Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja mechaniczna

marek25aa2

Recommended Posts

WItam!

Zastanawiam sie od dłuższego czasu nad wentylacja mechaniczna taka bardzo prostą, mam w domu w zaznaczonych miejscach kratki wentylacyjne i chciałem zrobic ( i tu teraz nie wiem ) czy dopływ świeżego powietrza a kratkami bedzie ono uciekac na zewnarz czy odwrotnie. Nad ta czescia mam strych i tam chciałem dac poprostu rury z wentylatorem i sterowanym, filtrem i wyjsciem na zewnatrz, w pokojach były by anemostaty.Podpowiedzcie wogóle czy warto, dodam ze kratki wentylacyjne maja standardowe wielkości. W domu mieszkają 4 osoby.Schemat w załączniku

Pomoże ktoś ??

plandomu pietro.jpg

ZDA!!!

(dobrze zrobiona)

Ale czy Cię na nią stać?

Jest "gorsza" od mechanicznej, nie oszczędna, niesterowalna...

NIEDOSKONAŁA.

Poszukaj wiedzy i rób mechaniczną.

"tymi ręcami" bo nie trudne jak się wie co się buduje.

Adam M.

Witam, odnośnie Przedmówcy: w łazience i kuchni zaleca się wentylację wymuszoną (elektro.-went.) do pozostałych pomieszczeń wystarczy grawitacyjna, przy nie dobrach wymiany gazowej można zainstalować (na kominie) wirnik "turbo-went) z marketu budowlanego.

Wstawiają wentylator nie robisz przypadkiem wentylacji mechanicznej? :D

Wydaje mi się, że nie wolno łączyć wentylacji grawitacyjnej z mechaniczną, bo wtedy masz dużą szanse, że pozostałymi kanałami wywiewnymi zaciągniesz powietrze do domu.

Edytowane przez rafostry

• 6 months później...

Witam - "odkopując temat" -

dla rafostry : wentelacja mech. (z cytatu) działa okresowo, po to są okna uchylne żeby zapewnić wystarczający napływ powietrza a otwory w ramiakach okiennych zapewniają jedynie napływ powietrza dla went. grawitacyjnej.

dla adam_mk : o ile pytanie do mnie to - plastik daje spore możliwości nawiercenia dodatkowych otworów (w obrębie ruchomej klapki zaślepiającej otwory),

dla Wszystkich : w związku z takimi dylematami w poście #8 zasugerowałem samo-napędzający się "turbo-went" , nie pobiera energii el. , nie hałasuje w mieszkaniu a poprawia nawet samoistną wymianę powietrza.