Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

paliwo stało + podłogówka czy to ma sens?

marnon

Recommended Posts

Przykładowy koszt :

bufor 600 l

wezownica cwu 8 m2

układ regulacji i sterowania

grzałka 8-12 kW

pompa obiegowa podłogówki (Wilo)

brak kotła elektrycznego (zbedny)

9000 zł brutto z montazem

W tej opcji mamy ogrzewanie (podłogówka) oraz przygotowanie cwu

Faktycznie, ciekawa opcja, zakładam, że to do domu +-130m2, choć u mnie by się taki bufor nie zmieścił, musiałbym pomyśleć przed budową.

Czyli bufor grzejemy na maksa w taniej taryfie, a potem się miesza z zimną i do rur?

Czy z tego samego zbiornika idzie cwu i co?

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Faktycznie, ciekawa opcja, zakładam, że to do domu +-130m2, choć u mnie by się taki bufor nie zmieścił, musiałbym pomyśleć przed budową.

Czyli bufor grzejemy na maksa w taniej taryfie, a potem się miesza z zimną i do rur?

Czy z tego samego zbiornika idzie cwu i co?

Srednica bufora z izolacją to 89 cm, na wyjsciu jest zawór mieszający do podłogówki (20-43 oC), oraz na wyjsciu z wezownicy inny zawór mieszajacy (35-60 oC).Do jakiej temp grzejemy zalezy od temp zewn. oraz projektowego obciązenia cieplnego budynku. Oczywiscie mozna grzac na maxa w taniej (tylko w taniej taryfie) a przy małym odbiorze kolejny cykl ładowania bedzie krótszy. Z tego samego zbiornika idzie c.o. i cwu (cwu przez wezownicę przepływową), c.o. bezposrednio.

a co myślisz o tym piecach Imergas? kilku znajomych ma Dietrich'a i też sobie chwalą, czy faktycznie obojętnie jaki kocioł się kupi najważniejsze żeby był serwis w pobliżu? imergas jest 7km ode mnie najbliższy... pytanie drugie przy wykonywaniu całej instalacji c.o warto powierzyć pracę tej samej osobie która będzie serwisowała kocioł? czy nie koniecznie ?

kotły zbudowane są z części od tych samych dostawców ale pewne różnice oczywiście istnieją, jak kupujesz kocioł z dużym rabatem to róznica w cenie między dobrymi firmami a średnimi jest niewielka. warto mieć blisko serwis bo dojazd też kosztuje. nie koniecznie serwisant bedzie chcial robić instalacje, do łączenia rurek jest wiecej chętnych niż do rozkręcania kotła... inne zarobki... inne wymagania, zestaw uprawnien, pomiarówka : analizator spalin, manometr, czujnik gazu kosztowala mnie blisko 10 tys. ale gwintownicy i pioniera nie mam, w razie montażu mam palnik i zgrzewarkę. na pewno nie zrobie instalacji tak szybko jak ktos kto wykonuje wyjacznie instalacje.