Łukasz80 14.12.2014 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Witajcie,czy istnieje jakiś przepis prawny, który określa obowiązek miastu/gminie na budowę oświetlenia ulicznego?Mieszkamy przy drodze gminnej, przy której powstało kilka domów przez ostatnie 5 lat, wcześniej nie było żadnego.Chcemy napisać do urzędu, i pomyślałem, że warto się podeprzeć czymś w formie ustawy... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniap_28 05.04.2016 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 Witam, Łukasz80, myślę, że USTAWA z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym będzie dobrą podstawą. (ale to już zapewne wiesz, bo Twój post sprzed ponad roku). Ja w podobnym temacie. Chociaż nie do końca... Na co można się powołać, występując do gminy o budowę oświetlenia drogi. Nadmienię, że droga jest drogą wewnętrzną z kilkoma współwłaścicielami. Nie wiem, czym może bronić się gmina przed podjęciem takiego zadania na siebie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 06.04.2016 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 No jak to czym - to jest droga prywatna wiec czemu mieli by na niej coś robić? U teścia było tak że jak chcieli by gmina cos zrobiła to najpierw wszyscy musieli przepisać udziały na gmine - do roku było oświetlenie i asfalt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 06.04.2016 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 i gminy zwykle nie sa chetne do przejmowania drog.Bo:- traca podatek- zyskuja dodatkowe obowiazki/koszty (odsniezanie, sprzatanie, oswietlenie, naprawianie) O ile nie masz rodziny wysoko w partii rządzącej to nie ma prawie żadnych szans, by gmina przejęła taką drogę (chyba, że gmina na tym zyska - choćby połączenie pomiędzy dwoma innymi drogami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 07.04.2016 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Witam, Łukasz80, myślę, że USTAWA z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym będzie dobrą podstawą. (ale to już zapewne wiesz, bo Twój post sprzed ponad roku). Ja w podobnym temacie. Chociaż nie do końca... Na co można się powołać, występując do gminy o budowę oświetlenia drogi. Nadmienię, że droga jest drogą wewnętrzną z kilkoma współwłaścicielami. Nie wiem, czym może bronić się gmina przed podjęciem takiego zadania na siebie. Pozdrawiam Jak to czym, brakiem kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts