Aleksandra23 14.12.2014 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Witam, myślę o przebudowie pierwszego piętra mojego domu. Nie mam zbytnio pomysłu na przebudowanie tego domu, zwłaszcza, że na razie nie ma możliwości na ruszanie strychu, który znajduje się na tym samym poziomie co mieszkanie bo po prostu nie mam dostatecznych funduszy na to. Moim jedynym pomysłem jest powiększenie pokoju nr 3 tak o ok 1,5 - 2 metrów w stronę pokoju nr 1 oraz otworzenie kuchni w stronę pokoju nr 3. Tak aby powstało takie duże pomieszczenie kuchnia + salon + jadalnie. Ale dużym minusem jest to, że ściana miedzy pokojami to ściana nośna (jest na obrazku zaznaczona inaczej). Moje pierwsze pytanie brzmi tak czy można ruszyć właściwie 4 metry tej ściany? Chciała bym ją przesunąć o 1,5 - 2 metry. A, że myślę, że niestety nie to czy można rozwiązać to w inny sposób? Napiszę od razu, że kolumny na środku pokoju odpadają bo niestety zabierają za dużo miejsca i zrobi się to w moim odczuciu bezsensowne. Nad "nami" nie ma już nic więcej tzn. dach jest prosty, a ściany są z cegieł. Oczywiście miłe będą jakie kol wiek inne pomysły na przebudowę tego piętra ale proszę pamiętać, że nie należymy z narzeczonym do bogatych osób i co będzie można to będziemy robić sami Zależało by mi na tym aby mieć właśnie otwarta kuchnię z salonem i jadalnią. Pewnie w tym zapytaniu brakuje dużo informacji, ale że nie bardzo znam się na tym więc liczę na to, że ktoś powie mi o co mam uzupełnić te pytanie Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 14.12.2014 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Aleksandra23- proponuje zwrócić się do Projektanta, który opracuje PROJEKT PRZEBUDOWY WNĘTRZA z uwzględnieniem opisanych wytycznych projektowych.Projekt składa się ( standardowo ) z - Inwentaryzacji stanu istniejącego - Ekspertyzy technicznej - Projeku Budowlanego, w tym wg wytycznych : ingerencji w elementy nośne budynku ( ściany, dach, przebicia, wzmocnienia, .... itd ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra23 15.12.2014 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Raczej nie będzie mnie stać na żadnego projektanta, układ domu jako tako mi nie przeszkadza tylko chciała bym tą otwartą kuchnię. Dlatego interesuje mnie przede wszystkim informacja, czy jest w ogóle możliwość ruszenie odcinka ściany nośnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 15.12.2014 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 No to mam złą wiadomość: bez projektanta się nie obejdzie. Bo najpierw musi na miejscu określić czy ta ściana coś niesie. Na forum nie da się na to pytanie odpowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra23 15.12.2014 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Myślałam, że wystarczy informacja, że ta ściana jest ścianą nośną. I ktoś będzie potrafił mi "powiedzieć" czy istnieje możliwość usunięcia tego odcinka. No to może skorzystam z możliwości i zapytam czy ktoś wie ile taki projektant kosztuje? I czy jak np. projektant uzna, że można ten odcinek wyburzyć to trzeba jeszcze dodatkowo starać się o jakieś zezwolenie czy coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 15.12.2014 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Jeśli wyżej jest tylko dach, to na tej ścianie pewnie się on opiera. W dzisiejszych czasach można zrobić wszystko, ale nie zawsze się to opłaca.Czy będzie potrzebne pozwolenie zależy co tam wypatrzy i co zaproponuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 16.12.2014 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 ... czy istnieje możliwość usunięcia tego odcinka- prwdopodobnie tak, natomiast w jaki sposób to zrobić ? - wynika z obliczeń konstrukcyjnych zawartych w Projekcie !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra23 16.12.2014 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 To niestety bez projektanta się nie obejdzie. Dziękuje wszystkim za udzielenie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra23 25.12.2014 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 A czy można wyburzyć ścianę, która nie jest nośna? Mam na myśli tą pomiędzy pokojem nr 3 a kuchnią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 26.12.2014 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 A czy można wyburzyć ścianę, która nie jest nośna?- można, natomiast ja w starszych budynkach ( do przebudowy ) spotykam ściany działowe, które również mogą pełnić funkcje konstrukcyjne, jako " przewiązanie " budynku poprzeczne lub podłużne pomiedzy ścianami nośnymi zewnętrznymi lub zewnętrzną, a ścianą wewnętrzną nośną. Wszystko zależy od istniejących rozwiazań projektowych, zastosowanych materiałów, ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts