Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

obudowa kominka z płyty aluminiowej

dzetson

Recommended Posts

Witam.

Właśnie zakupiłem sklep w którym zamierzam zrobić kilka drobnych poprawek gdyż poprzednia właścicielka zaniedbała stan wizualny. W załączniku przedstawiam stan w jakim obecnie jest kominek. Nie wygląda on zbyt estetycznie dlatego mam pytanie. Boki i tył jest wyłożony folią aluminiową tak więc czy mogę bezpiecznie front również wyłożyć ową folia zamykając całość i obudować płytą kartonowo gibsową? Oczywiście pamiętając o dwóch kratkach wentylacyjnych.

Kominek będzie opcją rezerwową gdyż inwestuje w klimatyzację typu split ale fakt jest taki ze i tak będzie używany a w chwili obecnej swym wyglądem straszy. Czy jest to bezpieczne rozwiązanie?

http://images67.fotosik.pl/456/90814de23adc77d6med.jpg"]http://images67.fotosik.pl/456/90814de23adc77d6med.jpg[/url]

Witam.

Te drewniane łatki z których jest zrobiona konstrukcja z zamontowaną wełną, gwarantują wygraną w konkursie na kominkowe kuriozum roku :D

Weź to czym orędzej rozbierz wszystko i zrób kominek na nowo ... albo rękami kogoś, ktobędzie wiedział jak to zrobić, albo jak się nudzisz i masz dużo czasu to zgłęb temat sam.

Poprzedni właściciele nie mieli o tym zielonego pojęcia i niech się cieszą że uniknęli pożaru. Ty już możesz nie mieć tyle szczęścia co oni ...

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

Drewno fakt faktem się nie nagrzewa, nawet nie jest letnie ale i tak planuję to rozebrać. Chciałbym obudować to profilami aluminiowymi na taką samą wysokość i również zamontować folię aluminiową. Jest to temat dość pilny, aby nie powiedzieć "palący" dlatego też chciałbym wiedzieć czy takie rozwiązanie jest bezpieczne?

"Na internecie" można dużo przeczytać....Weź do reki tą luźną płytę, potrząśnij nią i zaciągnij się pyłem który się pojawi. Potem weź do reki kawałek wełny który był blisko wkładu i powąchaj. Potem sobie sam odpowiedz, czy chcesz mieć z tego kominek...

Drewno Ci się nie zapaliło i typowe problemy z wełną nie wystąpiły, bo nie miałeś skończonego kominka. Nie stać Cie na porządne materiały do budowy kominka, czy jesteś sknera?

"obudowa kominka z płyty aluminiowej "

Tytuł wątku mnie zaciekawił i dlatego go "otworzyłem"

Ja też się zaciekawiłem i trzeba przyznać, że i zawartość nie rozczarowuje. Ten wątek ma szansę stać się "kultowym", a na pewno wartym zapamiętania. Zresztą niezły jest ten o podłączeniu Piazetty (i w podobnym terminie trwa dyskusja).