Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam jestem tu nowy jednak czasami tu zaglądałem i czytałem conieco.

Za jakiś czas mam zamiar/chciałbym rozpocząć budowę własnego domu.

Dom będzie albo parterowy albo z poddaszem użytkowym. Jak narazie to mysle że 100-120m w zupełności mi wystarczy.

Dom prosty z prostymi rozwiązaniami.

Chciałbym taka alternatywę dla mieszkania w bloku.

i teraz mam takie pytanie przed rozpoczęciem budowy a nawet bym powiedział przed takim głębszym rozważaniem chciałbym troszke sie dokształcić.

Czy polecacie jakiąś fachową literature dotyczacą budowy i poszczególnych etapów z którą warto sie zapoznać??? od fundamentów do więźby??

wiadomo że poza czytanie forum hehe

dziękuje i pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/196149-doszkolenie-przed-budow%C4%85-literatura/

Polecam wszelkie lektury: Murator oraz inne kolorowe czasopisma (choćby w czytelni lub e-wydania) - zawsze się można czegoś dowiedzieć, choć na pewnym etapie szczególnie te ostatnie gazety są już mało użyteczne

Książki. Osobiście mogę polecić:

1. "Budowa domu pasywnego krok po kroku" - nawet jeśli nie planujesz pasywniaka, to jest tam wiele szczegółów i zdjęć, które dadzą Ci pojęcie o tym co warto, a co nie i jaki to da skutek

2. Gdybyś rozważał wykorzystanie pompy ciepła, to polecam W. Oszczak “Ogrzewanie domów z zastosowaniem pomp ciepła “ WKŁ Warszawa 2009. Nie całkiem aktualna, ale świetnie napisana, daje bardzo dobre podstawy

Można też przejrzeć: Energoefektywny dom dostępny / Jolanta Niedzielko. - Warszaw a : Oficyna Wydawnicza POLCEN, 2012

No i Forum Muratora :-)

https://forum.murator.pl/topic/196149-doszkolenie-przed-budow%C4%85-literatura/#findComment-6680248

Tak poradnik majstra fajna rzecz lecz traktuje tematy w bardzo ogólnym zarysie.

Od poradnika zacznij, później zgłębiaj wiedzę z poszczególnych etapów. największą uwagę zwróć na fundamenty i IZOLACJE!!! oraz na grunt (wykonaj badania geotechniczne) ponieważ grunt jest jak kobieta - zemści się w najmniej oczekiwanym momencie :)

Jednak najwięcej zaczerpniesz o DOBREGO wykonawcy najlepiej pogadaj z kilkoma i zwracaj uwagą co i jak mówią :)

Co do norm - jest ich baardzo dużo i jak piszesz NORMY dla przeciętnego zjadacza chleba :) to uwierz że to bardzo przerażająco brzmi :)

Darowałbym sobie normy w początkowym etapie...

najważniejsze to mieć dobrego i zaufanego wykonawcę - zacznij już szukać ponieważ tacy dobrzy mają porezerwowane teminy na rok i więcej :)

https://forum.murator.pl/topic/196149-doszkolenie-przed-budow%C4%85-literatura/#findComment-6681293

Mam nadzieję, że to nie Ty będziesz nadzorował budowę. Jeżeli tak, nie radzę. Żadna literatura, mimo iż czytałem, dużo mi nie dała. Nie nadążałem z wiadomościami za postępem budowy. Fachowcy nawet ci z referencjami potrafią wywinąć takie numery aż strach. Pewne błędy budowlańców wyszły po 5-6 latach! Na szczęście chałupa stoi. Nie wziąłem inspektora nadzoru, nie miałem nikogo z polecenia, tylko wśród nich też bywają dyletanci. Nie wierzyć wykonawcom, chyba że ja miałem pecha. Najgorsi są ci, którzy chcą robić i podobno potrafią wszystko, nie ma takich. Chyba, że jesteś z branży i już coś wiesz.
https://forum.murator.pl/topic/196149-doszkolenie-przed-budow%C4%85-literatura/#findComment-6683942