Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wentylacja hali produkcyjnej

Recommended Posts

witam

potrzebuję zrobic tanią i dobrą wentylacje mechaniczną hal produkcyjnych. 4 hale o wym 16x6 i wysokie na 4m ułożone obok siebie dłuższym bokiem sciany pustak stropy żelbet, strych nieocieplony nieużytkowy 2 spadowy. Wentylacja musi byc niezależna na kazdej z hal bo są one pod wynajem i nie wiadomo jaki będzie profil działalności na danej hali. kasy nie chce wydać zbyt wiele i jedyne co mi przychodzi na myśl to wentylatory nawiewne i wywiewne (chyba ze będzie coś lepszego centrale wentylacyjne z wymiennikiem lub bez w rozsądnych pieniądzach) i teraz jak to zrobić.

hale posiadają po 3 otwory w stropie o wymiarach 20/30cm, po starej grawitacyjnej wentylacji z blaszanych kanałów. te kanały zgniły i przy wymianie dachu nie zostały zamontowane i w tym momencie mamy grawitację na nieocieplony strych. Otwory sa rozmieszczone symetrycznie po długości hal na środku.

I teraz mam pytanie czy można je wykorzystać, np żeby zrobić jeden nawiew na środku i 2 cieńsze wyciągi po bokach hali

Czy robić wentylację pionową przez dach czy można zastosować np wspólny poziomy kanał nawiewny z jedną czerpnią i wspólny poziomy kanał wywiewny z jedną wyrzutnią, zamontowany na strychu w poprzek hal, gdyż wolałbym uniknąć wycinania np 12 otworów w dachu z uwagi na szczelność.

Czerpnia i wyrzutnia wychodziłyby w ścianie szczytowej na strychu nad 1 halą. z drugiej strony ściana szczytowa dostawiona jest do budynku biurowego, dlatego nie da się jej wykorzystać.

Jaką założyć krotność wymiany i jakie urządzenia zastosować prosiłym o podanie nazw i cen jakichś przykładowych urządzeń. z jakich kanałów wykonać instalację i w jakie elementy je dodatkowo wyposażyć.

Na początek wystarczy pytań.

a jak dobrac wentylatory i srednice kanałów zakladajac ze wyrzycamy to przez sciane.

myslalem o takim na nawiewie i

http://sklep.dospel.com/?540,wk-315

2 takich na wywiewie

http://sklep.dospel.com/?wk,134

wiadomo ze średnicę przyłącza byłaby odpowiednio 315 i 200, ale mnie interesuje jakie dalej w strone czerpni zastosowac srednice przewodów zakladajac ze bedzie w jedna czerpnie i jeden kanał połączone 4szt wentylatow wk-315 a drugą 4 szt wentylatora wk-200. zakladam ze kanał bedzie redukowany za kazdym przyłączem

czy założenie 5 wymian powietrza na hali bo tyle wynosi przy wk-315 jest poprawne (niue zakładam warunków ktore potrzebuja bardzo duzej wymiany powietrza, typu malarnia czy spawalnia)

co sadzicie o tym Dospelu

zakładam krotność wymiany na 6 razy na godzinę. jedna hala ma 16/5,5/4 = 350 m3.

Dobieram wentylatory:

6x350 = 2100 m3/h

- nawiewny 1x DOSPEL WK315 (2200m3)

- wywiewny 2x DOSPEL WK200 (2x1200 = 2400m3/h)

Mamy lekkie podciśnienie

No i tyle mi sie wydaje ze dobrze robię, no chyba ze zle to mnie wyprostujcie

Dlalej trzeba dobrać srednice kanałów. o ile przy nawiewach i wyciągach do hal trzeba dobrac srednice jak ma wentylator, czyli 200 albo 315 to jest jasne. Natomiast nie wiem co dalej jak to wyliczyć, W załączeniu prowizoryczny rzut instalacji

Mogę sobie wyobrazić ze patrząc od ostatniej hali mamy:

na nawiewie średnica 315mm, co nam daje przekrój kanału 77890mm2,

za kolejnym odpływem patrząc w stronę czerpni, mamy 2x77890=155783mm2, co nam daje średnicę 445. zakładam kanał 400mm

za kolejnym odpływem mamy 3x77890=233670mm2 co nam daje średnicę 545. zakładam kanał 500mm

za kolejnym odpływem mamy 4x77890=311560mm2 co nam daje średnicę 630. zakładam kanał 600mm

i teraz pytanie czy ja to dobrze licze, czy np na głównych ciągach zakłada się jakiś współczynnik jednoczesności i zmniejsza kanały.

Zakładając ze jest ok. powiedzcie mi czy na nawiewnikach powinny być jakieś klapy które by powodowały że nie następuje cofnięcie powietrza z jednej hali na drugą? ocs ala zawór zwrotny

rys.jpg

Edytowane przez romanik99