jestes w stanie docenic : /

a serio to szczerze wspolczuje ze trafilas na takich wykonawcow (?), Twoj przypadek obok 'matkirzezbiarki' (nie moge sobie przypomniec jaki nick miala na forum Muratora, to najbardziej drastyczne budowy o jakich tu czytalem)

Twoich niedoukow budowlanych latwo znalezc w sieci, dawno powinnas podac ich nazwe otwartym tekstem, zeby innym oszczedzic gotowki, czasu i zdrowia

pozdrawiam i zycze silnej woli w walce z tymi brakorobami

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To już nie jest śmieszne i pytanie rodzi się .. czemu tak nienawistnie Ciebie potraktowali ?

bo to już jest godne do zapodania na forum tej firmy o której już i tak wiemy :)

... najnowocześniejsze techniki? - to właśnie chcę je pokazać - należy do nich też pewno butelkowo-puszkowy system dociepleń

to 'docieplenie' pewnie nie bedzie dowodem w sprawie ktory sad moglby wziac pod uwage ale moze byc ciekawa ilustracja calosci

tez ktoregos dnia jak pojechalem na budowe, znalazlem zamaskowany pod krzakiem bzu stos butelek po piwie i wodce

'grzecznie' ; ) poprosilem ekipe o opuszczenie placu, na nastepny dzien pojawil sie ojciec wlasciciela firmy z pomocnikiem i oni konczyli fundament

nie ma sie co litowac nad pijackimi ekipami bo to tylko ich rozzuchwala, takt poczytuja za slabosc, uprzejmosc za strach

pozdrawiam

jak już się to skończy i mecenas pozwoli to powiem kto w pomorskim tak buduje domy z bali , a na www reklamuje się tak " domy buduję rzec można już od pokoleń.... mój dziad i ojciec stawiali domy............. tradycja bez użycia jakichkolwiek elementów metalowych ..............piękno i natura ........." itd pierdu pierdu

czy to ci ???

http://www.ebenista.boo.pl/

Im bardziej się wczytywałam, tym większe przerażenie w moich oczach rosło :jawdrop: Człowiek stara się żyć uczciwie, pomagać innym itp. ale jak spotykają go potem takie rzeczy, to się po prostu żyć odechciewa. Jak tak można??? Tobie mogę tylko życzyć powodzenia i szybkiego rozwiązania sprawy, a szanownym wykonawcom i kierbudowi - żeby kiedyś los im się odwdzięczył i spotkało ich to samo. Nie będę używać niecenzuralnych słów, bo w moim stanie nie są wskazane.
dzięki emilus18 i wszystkim za wsparcie - walczę dopóki mogę - nie poddaję się - niech mój syn kiedyś powie - mam silną mamę

p.s. demcia - sherlock'u holmes :)

jeżeli jest to ta sama firma co podał Demcia i co robili u Ciebie .... z realizacjami z www idącymi w wiele sztuk to taką sprawę nie wiem czy nie trzeba zgłosić gdzieś do nadzoru lub prokuratury bo ten Twój dom wierze, że mógłby się realnie zawalić i nie wiem czy tam kilka osób nie spi z takimi dachami nad głową!

Miałem też niezłe przeboje z "firmą", która budowała mi dom. Tyle, że zorientowałem się po pewnym czasie i korzystając ze swoich praw wyrzuciłem ich z placu, zaraz po postawieniu ścian zewn. Wadliwe elementy trzeba było wymienić lub naprawić (co kosztowało nie mało), a dom zbudowały do końca inne - tym razem prawdziwe firmy. Jednak dzięki temu nie ma teraz obaw o bezpieczeństwo... Ostatnio dowiedziałem się, że w/w firma oszukała wiele osób i budynki, które stawiała są ruiną, ale jestem pewien, że sprawiedliwości stanie się ostatecznie zadość.

To co widzę u Ciebie to nawet nie wiem jak skomentować, ale czuję, że gdybym nie zareagował i zostawił tę pierwszą firmę krzak (siedziba w okolicach Warszawy) to miałbym podobnie :-/

Mam nadzieję, że również w Twoim przypadku wykonawca zapłaci słono za swoją "fachowość" i narażanie ludzi na niebezpieczeństwo.

Edytowane przez SebastianW
  • 1 month później...
  • 2 months później...
  • 2 weeks później...
po ponad roku od pozwu - postęp w sądzie ! wyznaczono mediatora ( nowe przepisy ) i termin pierwszej rozprawy na koniec marca - no to się będzie działo !

