adamzzz 14.12.2014 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Witam. Na wiosnę przed budową domu wykonałem dz spiralne z rury 40 . 5 pętli po 150 mb rury zakopanej na głębokości 150-200 cm niestety w piachu. Rozdzielacz bedzie w garażu i z tamtąd rura 50 do kotłowni. Pompa bedzie prawdopodobnie 9 kw. Z mojej nieuwagi i pośpiechu nietrwale zaznaczyłem które rury to zasilanie a ktore powrót, mam tylko pospinane w pary. Czy duże znaczenie ma przy spiralnym sposób podlaczenia zasilanie/powrót?Jesli tak to pozostanie mi tylko zrobienie odwiertów bo nie ma szans znaleść tego co potrzebuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 14.12.2014 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 adamzzzTrudno, stało się. Ale (moim zdaniem) to nie powód, aby rezygnować z już wykonanego kolektora spiralnego.Jeśli od końcówek rur do początku spirali nie ma jakichś ostrych zakrętów to może da się te końce zidentyfikować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamzzz 14.12.2014 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Ciężko bedzie. Dobiegowe rury maja po 10-15 m. Moze dało by sie wsadzić cos w rurę np 30 m i potem zlokalizować gdzie sie znajduje. Tylko czym???Tylko wogole czy trzeba sie tym martwić? Czy ma znaczenie która to zasilanie a która powrót? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 14.12.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 adamzzzMożna użyć żmijki z włókna szklanego. Stosowano je np. w telekomunikacji do przeciągania kabli pomiędzy studzienkami.Po dojściu do spirali pojawi się opór, w odcinku prostym oporu nie będzie. Jak zobaczysz gdzieś łącznościowców to pogadaj z nimi. Może który podjedzie do Ciebie ze żmijką.Obecnie zapewne są dostępne przeróżne typy żmijek, z różnych materiałów i o różnej giętkości. Nie potrafię powiedzieć w jakim stopniu będzie zauważalny odwrotny (niż zalecany) kierunek przepływu np. przy ujemnych temperaturach glikolu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 14.12.2014 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 nietrwale zaznaczyłem które rury to zasilanie a ktore powrót, mam tylko pospinane w pary. Czy duże znaczenie ma przy spiralnym sposób podlaczenia zasilanie/powrót? Spróbuj jeszcze jakoś rozpoznać odpowiednie rury, a jak się nie uda to trudno. Korzystaj z tego co masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts