marek25aa2 14.12.2014 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 WItam! Zastanawiam sie od dłuższego czasu nad wentylacja mechaniczna taka bardzo prostą, mam w domu w zaznaczonych miejscach kratki wentylacyjne i chciałem zrobic ( i tu teraz nie wiem ) czy dopływ świeżego powietrza a kratkami bedzie ono uciekac na zewnarz czy odwrotnie. Nad ta czescia mam strych i tam chciałem dac poprostu rury z wentylatorem i sterowanym, filtrem i wyjsciem na zewnatrz, w pokojach były by anemostaty.Podpowiedzcie wogóle czy warto, dodam ze kratki wentylacyjne maja standardowe wielkości. W domu mieszkają 4 osoby.Schemat w załączniku Pomoże ktoś ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.12.2014 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 O samym procesie wentylacji wiesz już wszystko?Tu może zacznij:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?114044-O-wentylacji-co-i-po-co-wzd%C5%82u%C5%BC-i-w-poprzek! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek25aa2 14.12.2014 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Wszystkiego napewno nie wiem i dlatego pytam czy takie cos ma wogole sens ps dzieki za linka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek25aa2 14.12.2014 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 w moim przypadku wychodzi mi ze potrzebuje 150m3 powietrza / h . 3 x pokoj po 35m3/h , lazienka 50 m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 14.12.2014 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Moim zdaniem, przy takiej kubaturze jest to przerost formy...Grawitacyjna nie działa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek25aa2 14.12.2014 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Dom jest w budowie a w zasadzie w trakcie wykanczania i obawiam sie ze grawitacyjna moze nie zdac egzaminu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.12.2014 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 ZDA!!!(dobrze zrobiona)Ale czy Cię na nią stać?Jest "gorsza" od mechanicznej, nie oszczędna, niesterowalna...NIEDOSKONAŁA. Poszukaj wiedzy i rób mechaniczną."tymi ręcami" bo nie trudne jak się wie co się buduje. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm.yarec 19.12.2014 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Witam, odnośnie Przedmówcy: w łazience i kuchni zaleca się wentylację wymuszoną (elektro.-went.) do pozostałych pomieszczeń wystarczy grawitacyjna, przy nie dobrach wymiany gazowej można zainstalować (na kominie) wirnik "turbo-went) z marketu budowlanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.12.2014 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Dopisz jeszcze JAK DUŻE DZIURY W OKNACH trzeba zrobić, aby TAKA wentylacja chodziła dobrze i żeby z kratek nie zaciągało...No, bo zapomniałeś tego dodać! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafostry 19.12.2014 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 (edytowane) Witam, odnośnie Przedmówcy: w łazience i kuchni zaleca się wentylację wymuszoną (elektro.-went.) do pozostałych pomieszczeń wystarczy grawitacyjna, przy nie dobrach wymiany gazowej można zainstalować (na kominie) wirnik "turbo-went) z marketu budowlanego. Wstawiają wentylator nie robisz przypadkiem wentylacji mechanicznej? Wydaje mi się, że nie wolno łączyć wentylacji grawitacyjnej z mechaniczną, bo wtedy masz dużą szanse, że pozostałymi kanałami wywiewnymi zaciągniesz powietrze do domu. Edytowane 19 Grudnia 2014 przez rafostry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm.yarec 09.07.2015 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 Witam - "odkopując temat" - dla rafostry : wentelacja mech. (z cytatu) działa okresowo, po to są okna uchylne żeby zapewnić wystarczający napływ powietrza a otwory w ramiakach okiennych zapewniają jedynie napływ powietrza dla went. grawitacyjnej.dla adam_mk : o ile pytanie do mnie to - plastik daje spore możliwości nawiercenia dodatkowych otworów (w obrębie ruchomej klapki zaślepiającej otwory), dla Wszystkich : w związku z takimi dylematami w poście #8 zasugerowałem samo-napędzający się "turbo-went" , nie pobiera energii el. , nie hałasuje w mieszkaniu a poprawia nawet samoistną wymianę powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts