klaudiusz_x 14.12.2014 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 (edytowane) Muszę wykonać mur oporowy.W piwnicy mam garaż który wychodzi prawie całkiem w ziemi.Muszę wykonać mur oporowy do zjazdu. Jak go prawidłowo wykonać?Według projektu jest zakotwiczony bezpośrednio do ściany piwnicy, z jednej strony do zewnętrznej, drugi (niższy, 1,5m) do wewnętrznej nośniej poprzez szpilki.Pomiędzy murem domu a murem oporowym brak izolacji (według projektu). Z czego wykonać ten mur, jak zapewnić jego stabilność?Fundament Ma być wykonany na 1,1 metra, ma zejść około70 cm poniżej ław domu.W obrysie muru oporowego, tz w miejscach gdzie ma schodzić pod ławy domu, ławy są wylane na 80cm chudego betonu (B15)). Według projektu.Wymiary podaję z pamięci. Mogę wrzucić projekt.W sumie nie wiem, robić jak w projekcie, czy można inaczej?Mur ma być betonowy, czy można go zamienić na robiony z bloczków betonowych?No i jak z kotwieniem do ścian domu. Nie chcę łączyć go bezpośrednio z murem bez izolacji. Edytowane 14 Grudnia 2014 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.12.2014 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Mur oporowy o wysokości 2 to kawał konstrukcji. To mało że się robi z betonu to solidnie się zbroi takie elementy. Kotwienie do budynku bez sensu. Wykonanie z bloczków mało trwałe. Tego typu konstrukcje mają najczęściej kształt w przekroju zbliżony do litery L , lub odwrócone T _I___ - o nierównych ramionach. Na nodze elki lub na dłuższym ramieniu T nasypuje się grunt który utrzymuje w stabilnej pozycji ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 15.12.2014 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Generalnie to chciałem właśnie zrobić około półtorej metra wypustu w 1/3 odległości od domu.Błoczki także chciałem wymurować pomiędzy zbrojonymi słupami co około 1 metr.Ten drugi mniejszy, chyba wystarczy bez takiego wypustu?Piwnica już jest ocieplona.Posadowienie metr poniżej podjazdu zostawię. Jak to zaizolować od strony nasypu?Dawać dodatkowo jakiś drenaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.12.2014 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 IMO drenaż dobra rzecz, ale lity beton zbrojony jak Kolega wyżej pisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.12.2014 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Generalnie to chciałem właśnie zrobić około półtorej metra wypustu w 1/3 odległości od domu. Ni pierona nie łapie opisu. Może wrzuć szkic co chcesz zrobić, zwymiaruj, można wtedy to na szybko policzyć doradzić a tak gadamy nie wiadomo o czym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 16.12.2014 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 (edytowane) y 1. Zdjęcie z długości muru oporowego i przekroju ław domu od strony wjazdu 2. przekrój ławy na łączeniu z murem oporowym 3. przekruj muru oporowego według projektu Lawa i chudziak pod ławą wykonany jest zgodnie z projektem. Wcześniej pisałem o innych głębokościach posadowienia. Pisałem z pamięci. Teraz przedstawiam projekt, wszystko jest zgodne z nim. Pozostało wykonanie samego muru. W projekcie jest uwzględniona 3 strefa, mieszkam w 2. Mur będzie mieć 2 metry nad poziomem kostki lub 2,2, nie więcej. Wszystko wyjdzie w trakcie równania działki w przyszłym roku. Drugi murek będzie miec około 1,5 do 1,8m (z lewej strony). Dom stoi na zboczu górki. Wyżej jest od strony wyższego murku. Jakby coś, odpowiem na pytania Pozostaje kwestia stref przemarzania. Według projektu, będzie przemarzać na ławach stykających się z murem oporowym. Chudziak jest do ścian nośnych. Niestety przemarzanie może wystąpić wgłąb, dalej aniżeli chudziak. Trzeba to w jakiś sposób ograniczyć. Mogę dorobić opaski z xps-a. Tylko jak je poprowadzić? Ponadto zostaje kwestia samego połączenia zjazdu z ławą we wjeździe do piwnicy. Kolejny problem. W projekcie jest iż mur oporowy ma być połączony ze ścianami nośnymi szpilkami fi12mm co 200mm. Proszę o rady Edytowane 16 Grudnia 2014 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 16.12.