romanik99 14.12.2014 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 witam potrzebuję zrobic tanią i dobrą wentylacje mechaniczną hal produkcyjnych. 4 hale o wym 16x6 i wysokie na 4m ułożone obok siebie dłuższym bokiem sciany pustak stropy żelbet, strych nieocieplony nieużytkowy 2 spadowy. Wentylacja musi byc niezależna na kazdej z hal bo są one pod wynajem i nie wiadomo jaki będzie profil działalności na danej hali. kasy nie chce wydać zbyt wiele i jedyne co mi przychodzi na myśl to wentylatory nawiewne i wywiewne (chyba ze będzie coś lepszego centrale wentylacyjne z wymiennikiem lub bez w rozsądnych pieniądzach) i teraz jak to zrobić. hale posiadają po 3 otwory w stropie o wymiarach 20/30cm, po starej grawitacyjnej wentylacji z blaszanych kanałów. te kanały zgniły i przy wymianie dachu nie zostały zamontowane i w tym momencie mamy grawitację na nieocieplony strych. Otwory sa rozmieszczone symetrycznie po długości hal na środku. I teraz mam pytanie czy można je wykorzystać, np żeby zrobić jeden nawiew na środku i 2 cieńsze wyciągi po bokach hali Czy robić wentylację pionową przez dach czy można zastosować np wspólny poziomy kanał nawiewny z jedną czerpnią i wspólny poziomy kanał wywiewny z jedną wyrzutnią, zamontowany na strychu w poprzek hal, gdyż wolałbym uniknąć wycinania np 12 otworów w dachu z uwagi na szczelność. Czerpnia i wyrzutnia wychodziłyby w ścianie szczytowej na strychu nad 1 halą. z drugiej strony ściana szczytowa dostawiona jest do budynku biurowego, dlatego nie da się jej wykorzystać. Jaką założyć krotność wymiany i jakie urządzenia zastosować prosiłym o podanie nazw i cen jakichś przykładowych urządzeń. z jakich kanałów wykonać instalację i w jakie elementy je dodatkowo wyposażyć. Na początek wystarczy pytań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 14.12.2014 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 no chyba wentylatory ale to czy sie sprawdza bedzie zalezec od rodzaju dzialanosci najemcow. no na lakiernie sie moga nie nadac gdzy ta bedzie wymagac lepszej wentylacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romanik99 14.12.2014 23:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 a jak dobrac wentylatory i srednice kanałów zakladajac ze wyrzycamy to przez sciane. myslalem o takim na nawiewie i http://sklep.dospel.com/?540,wk-315 2 takich na wywiewiehttp://sklep.dospel.com/?wk,134 wiadomo ze średnicę przyłącza byłaby odpowiednio 315 i 200, ale mnie interesuje jakie dalej w strone czerpni zastosowac srednice przewodów zakladajac ze bedzie w jedna czerpnie i jeden kanał połączone 4szt wentylatow wk-315 a drugą 4 szt wentylatora wk-200. zakladam ze kanał bedzie redukowany za kazdym przyłączem czy założenie 5 wymian powietrza na hali bo tyle wynosi przy wk-315 jest poprawne (niue zakładam warunków ktore potrzebuja bardzo duzej wymiany powietrza, typu malarnia czy spawalnia) co sadzicie o tym Dospelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 14.12.2014 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Oblicz kubaturę hali, dowiedz się jaka jest wymagana przepisami, wymiana powietrza w hali produkcyjnej. Dobierz komponenty i zrób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romanik99 15.12.2014 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 (edytowane) zakładam krotność wymiany na 6 razy na godzinę. jedna hala ma 16/5,5/4 = 350 m3. Dobieram wentylatory: 6x350 = 2100 m3/h - nawiewny 1x DOSPEL WK315 (2200m3) - wywiewny 2x DOSPEL WK200 (2x1200 = 2400m3/h) Mamy lekkie podciśnienie No i tyle mi sie wydaje ze dobrze robię, no chyba ze zle to mnie wyprostujcie Dlalej trzeba dobrać srednice kanałów. o ile przy nawiewach i wyciągach do hal trzeba dobrac srednice jak ma wentylator, czyli 200 albo 315 to jest jasne. Natomiast nie wiem co dalej jak to wyliczyć, W załączeniu prowizoryczny rzut instalacji Mogę sobie wyobrazić ze patrząc od ostatniej hali mamy: na nawiewie średnica 315mm, co nam daje przekrój kanału 77890mm2, za kolejnym odpływem patrząc w stronę czerpni, mamy 2x77890=155783mm2, co nam daje średnicę 445. zakładam kanał 400mm za kolejnym odpływem mamy 3x77890=233670mm2 co nam daje średnicę 545. zakładam kanał 500mm za kolejnym odpływem mamy 4x77890=311560mm2 co nam daje średnicę 630. zakładam kanał 600mm i teraz pytanie czy ja to dobrze licze, czy np na głównych ciągach zakłada się jakiś współczynnik jednoczesności i zmniejsza kanały. Zakładając ze jest ok. powiedzcie mi czy na nawiewnikach powinny być jakieś klapy które by powodowały że nie następuje cofnięcie powietrza z jednej hali na drugą? ocs ala zawór zwrotny Edytowane 15 Grudnia 2014 przez romanik99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts