Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oświetlenie ulicy

Łukasz80

Recommended Posts

Witajcie,

czy istnieje jakiś przepis prawny, który określa obowiązek miastu/gminie na budowę oświetlenia ulicznego?

Mieszkamy przy drodze gminnej, przy której powstało kilka domów przez ostatnie 5 lat, wcześniej nie było żadnego.

Chcemy napisać do urzędu, i pomyślałem, że warto się podeprzeć czymś w formie ustawy...

Pozdrawiam

• 1 year później...

Witam,

Łukasz80, myślę, że USTAWA z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym będzie dobrą podstawą. (ale to już zapewne wiesz, bo Twój post sprzed ponad roku). Ja w podobnym temacie. Chociaż nie do końca... Na co można się powołać, występując do gminy o budowę oświetlenia drogi. Nadmienię, że droga jest drogą wewnętrzną z kilkoma współwłaścicielami. Nie wiem, czym może bronić się gmina przed podjęciem takiego zadania na siebie.

Pozdrawiam

i gminy zwykle nie sa chetne do przejmowania drog.

Bo:

- traca podatek

- zyskuja dodatkowe obowiazki/koszty (odsniezanie, sprzatanie, oswietlenie, naprawianie)

O ile nie masz rodziny wysoko w partii rządzącej to nie ma prawie żadnych szans, by gmina przejęła taką drogę (chyba, że gmina na tym zyska - choćby połączenie pomiędzy dwoma innymi drogami)

Witam,

Łukasz80, myślę, że USTAWA z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym będzie dobrą podstawą. (ale to już zapewne wiesz, bo Twój post sprzed ponad roku). Ja w podobnym temacie. Chociaż nie do końca... Na co można się powołać, występując do gminy o budowę oświetlenia drogi. Nadmienię, że droga jest drogą wewnętrzną z kilkoma współwłaścicielami. Nie wiem, czym może bronić się gmina przed podjęciem takiego zadania na siebie.

Pozdrawiam

Jak to czym, brakiem kasy