Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki parapet?Drewniany? Gdzie zamawiać?

gosiasad

Recommended Posts

Witam

Od dłuższego czasu moją głowę zajmuje temat parapetów.

Drewniane czy marmurowe/granitowe?

Oglądając wnętrza skłaniam się do drewnianych, nadają klimat.

Czy mogę prosić o polecenie firmy/sklepu/stolarni gdzie najlepiej zamówić drewniane parapety.

W moim logistycznym zasięgu jest Warszawa i okolice:)

drewniane - po prostu u stolarza - zamówisz dokładne na wymiar (stolarz zmierzy) wybierzesz rodzaj drewna, kolor, połysk, wzór ..... zrób rekonesans po dosiężnej Ci okolicy.

J amam drewniane moim zdaniem są cudne:yes: u miejscowego stolarza, który także robił mi schody

Witaj,

pomiń stolarza, to nie jest trudne... (zresztą stolarze w tych czasach pracują na laminatach i MDF'ie lakierowanym :/ a nie na litym drewnie, no chyba że schodziarz jak u koleżanki ave! ;) , więc i cenę Ci zaraz krzykną jak za złoto ;) )

Wybierz wstępnie gatunek drewna (co masz na podłodze i z czego masz okna?) ,powiedz jaka Ci się podoba grubość i co najważniejsze jaka kolorystyka... tu masz link gdzie jest dużo ładnie pokazanych materiałów http://www.sklep.drewpark.pl/pl/19-blaty-i-polki (btw mam nadzieję że mnie adminy za te linki pomocne nie usuną ;)) ...

następnie zamawiasz parapety już przycięte na wymiar i montujesz je sama na FIX ALL'a (klej montażowy) ładnie uszczelniasz akrylem, i tyle :)

Ja mam dębowe olejowane i są super :)

Płaciłam 200 zł za parapet.

Wrzucam fotki parapetu z kuchni (jeszcze nie obrobiony do końca, ale mniej więcej widać, jak to wygląda.

Póki co parapety sprawują się świetnie, mam nadzieję, że przetrwają u nas długo. Liczę na to, że drewno będzie się pięknie starzało razem z naszą rodzinką :)

parapet2.jpg

paraepet kuchnia.jpg

Edytowane przez yecath

Dziękuję za odpowiedzi/podpowiedzi:)

Okna mam złoty dąb, podłoga będzie częściowo drewniana, częściowo gres.

Niestety brak u mnie w najbliższej okolicy stolarza oraz punktu z parapetami dlatego prosiłam o namiary gdzie je kupić.

Oczywiście sugestie i przemyślenia nadal mile widziane

Pozdrawiam serdecznie

Yecath - parapety śliczne:yes:

, moje są lakierowane na jakiś półmat a kolorystycznie dostosowane do okien i jeszcze z fazką - czy jak to się nazywa grubość ok 4

Jesli chodzi o lite ... powinno być klejone - u Ciebie też jest - widać "zwrot" wzoru. Deska całkowicie krojona mogłaby się łatwo wypaczyć.

Cenowo też nie były drogie a pare lat już minęło. Obsadzali je... już nie pamietam ... przy tynkowaniu wewnętrznym???

Gatunku drewna nie pamietam - na pewno nie dąb, schody mam jesionowe.. a parapety chyba - sosnowe:confused: -

Co prawda na jednym dopatrzyłam się sladów po kocich pazurkach (ulubione okno kota :cool: ) ale do rozpaczy mnie to nie doprowadza

PS zauważyłam odpowiedź - poszukaj w ogłoszeniach (jeśli znajdę telefon do "mojego" stolarza - to Ci podam (na płn od Wa-wy)

gosiasad w takim razie parapet najlepiej jak dobierzesz do koloru okna i wykonasz go z tego samego gatunku drewna, czyli dębiny (materiał trwały i ładny :) )

tak jak ave! słusznie podpowiada trzeba kupić klejony, żeby pod wpływem zmian wilgotności nie powyginał się i nie popękał (w sprzedaży są praktycznie tylko klejone, chyba że bezpośrednio kupujesz w tartaku surową dechę)

Jeżeli chodzi o kształt i wzór to możesz spokojnie posiłkować się tym co podesłała yecath (ładny klasyczny parapet bez zbędnych udziwnień)

Zrób tak, będąc na zakupach poproś w sklepie o karton (teraz trochę zajęć plastycznych będziemy robić szablon na parapety ;) ) W domu, wytnij karton przykładają go do wnęki okiennej (to wyeliminuje jakiekolwiek błędy) Pamiętaj że blat powinien wystawać ok. 3 cm i wywijać się na ściany ... patrz zdjęcia yecath.

Co do koloru...hmmm. to wydaje mi się że Twoje okna są pokryte tylko bezbarwnym lakierem, dębina po tym zabiegu wygląda na złotą, ... poproś w miejscu gdzie zamawiałaś okna o próbkę tego złotego dębu, lub zapytaj się wręcz o to czy jest nadany jakiś kolor lub czy drewno pokryte jest jedynie lakierem/bezbarwnym impregnatem.....a jeżeli już takie okna zastałaś to będziemy myśleć dalej, mam kilka próbek ...

W jakich częściach mazowsza się poruszasz?

ave! ...to może być sosna skoro kocurek zostawił ślady pazurów, co prawda koty uwielbiają ostrzyć swoje szponki na drewnie ale z dębiną polakierowaną tak już łatwo by sobie nie poradził :) na ubytki dobre są szpachle i kity do drewna jest tego sporo chociażby w marketach budowlanych)

W jakich częściach mazowsza się poruszasz?

nie zauważyłem że podałaś kod pocztowy :) ... w takim razie najbliżej mogę Ci zaproponować człowieka, który sprzedaje takie gotowe produkty z drewna (blaty, parapety, podłogi, trepy, noski, podstopnie, tralki i inne na schody i inne stolarskie wyroby) i mieści się w markach

mogę Ci podesłać też namiary na sklep z takimi wyrobami przy trasie toruńskiej

Pozdrawiam

• 1 year później...

Ja nie polecam parapetów drewnianych. Głównie jeśli chodzi o kuchnię. Miałem taki i jest to materiał mało praktyczny. Osobiście polecałbym marmur. Ale to też nie wszędzie, gdyż np. w domu czy w wielkopowierzchniowej kuchni taka inwestycja się opłaca.

Co do wykonawcy, to w pierwszej kolejności poszukaj w warsztatach kamieniarskich, takich jak z tej oferty http://dobrykamieniarz.pl/uslugi/parapety/parapety-marmurowe/ . Nie warto kupować tak zwanych 'gotowców'. Odradzam też sieciówki, gdzie zazwyczaj towar jest tańszy, ale za to słabszej jakości.

Alternatywą dla parapetu marmurowego może być granit lub tańszy konglomerat.

Edytowane przez tamud