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Pozostaje kwestia stref przemarzania. a może by tak zabezpieczyć grunt przed ucieczką z niego ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 16.12.2014 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 a może by tak zabezpieczyć grunt przed ucieczką z niego ciepła. Tam jest piwnica z 10cm na ścianach.Piwnica ma zostać bez ogrzewania. W sumie nie chciałem dawać więcej z tego względu, iż mam mieć szkody górnicze. Wszystko dostanie w łeb. Stąd ograniczenie izolacji. Szkody mają być, kopalnie nie dopłaca ani grosza. Więc nie mam zabezpieczenia. Po drugie, mam schody żelbetowe z piwnicy na parter bez przekładki z izolatora. Sama klatka schodowa zostanie zaizolowana 12cm grafitowego. Teamt dotyczy zjazdu do piwnicy + izolacji na styku. Otwór bramy garażowej jest obecnie na 2,1m wysokości. Tu takżemam wyzwanie. Za nisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 16.12.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Teamt dotyczy zjazdu do piwnicy + izolacji na styku. Otwór bramy garażowej jest obecnie na 2,1m wysokości. Tu takżemam wyzwanie. Za nisko. nie wiem na jakim etapie jesteś teraz, jak ten "trup" da się wypudrować niczym tawarisz lenin .. to działajmy i knujmy, lepsze to niż wchodzenie w sporki gdzieś w jakiś działach... o paleniach śmieciuchami.. Cóż aby nie kopać jam głębokich wypada dać opaski przeciw wysadzinowe, grunt nie potrzebuje dużo, dla niego 5cm/10cm max to jest już gwarancja że nie będzie chciał przymarznąć. Inaczej musisz kopać głęboko, ponieważ przynajmniej te 1,2m trzeba schować pod poziom podjazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 16.12.2014 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 To jest mur oporowy. Mur ma zatrzymać 2 metry ziemi które pre z góry. Można zrobić coś na wzór płyty, ale to jest pare ładnych metrów.Ponadto trzeba oba mury spiąć jakąś "rozpórką", by nie zbliżyły (ześlizgły) się postawione na jakieś izolacji.Można dać dodatkowe ławy, tak jak wspominał jajmar.Jeśli będzie za płytko, trzeba dać "belki" pomiędzy murami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GoksaP 17.12.2014 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 1. Czy dom już stoi, czy dopiero się bierzesz za budowę i chcesz wykonać mur? 2. Co to za konstruktor wymiaruje elementy murowe/żelbetowe w milimetrach? 3. Czy z lewej strony wjazdu (pierwsze zdjęcie) też przewidujesz mur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 17.12.2014 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 (edytowane) Dom jest wybudowany. Wynika to z opisu, jak i mojego podpisu.Projekt ma odległości szpilek w milimetrach.Dom stoi na zboczu górki.Z jednej strony będzie od 2m do 2,2m, z drugiej strony około półtorej metra.Większa wysokość będzie z prawej strony, czyli od ściany zewnętrznej.Reszta wykonana zgodnie z projektem, czyli według zamieszczonych zdjęć projektu.Wjazd jeszcze nie jest wykopany. Czekam do przyszłego roku. W tej chwili od strony drogi nie widać drzwi garażowych. Tak nisko jest zjazd. Piwnicę obecnie mam 2,25m wysokości. Po wylewkach będzie około 2,17m. Edytowane 17 Grudnia 2014 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 17.12.2014 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 Mur robisz jako literę L dół L idzie w kierunku gruntu, ten grunt dociska to L.. a od przodu tego L dajesz izolację nawet na L.. pytanie tylko co wyjdzie taniej, drzeć jamę na 1,2 m pod ławę czy dawać izolację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GoksaP 17.12.2014 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 Czemu nie zrobisz płyty na gruncie + ściany do określonej wysokości? Wszystko w monolicie, ścianki 25cm, płytka też, #10 co 15cm pionowo powinno wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 17.12.2014 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 Przy L musiałbym zrobić opaskę od srony zjazdu.Znowu płyta, trzeba by to przeliczyć.Z drugiej strony, co wyjzie najtaniej?Kombinowałem nad rozwiązaniem pośrednim.Płyta przy chałupie, dalej standardowa L-ka bez opaski i styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atelega 17.12.2014 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 czytam i nie rozumim w czym tutaj problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts