marnon 14.12.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Mam dom w stanie SSZ na wiosnę rozpoczynam kolejne prace w tym wybór ogrzewania... mimo sporej liczby postów przeczytanych dalej mam zamęt w głowie czym ogrzewać dom + cwu Mój dom to : pustak żużlobeton 29cm + 15cm styropianu grafitowego, pow użytkowa 148m2 , wszędzie planuję podłogówkę, dom z poddaszem użytkowym bez piwnic, na parterze 10cm styropianu na górze 5cm, dach wełna 15między krokwiami + nie wiem ile jeszcze na to dam, okna trójszybowe ... kominek zwykły w salonie do palenia rekreacyjnego, kotłownia z kominem schiedla pod kocioł na paliwo stałe... opcja 1 Kocioł na paliwo stałe : na pellet - koszt zakupu kotła ok 15tyś zł ( sporo) do tego tona dobrego pelletu olimp lub lawa ok 900zł/tone opcja 2 gaz ziemny : w działce mam nitkę mogę się wpiąć i ogrzewać gazem , dobry piec kondensacyjny , powinno wyjść porównywalnie do pelletu , duża sprawność kotła, na plus że mogę również wtedy kuchenkę zrobić na gaz... tylko boję się że jak przymrozi to mnie rachunki zjedzą opcja 3 ekogroszek : najtaniej , koszt ekogroszku 550zł/tonę u mnie luzem średniej jakości... większość sąsiadów ma ekogroszek , ale wydaje mi się że taki kocioł jest za mocny na taką powierzchnię i podłogówkę która lubi niską temperaturę... do tego nie jestem zwolennikiem węgla, ale nie jest mi straszne czyszczenie , teraz mieszkam w starym domu z tzw "śmieciuchem" i nie ma dla mnie problemu czyścić taki piec itp. Gdyby nie cena wybrałbym pellet, gaz wydaje się optymalny, ale boję się że będę sporo płacił, ad2 szwagier ma gaz + podłogówkę + zasobnik na cwu i tłumaczył mi że musi mieć min 60st na cwu bo wtedy się jakieś tam bakterie nie robią itp i tak musi być czy to prawda? wszystkim zwolennikom pomp ciepła dziękuję póki co nie przekonuje mnie to dwa zastanowiłbym się nad tym jakbym był na etapie projektowania domu, teraz mam kotłownię i komin , obok mam budynek spory gospodarczy więc nie ma problemu na składowanie opału w razie czego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 14.12.2014 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Paliwo stałe + bufor ma sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 14.12.2014 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 a jaki kocioł na pellet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnon 15.12.2014 05:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 co do pelletu : piec Red Compact lub EcoGreń eg-pellet mam dalej kilka pytań:- czy dobry kocioł kondensacyjny będzie tańszy od takiego na pellet? - jaki jest koszt przyłącza gazu do domu - do kotłowni mam niecałe 20 m od nitki gazu- koszt instalacji będzie porównywalny ? paliwo stałe vs. gaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 15.12.2014 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 a znasz taką firmę http://www.mora.com.pl/index.php/kotly-na-pelet.html w zakladce pliki do pobrania jest cennik, niby wychodzi drożej ale jak policzysz 20 procent rabatu to bedzie podobnie do tego co podałeś a będzie mały silosik ze ślimakiemkotły gazowe kondensacyjne dobrej firmy to jakieś 4 tys. za podstawowe modelekocioł gazowy wygodniejszy ale pelet ma tą przewagę na ekogroszkiem ze sie sam rozpala w palniku wiec nie ma kiszenia w podtrzymaniu bo po porostu zgaśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 15.12.2014 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 gdybym miał do wyboru gaz albo pellet, to wziałbym gaz - bo nie sądzę żeby te 20m przyłącza kosztowała tyle co różnica w cenie kotłów (4-5tys kondenssat vs 15tys kocioł na pellet)złóż wniosek o warunki techniczne przyłącza i tam będzie cena przyłączakoszt instalacji praktycznie identyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnon 15.12.2014 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 (edytowane) znajomy ma praktycznie taki sam dom i pali ekogroszkiem tyle że obok jeszcze ogrzewa osobny budynek biurowy i wychodzi mu ok 3,5t eko na rok z cwu... nie jestem zwolennikiem ekogroszku, do tego zniechęcają mnie problemy z piecami opisywane na forum , trzeba odpowiednio piec ustawić, nadmuchy , gnicie blachy po 3 latach itd... do tego zwykle te kotły są za mocne na zapotrzebowanie więc przy 100% podłogówce raczej nie ma sensu chyba że z buforem. Pellet pewnie też nie jest idealny ale w porównaniu z ekogr jest przynajmniej czysty i nie grozi mu zakaz palenia jak to może być z węglem. 1) czy piec na paliwo stałe powinien pracować cały rok na automacie jeśli latem tylko ogrzewa CWU? zaszkodzi mu to czy jest wskazane? 2) czy piec gazowy kondensacyjny powinien mieć tzw. "mieszacz" i "sprzęgło"? do czego służy "sprzęgło" ?3) jakiej wielkości zbiornik wybrać na CWU przy dwójce dorosłych i dwóch dzieciach 5-6lat ? Przy robieniu projektu przyłącza wody i kanalizacji chciałem od razu zrobić projekt przyłącza gazu , projektant ( pracownik również gazowni) powiedział mi że takie rzeczy robi się na pół roku przed rozpoczęciem ogrzewania ... dodam że jesteśmy osobami lubiącymi temperaturę w domu ok 21-22st, jedynie w garażu planuję kaloryfer no i drabinki w łazienkach reszta podłogówka. Edytowane 15 Grudnia 2014 przez marnon uzupełnienie treści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.12.2014 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Gdybym miał do wyboru syfiasty ekogroszek czy trochę czystszy pellet czy gaz bez zastanowienia wybrałbym prąd Ale jakbym sobie nie zdawał sprawy,że prąd jest tani to wybrałbym gaz ziemny. A rachunki za ogrzewanie zależą od tego ile energii musimy dostarczyć do domu i np.w domu 140m2 ogrzewanym gazem ziemnym te rachunki mogą wynieść ok.1500zl za sezon grzewczy,wystarczy zejść z zapotrzebowaniem do 40kWh/m2/rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnon 15.12.2014 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Gdybym miał do wyboru syfiasty ekogroszek czy trochę czystszy pellet czy gaz bez zastanowienia wybrałbym prąd Ale jakbym sobie nie zdawał sprawy,że prąd jest tani to wybrałbym gaz ziemny. A rachunki za ogrzewanie zależą od tego ile energii musimy dostarczyć do domu i np.w domu 140m2 ogrzewanym gazem ziemnym te rachunki mogą wynieść ok.1500zl za sezon grzewczy,wystarczy zejść z zapotrzebowaniem do 40kWh/m2/rok. wiem że jesteś zwolennikiem pompy i powiem szczerze gdybym był bardziej świadomy tej budowy to bym taką ewentualność rozważył, teraz żałuję że budowałem komin , duży z otworami wentylacyjnymi i kanałem do pieca na paliwo stałe, do tego wykończenie pełną klinkierą ... gdybym wiedział... ale cóż stoi już to nie ma co gdybać. Szczerze będę zadowolony jeśli na rok moje rachunki za gaz przy ogrzewaniu/cwu+ kuchence zmieszczą się w okolicy 3000-3500tyś zł... czy to jest realne nie wiem... pewnie wiele zależy od zimy i temperatur, chętnie bym też wybrał jakąś alternatywę na lato do ogrzewania CWU ale solary raczej odpadają wiele negatywnych opinii użytkowników słyszałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.12.2014 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 (edytowane) Nie jestem zwolennikiem pompy,jestem przeciwnikiem syfu węglowego. Dla mnie każdy rodzaj ogrzewania poza ekogroszkowym jest dobry.iChcesz mieć tanie rachunki przy gazie to zmniejsz ilość energii któura dom będzie potrzebowal na ogrzanie. Na cwu licz ok.4000kWh. Cena kWh z gazu to ok.0,22-0,25zl.I teraz musisz wiedzieć ile dom zużyje energii na c.o i postawiasz pod nią cenę energii z gazu i wiesz na czym stoisz. Jeśli będzie za dużo zmniejszasz Edytowane 15 Grudnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 15.12.2014 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 1) czy piec na paliwo stałe powinien pracować cały rok na automacie jeśli latem tylko ogrzewa CWU? zaszkodzi mu to czy jest wskazane? 2) czy piec gazowy kondensacyjny powinien mieć tzw. "mieszacz" i "sprzęgło"? do czego służy "sprzęgło" ? 3) jakiej wielkości zbiornik wybrać na CWU przy dwójce dorosłych i dwóch dzieciach 5-6lat ? . w lato przez większość czasu kisi sie na podtrzymaniu, producenci zalecają utrzymywanie minimalnych temp. żeby nie było roszenia, jak to wplywa na trwałośc to nie wiem, trzeba poczekać na kogoś kto tym grzeje, na pewno proces spalania w takich temp. nie zachodzi tak jak powinien. możesz kupić pompę ciepła z zasobnikiem do CWU od razu będziesz mial zbiornik 200-300 litrow i na całe lato wyłączysz kocioł, cena 5-6 tys. mieszacz stosuje sie do obniżenia temp. wody. kocioł kondensacyjny moze pracować z niskimi temp. więc mieszacz jest niepotrzebny, nowy buderus musi miec.... sprzęgło stosuje się jeśli w szeregu są dwie pompy, żeby sie ze sobą nie siłowaly, jak dasz wszystko na pompie kotłowej to nie będzie potrzeba, grzejniki daj duże żeby grzać tą samą temp. co podłogę przy kotle gazowym zasobnik się szybko grzeje, jeśli przerwa między między kąpaniami wyniesie pół godz to cały zasobnik zdąży się nagrzać, około 100 litrów wystarczy, jeśli 2 lazienki to ze 140 litrow, przy prysznicu tez trochę inaaczej wygląda, zależy też do ilu stopni nagrzejesz wodę, zawsze można dać trochę wiecej i mieszać z zimną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnon 15.12.2014 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 . możesz kupić pompę ciepła z zasobnikiem do CWU od razu będziesz mial zbiornik 200-300 litrow i na całe lato wyłączysz kocioł, cena 5-6 tys. dzięki za wszystkie posty i porady! co do tej pompy to jest pompa powietrzna ? ten zasobnik może być też podłączony w zimie do gazowego pieca ? - jakiej firmy polecacie piec ? trzech znajomych ma Dietrich coś ok 3,5tyś zł . i sobie chwalą - u mnie są dwie łazienki , na dole prysznic, u góry wanna ale użytkowana sporadycznie głównie będzie prysznic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.12.2014 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 dzięki za wszystkie posty i porady! co do tej pompy to jest pompa powietrzna ? ten zasobnik może być też podłączony w zimie do gazowego pieca ? - jakiej firmy polecacie piec ? trzech znajomych ma Dietrich coś ok 3,5tyś zł . i sobie chwalą - u mnie są dwie łazienki , na dole prysznic, u góry wanna ale użytkowana sporadycznie głównie będzie prysznic Tak,jest to powietrzna pompa o której wspominał BrodowskiG ale wg mnie nie warto się w nią bawic,lepiej pozostać przy gazie. Jak jedno to nie drugie. Z drugiej strony czy warto bawić się w przyłącza gazu jak ma się już prąd ? W moim przypadku było to nie opłacalne mając gaz przy działce i wolałem prąd ale tutaj trzeba zmienić filozofię i pogląd na budowę a to już czerwony szlak dla zaawansowanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 15.12.2014 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Mam dom w stanie SSZ na wiosnę rozpoczynam kolejne prace w tym wybór ogrzewania... mimo sporej liczby postów przeczytanych dalej mam zamęt w głowie czym ogrzewać dom + cwu Mój dom to : pustak żużlobeton 29cm + 15cm styropianu grafitowego, pow użytkowa 148m2 , wszędzie planuję podłogówkę, dom z poddaszem użytkowym bez piwnic, na parterze 10cm styropianu na górze 5cm, dach wełna 15między krokwiami + nie wiem ile jeszcze na to dam, okna trójszybowe ... kominek zwykły w salonie do palenia rekreacyjnego, kotłownia z kominem schiedla pod kocioł na paliwo stałe... opcja 1 Kocioł na paliwo stałe : na pellet - koszt zakupu kotła ok 15tyś zł ( sporo) do tego tona dobrego pelletu olimp lub lawa ok 900zł/tone opcja 2 gaz ziemny : w działce mam nitkę mogę się wpiąć i ogrzewać gazem , dobry piec kondensacyjny , powinno wyjść porównywalnie do pelletu , duża sprawność kotła, na plus że mogę również wtedy kuchenkę zrobić na gaz... tylko boję się że jak przymrozi to mnie rachunki zjedzą opcja 3 ekogroszek : najtaniej , koszt ekogroszku 550zł/tonę u mnie luzem średniej jakości... większość sąsiadów ma ekogroszek , ale wydaje mi się że taki kocioł jest za mocny na taką powierzchnię i podłogówkę która lubi niską temperaturę... do tego nie jestem zwolennikiem węgla, ale nie jest mi straszne czyszczenie , teraz mieszkam w starym domu z tzw "śmieciuchem" i nie ma dla mnie problemu czyścić taki piec itp. Gdyby nie cena wybrałbym pellet, gaz wydaje się optymalny, ale boję się że będę sporo płacił, ad2 szwagier ma gaz + podłogówkę + zasobnik na cwu i tłumaczył mi że musi mieć min 60st na cwu bo wtedy się jakieś tam bakterie nie robią itp i tak musi być czy to prawda? wszystkim zwolennikom pomp ciepła dziękuję póki co nie przekonuje mnie to dwa zastanowiłbym się nad tym jakbym był na etapie projektowania domu, teraz mam kotłownię i komin , obok mam budynek spory gospodarczy więc nie ma problemu na składowanie opału w razie czego... Dodaj chociaż 10 cm wełny na krokwie i będzie git .Przyłącze gazowe to ryczałt około 2000.Instalacja po działce i w domu u mnie 60m w ziemi 3500 ( koparkę sam wziełem).Kocioł gazowy Termet 3400 z netu .Zasobnik przy gazie może być mały 80-120 lt.Teraz wariant na prąd ,porównaj cenę 1kW z gazu 24 gr a prąd niewiem ile u ciebie .Przy ogrzaniu prądem tylko akumulacja lub duży bufor.Przy akumulacji gówniany komfort .Jeżeli ocieplenie zrobisz bez większych baboli to co+cwu szacuje na max 15000kw . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.12.2014 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 (edytowane) .Teraz wariant na prąd ,porównaj cenę 1kW z gazu 24 gr a prąd niewiem ile u ciebie .Przy ogrzaniu prądem tylko akumulacja lub duży bufor.Przy akumulacji gówniany komfort .Jeżeli ocieplenie zrobisz bez większych baboli to co+cwu szacuje na max 15000kw . No i tutaj caly myk o ktorym sobie nikt nie zdaje sprawy. Mam taryfę G12W gdzie 1kWh to koszt 0,29zl a chłopaki grzejace prądem w Duonie mają koszt 1kWh 0,18zl. Odpadają przyłącza gazu,projektu i instalacji. Teraz podstawowe pytanie ile kWh będzie potrzebował dom na ogrzewanie bo może lyknac z 10000kWh ale równie dobrze i 5000kWh. Dodam,ze 1kWh z ekogroszka to ok.0,16zl przy świadomym palaczu a przy laiku nawet 0,20zl. Edytowane 15 Grudnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnon 15.12.2014 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 mieszkam na śląsku, prąd póki co jest doprowadzony do skrzynki, do budowy brałem z domu gospodarczego rodziców także nie mam jeszcze stawki za prąd ani taryfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 15.12.2014 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 No i tutaj caly myk o ktorym sobie nikt nie zdaje sprawy. Mam taryfę G12W gdzie 1kWh to koszt 0,29zl a chłopaki grzejace prądem w Duonie mają koszt 1kWh 0,18zl. Odpadają przyłącza gazu,projektu i instalacji. Teraz podstawowe pytanie ile kWh będzie potrzebował dom na ogrzewanie bo może lyknac z 10000kWh ale równie dobrze i 5000kWh. Dodam,ze 1kWh z ekogroszka to ok.0,16zl przy świadomym palaczu a przy laiku nawet 0,20zl. To sobie zmień na Duon .I po kłopocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.12.2014 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 To sobie zmień na Duon .I po kłopocie. Mi aż tak bardzo nie zależy na tym bo u mnie cenę dziele przez COP A jestem za duży leń i nie będę biegał z papierkami. marnon,zależy w jakim regionie Śląska,mnie obejmuje Tauron Gliwice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnon 15.12.2014 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 ja jestem z Pszczyny. prąd wg mnie jest trochę niebezpieczny ze względu na to że straszą nas podwyżkami prądu przed decyzje Pani Premier 1) kocioł na pellet + pompa powietrzna do CWU 2) kocioł kondensacyjny jednofunkcyjny + zasobnik na CWU odn pompy : jaki koszt mniej więcej miesięczny będzie za ogrzewanie wody pompą?czy w przypadku paliwa stałego + pompa ta pompa w okresie przejściowym może posłużyć jako alternatywne źródło do podłogówki ? czy za słabe będzie , powiedzmy gdy jest ok 10 st na dworze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 15.12.2014 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 jak dużo prądu nie potrzeba to można się pobawić w fotowoltaikę, do końca 2015 ma być dopłata 40 procentpompy mają około 2 kWzużywają około 1/3 tego co grzałka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts