tobi665 15.12.2014 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Witam jestem tu nowy jednak czasami tu zaglądałem i czytałem conieco.Za jakiś czas mam zamiar/chciałbym rozpocząć budowę własnego domu.Dom będzie albo parterowy albo z poddaszem użytkowym. Jak narazie to mysle że 100-120m w zupełności mi wystarczy.Dom prosty z prostymi rozwiązaniami.Chciałbym taka alternatywę dla mieszkania w bloku. i teraz mam takie pytanie przed rozpoczęciem budowy a nawet bym powiedział przed takim głębszym rozważaniem chciałbym troszke sie dokształcić.Czy polecacie jakiąś fachową literature dotyczacą budowy i poszczególnych etapów z którą warto sie zapoznać??? od fundamentów do więźby??wiadomo że poza czytanie forum hehedziękuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_unnamed 19.12.2014 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Hej,dla mnie pomocny okazał się NOWY PORADNIK MAJSTRA BUDOWLANEGO.Warto też przejrzeć normy budowlane - choćby aby dowiedzieć się jakiej dokładności masz wymagać od wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 19.12.2014 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Polecam wszelkie lektury: Murator oraz inne kolorowe czasopisma (choćby w czytelni lub e-wydania) - zawsze się można czegoś dowiedzieć, choć na pewnym etapie szczególnie te ostatnie gazety są już mało użyteczne Książki. Osobiście mogę polecić: 1. "Budowa domu pasywnego krok po kroku" - nawet jeśli nie planujesz pasywniaka, to jest tam wiele szczegółów i zdjęć, które dadzą Ci pojęcie o tym co warto, a co nie i jaki to da skutek 2. Gdybyś rozważał wykorzystanie pompy ciepła, to polecam W. Oszczak “Ogrzewanie domów z zastosowaniem pomp ciepła “ WKŁ Warszawa 2009. Nie całkiem aktualna, ale świetnie napisana, daje bardzo dobre podstawy Można też przejrzeć: Energoefektywny dom dostępny / Jolanta Niedzielko. - Warszaw a : Oficyna Wydawnicza POLCEN, 2012 No i Forum Muratora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexnet 21.12.2014 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 Tak poradnik majstra fajna rzecz lecz traktuje tematy w bardzo ogólnym zarysie. Od poradnika zacznij, później zgłębiaj wiedzę z poszczególnych etapów. największą uwagę zwróć na fundamenty i IZOLACJE!!! oraz na grunt (wykonaj badania geotechniczne) ponieważ grunt jest jak kobieta - zemści się w najmniej oczekiwanym momencie Jednak najwięcej zaczerpniesz o DOBREGO wykonawcy najlepiej pogadaj z kilkoma i zwracaj uwagą co i jak mówią Co do norm - jest ich baardzo dużo i jak piszesz NORMY dla przeciętnego zjadacza chleba to uwierz że to bardzo przerażająco brzmi Darowałbym sobie normy w początkowym etapie... najważniejsze to mieć dobrego i zaufanego wykonawcę - zacznij już szukać ponieważ tacy dobrzy mają porezerwowane teminy na rok i więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 24.12.2014 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2014 Mam nadzieję, że to nie Ty będziesz nadzorował budowę. Jeżeli tak, nie radzę. Żadna literatura, mimo iż czytałem, dużo mi nie dała. Nie nadążałem z wiadomościami za postępem budowy. Fachowcy nawet ci z referencjami potrafią wywinąć takie numery aż strach. Pewne błędy budowlańców wyszły po 5-6 latach! Na szczęście chałupa stoi. Nie wziąłem inspektora nadzoru, nie miałem nikogo z polecenia, tylko wśród nich też bywają dyletanci. Nie wierzyć wykonawcom, chyba że ja miałem pecha. Najgorsi są ci, którzy chcą robić i podobno potrafią wszystko, nie ma takich. Chyba, że jesteś z branży i już coś wiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts