fivy 15.12.2014 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Witam, Mój znajomy zakupił od gminy budynek, którego obrys jest w granicy działki lub na odwrót. Z tego co wiem podczas zakupu zadbano o to, aby by zapis o służebności terenu, aby w ogóle mógł się do tego budynku dostać przez podwórze wspólnoty (Dostęp do działki tylko od południa).Budynek graniczy bezpośrednio z trzech stron z innymi budynkami. To co na mapie zaznaczone na czerwono docelowo miałoby być do wyburzenia, bo jest w złym stanie, jednokondygnacyjne magazyny, pozostała część jest dwukondygnacyjna. W tej chwili nie ma tam wejścia jako takiego, trzeb wejść przez okno, dodatkowo nie ma schodów na drugie piętro. Znajomy chciałby w tym budynku zrobić pomieszczenia biurowe/ lub klasowe (szkoła językowa) na parterze i piętrze, a dodatkowo na 3 kondygnacji, nadbudowanej, dwa niewielkie mieszkania. W załączniku podsyłam mapkę, zapisy z miejscowego planu zag. i kilka zdjęć. Tutaj moje pytanie, jak wygląda przebudowa w granicy działki, czy należy się odsuwać o te 3, 4m , czy można zburzyć i wybudować w granicy? I jeszcze do tego nadbudować. Działka nie jest objeta ochroną konserwatorską, jeste też w głębi podwórza, nie ma żadnych lini zabudowy czy jakoś tak. Działka jest niewielka, więc jak się zaczniemy odsuwać to nic tam nie zostanie. Byłbym wdzięczny za jakąkolwiek poradę jak to ugryźć. Rozmawiałem z architektem, on konsultował to i w gminie i w starostwie, każdy mówi co innego, trochę rozkłada ręce, że sprzedali mu kota w worku... [ATTACH=CONFIG]294124[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]294121[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]294126[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]294127[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 15.12.2014 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Najpierw zdecyduj się czy kontynuujesz tą farsę ze znajomym czy piszesz już we własnym imieniu.Załączniki nie działają.Przepisy są dość precyzyjne w tym względzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 16.12.2014 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 fivynie wiem, czy ktoś na FM podejmie się analizowania zapisów Planu Miejscowego, zabudowanej działki budowlanej, Twioch planów inwestycyjnych, itdjeśli mógłbym cokolwiek doradzić ( czytając że " Rozmawiałem z architektem, on konsultował to i w gminie i w starostwie, każdy mówi co innego ... " ) proponuje przejść na formę PISEMNĄ konsultacji z Urzędami. Wówczas masz konkretne odpowiedzi na piśmie !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek-kuc 17.12.2014 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 Dokładnie! Bo urząd co innego mówi, co innego myśli... Będziesz miał wszystko na piśmie, to będziesz spokojny z papierem w ręku. A takie mówienie to ja znam... Siedzi babeczka w urzędzie i nie wie, o co chodzi, powtarza co jej powiedziano albo co wyczytała w internecie. Tylko pisemnie z urzędami, żeby mieć podkładkę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts