Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Średnia rur PEX dla C.W.U. z rozdzielaczem

Myszor_Bud

Recommended Posts

Witam,

Zdecydowałem się prowadzić instalację wodną w rurach PEX w wersji skręcanej. Aby uniknąć trójników w łazience na piętrze chcę kupić rozdzielacz i poprowadzić od niego wodę do czerpni. Od rozdzielacza do czerpni wychodzić będą rury fi16, ale zastanawiam się nad średnicą rury DOPROWADZAJĄCEJ wodę do rozdzielacza z parteru. Czy średnica fi16 będzie wystarczająca? Czy mogą być wyraźne spadki ciśnienia? Chciałbym uniknąć sytuacji, że podczas kąpieli pod prysznicem, działająca pralka na piętrze czy pracująca spłuczka w toalecie spowoduje spadek ciśnienia wody, a ktoś dostanie wrzątkiem po plecach lub podobne tego typu sytuacje.

Proszę o opinie.

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
Jak od 16mm odejmiesz grubość ścianek to za wiele nie zostaje. Do rozdzielacza daj 25mm. Pamiętaj, że podczas twojego prysznica (i ustawionej temperatury na mieszaczu) automat/zmywarka może zacząć pobierać wodę, ktoś w łazience obok spuści wodę z WC i się zdziwisz jak ci ciśnienie zimnej wody spadnie. Mniej jak 20mm nie dawaj bo to prawie samobójstwo. Tak jak kolega wyżej pisze daj 25mm.

Ja bym robił na najcieńszych rurach ze względu na mniejszą pojemność wody a więc mniej będzie spuszczania by uzyskać gorącą wodę. Rurka PEX16 w środku ma około 12mm i jeśli ktoś mówi że to mało - niech sprawdzi średnicę wężyka do baterii umywalkowej. W najwęższym miejscu około 6mm a woda mimo takich wężyków leci szybko.

Zarówno pod prysznicem jak i umywalką raczej nie korzystamy z max strumienia. Przydaje sie tylko w wannie ale imho nie ma problemu by przeleciało pex16mm.

Nie słuchaj hydraulikow bo zrobią Ci pex30 i bedziesz musiał spuscic wiadro wody by mieć ciepłą:)

jeśli ktoś mówi że to mało - niech sprawdzi średnicę wężyka do baterii umywalkowej. W najwęższym miejscu około 6mm a woda mimo takich wężyków leci szybko.

No to zrób sobie całą instalację taką średnicą i wtedy pogadamy, ok? ;)

Na strumień wody z kranu wpływa nie tylko średnica rurki, ale i jej długość. Zasilanie rozdzielacza z PEX30 to przesada, ale PEX 16 byłoby przesadą w drugą stronę, o skutkach ktoś już wyżej pisał. Zalecenia n/t doboru średnic, ich stopniowania naprawdę nie wzięły się tylko z chęci upchnięcia droższego materiału przez złych hydraulików-naciągaczy.

PS: nie, nie jestem hydraulikiem.

Dokładnie tak - jak rozdział wody jest w malutkim, zwartym domku to nie ma problemu. Jak ktoś ma pomieszczenia z wodą oddalone od siebie to spadek ciśnienia będzie odczuwalny.

Bawiłeś się kiedyś wężem ogrodowym? Im dłuższy tym gorzej leci, wtedy pomaga zwiększenie średnicy. Jak do tego dodasz możliwość poboru wody z kilku urządzeń typu osobny WC, automat, zmywarka to już może być problem.

U mnie do punktu rozdziału hydraulicy dali PP 32mm. Zimna woda na cały dom (piętro i parter) PP 25mm. Ciepła woda i cyrkulacja 20mm. Ja jestem z tego powodu szczęśliwy. Mam niemały dom i wszystko śmiga jak należy.

sprawdziłem i pion na górę mam do CWU 25mm PEX x2,5mm czyli 20mm w środku

Wymiar [mm]; wewnątrz; Pojemność wodna [dm3/m]:

16x2 12 0,12

20x2,25 15,5 0,19

25x2,5 20 0,33

Pojemność wodna 0,33l na 1mb, czyli jeśli jest 6m takiej rurki to juz 2l wody trzeba spuścić by zaczęła lecieć ciepła. Czyli bez cyrkulacji będzie słabiutko. Ja żałuję że mam taką grubą wolałbym 20x2,25 i w zupełności wystarczy. To nie jest hotel gdzie wszyscy naraz mogą się kąpać pod prysznicem,

Stosowanie rur o tak duzych przekrojach to taka sama przezorność hydraulika jak piec 24kw dla domku 100m2 :)

W praktyce zalet brak a wad dużo: wzrost kosztów eksploatacji w przypadku cyrkulacji (więcej wody trzeba cyrkulować) lub wzrost zużycia wody i ciepła w przypadku braku cyrkulacji.

Obecnie zastanawiam się czy przy podłaczaniu kotłowni nie poprosić by główny obieg był obiegiem przez cyrkulację.