Właśnie przeczytałam cały wątek. Nie wiem jak to skomentować. Życzę cierpliwości i przede wszystkim dużo zdrowia dla dziecka. Dopiero czytając takie rzeczy człowiek dowiaduje się ile miał szczęścia. Bo przecież wiele z nas kobiet zajmowało się budową i żadna nie sprawdzała projektu ani nie właziła na dach żeby zerknąć jak przymocowane są dachówki. Myślę, że dom murowany łatwiej byłoby zauważyć błędy. W domu z drewna to trudniejsze chyba. Pisz na bieżąco jak się układa. Może trafisz na forum kogoś kto potrafi znaleźć szybszą drogę na rozwiązanie problemu. Była sprawa z pożarem kiedyś i dzięki nagłośnieniu na forum odszkodowanie było dużo wyższe niż początkowe. Trzymam kciuki.

• 1 month później...
  • 2 months później...

boże aż strach czytać kolejne wpisy :/ takich powinni za.... wieszać :/

życzę cierpliwości - byłaś w izbie bud.? myślę, że od razu na twoim miejscu złożyłabym skargę na kierownika budowy i zawnioskowała o odebranie uprawnień. To co oni wywinęli to jakiś ponury żart :(

• 1 month później...

współczuję, mamy podobną sytuację z wadami ukrytymi wykonawcy i kierownika budowy, ale nasze państwo istnieje tylko teoretycznie i jest "ch..., d... i kamieni kupa".

Zgłoś do okręgowej izby inżynierów budownictwa (kierownik powinien przecież być w niej zarejestrowany) szkodę do ubezpieczyciela tej izby i z OC kierownika budowy w ramach jego OC przyślą rzeczoznawcę celem sporządzenia protokołu szkody.

Ponadto wystąp do rzecznika odpowiedzialności zawodowej tej izby celem wszczęcia postępowania wyjaśniającego/dyscyplinarnego, być może zabiorą kierownikowi budowy uprawnienia.

W naszym przypadku sytuacja jest gorsza, ponieważ sprawa sądowa blokowana jest od ponad 3 lat przez personalnie odpowiedzialną za to sędzinę (wykonawca po naszej budowie od kwietnia 2007 budował jej dom od czerwca 2008, nawet mnie nie pociesza fakt, że także w 2015 roku musiała naprawiać m.in. elewację zachodnią), dlatego zgłosiłem sprawę do izby kierownika budowy; TUiR Allianz dla zachodniopomorskiej izby inżynierów w ramach OC kierownika budowy (narzuconego przez wykonawcę) oraz prokuratury o oszustwo przez wykonawcę i kierownika.

Próbuję także pociągnąć sędzinę do odpowiedzialności dyscyplinarnej poprzez Sąd Okręgowy, który najpierw na podstawie wykazanych powiązań z wykonawcą wyłączył ją od sprawy (oddaliła pozew przeciwko wykonawcy, ale przeciąga postępowanie - jest przewodniczącą WC) oraz nakazał całkowite przeprowadzenie postępowania od zera, ale skończy się chyba bezpośrednim zawiadomieniem ministra oraz dziennikarzy w stylu "Państwo w państwie".

naprawdę współczuję, zamiast cieszyć się nowym domem, trzeba ciągać się po sądach przeciwko wykonawcy. Nie odpuszczaj pod żadnym pozorem, trzeba kiedyś tą stajnię Augiasza wyczyścić.

• 2 weeks później...

w piątek 18.09.2016 odebrałem w e-mailu skan opinii biegłego po przeprowadzonych oględzinach. Nie chciał/nie mógł używać za mocnych słów, dlatego pisał bardzo ogólnikowo - ale wady ukryte zostały opisane. Zgłosiłem jeszcze kilka uwag w aneksie, który będzie dołączony do sprawy, m.in. brak ujęcia przemarzania szczytów (czysty beton dociągnięty do membrany). Jutro wysyłam dokumenty do prokuratury w Stargardzie, która prowadzi śledztwo ws popełnienia oszustwa przez wykonawcę i kierownika. Ironią jest to, że prokuratura skupiła się przede wszystkim na udziale sędzi w działaniach, zmierzających do osiągnięcia przedawnienia. Cóż, będzie się działo - bo nie odpuszczę.

Dotychczasowym pozytywnym efektem wejścia na drogę sądową o wady ukryte i wykonawcze jest to, że inne firmy budowlane zaczęły przestrzegać prawa budowlanego i dokumentacji projektowej. Podwykonawca latem 2012 roku demontując kominy z cegły „kratówki” zalanej rzadkim betonem stwierdził, że w Choszcznie wszyscy tak robią, bo jest taniej (różnica ceny cegły pełnej i „kratówki”). Od 2013 roku i złożenia przez nas pozwu, w Choszcznie i okolicach ponoć stosuje się tylko cegłę pełną lub kominy systemowe, zgodnie z prawem budowlanym. Podobnie z montażem i mocowaniem dachówek na podstawie zaleceń ich producenta, który może odmówić odszkodowania w przypadku awarii dachu. Prawidłowo wykonane fundamenty i ściany stały się rzeczywistą, a nie tylko „papierową” podstawą domu. Niestety, nasz dom został zmarnowany – jedynie dla dobra „sztuki budowlanej” sprawa zostanie do końca wyjaśniona z wszelkimi konsekwencjami.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w tym naszym "państwie istniejącym tylko teoretycznie :(

To nie szczyty przymarzają! to gorzej - to "ciepło" tak szybko ucieka, że nawet chwili nie zagości w materiale.

Stąd wrażenie, że szczyty "przymarzają"

Akurat z punktu widzenia wiązania i wytrzymałości itp.. cegła kratówka lepiej się nadaje - ale ustawodawca wie ... iż partacze mają w rzopie sprawdzanie to ..

lepiej pełna

• 2 weeks później...
wszystko co opisałeś zrobiłam : zgłoszenie do izby i do ubezpieczyciela + sprawa w sądzie - następny termin koniec października

ubezpieczyciel miga się od uznania wszystkich wad , sąd słucha świadków , izba milczy i tak to się ciągnie :(

trzymam kciuki i pozdrawiam

Nie pocieszę Cię ....ale

Wygrana w sądzie nie da kompletnie nic.

My z żoną wygraliśmy sprawe ponad 1,5 roku temu i dalej nie mamy odzyskanej ani złotówki, a wydane kupe pieniędzy na adwokata, komorników itp.

Wykonawca ma sie za to bardzo dobrze, dalej buduje domy, pozamykał konta, nic nie ma na siebie i generalnie ma wszystko w D... i dalej "buduje domy"

• 1 month później...

ciekawostka u mnie:

rzeczoznawca ubezpieczyciela sporządził protokół szkody, w którym ujęto wszystkie wady ukryte, zawinione przez wykonawcę i zalegalizowane przez kierownika budowy. Protokół wysłałem do sądu w ramach sprawy cywilnej i do prokuratury po zawiadomieniu jej o oszustwie i znacznej szkodzie w naszym majątku. W piątek otrzymałem decyzję TUiR Allianz o... odmowie wypłacenia odszkodowania, ponieważ odmówili odpowiedzialności za kierownika budowy, za którego odpowiadali w ramach OC izby inżynierów w 2007 roku!

Zaproponowali 321zł na otynkowanie kominów, wykonanych z cegły "kratówki" (niezgodnie z prawem budowlanym i dokumentacją projektową). Całą resztą wad ukrytych "obciążyli" wykonawcę, który jak w powyższym poście:

majątek przepisał na żonę; sam nic nie ma; dalej świadczy usługi budowlane; osłania go działająca dobrowolnie lub pod przymusem sędzia SR (budował jej dom rok po naszej budowie), aby nie poniósł odpowiedzialności karnej za oszustwo.

Ironicznie napisałem do sądu na kolejne wezwanie o usunięcie braków formalnych, aby sędzia oraz wykonawca zapoznali się z protokołem szkody, ponieważ TAKIE same błędy zostały popełnione w ICH domach. Wykonawca siłami swojej ekipy budowlanej w trakcie naszej budowy zaczął realizować kolejne 3 budowy, w tym dom dla siebie i dwa na sprzedaż (wiosna 2007), a w czerwcu 2008 budowę domu dla sędzi. Gdy po kolejnym zalaniu poddasza po kilkuletnich nieudanych próbach naprawy, które umożliwiłem wykonawcy z racji układów znajomościowych, złożyłem sprawę do sądu w 2013 roku, sędzia odrzuciła pozew pomimo m.in. opinii biegłego sądowego.

W ramach przeprowadzonego "śledztwa" uzyskałem wtedy informacje o zobowiązaniach finansowych sędzi wobec wykonawcy NASZYCH domów (przeinwestowała); do tego ujawniły się inne "kwiatki", świadczące o oszustwie na naszą szkodę. Sąd Okręgowy w Szczecinie wyłączył ją od sprawy, nakazał całkowite i od nowa przeprowadzenie, a sędzia dalej blokuje przeprowadzenie procesu.

Izba Inżynierów umyła ręce i kierownik budowy nie straci uprawnień - bo JUŻ nie opłaca składek członkowskich; ubezpieczyciel nie wypłaci odszkodowania pomimo stwierdzonych w protokole wad ukrytych, świadomie zawinionych przez wykonawcę i kierownika.

Przyjdzie samemu się zająć nagłośnieniem w mediach układu mafijnego, ponieważ m.in. świadkowie, których powoływałem (firmy naprawcze, przysyłane przez wykonawcę do usuwania awarii), odmawiają składania zeznań, bo nie chcą stracić przetargów miejskich, za które w urzędzie odpowiada ...żona wykonawcy. Będzie zadyma na całego... Pozdrawiam

• 2 months później...