arrton 15.06.2004 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2004 Witam, Do rozpoczęcia budowy coraz bliżej. Mam juz projekt i sporą część papierów. Sen z powiek spędza mi jednak umowa jaką chce podpisać z jakimś fachowcem-firmą, która zbuduje mi dom. Ja będe tylko tzw. inwestorem, niestety nie znajdę czasu na szukanie poszczególnych szpeców (murarzy tynkarzy, hydraulików itd.), ani na dowożenie materiałów. Jestem w domu tylko w weekend.jaka powinna być ? Na co zwrócić uwagę ? Co w niej ując poza oczywistymi rzeczami jak cena, termin ? Macie jakieś dośw. ? tOMEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 15.06.2004 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2004 uuuu..... nie wiem czy da się tak wszystko dopilnować, wykonawca napewno zechce pójść najtańszym kosztem. Inaszej musiałbyś umowę strasznie sprecyzować, np. ilość gniazek w poszczególnym pokoju, je rozmieszczenie a nawet rodzaj samego gniazda czy producent jego, inaczej sprawa jasna wykonawca kupuje najtańsze gniazdko. I tak punkt po punkcje, byłoby ich setki, np. rodzaj, firma, model ceramiki w łazience, itd.... A na końcu jak już nawet podpiszesz umowę z wykonawco na wszystko to przynajmniej kierownika budowy wynajmnij sam i sam go opłacaj i nie oszczędzaj na nim, bo to jedyny twój ratunek, że nie dostaniesz bubla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arrton 16.06.2004 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 No ja wiem, że wszystkiego to się nie da, ale im więcej będę wiedział PRZED tym mniej do okazania się możliwego PO zostanie. Generalny wykonawca, ale bez przesady, punkty elektryczny czy hydrauliczne mu pokaże, a armaturę i elektryczny osprzet sam potrafie kupic i zainstalowac. Podloge tez sam poloze. Rozchodzi sie glownie o materie budowlana, jak weryfikowac ze to co jest na papierach jest faktycznie u mnie w domu, a nie u kogos na dzialce, jak sprawdzić czy te pustaki to te czy inne, a tynk tez taki na jaki jest faktura.Kierownik budowy - tak wiem. Juz rozpocząłem poszukiwania. tOMEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts